napisał(a) dangol » 14.02.2011 19:56
Niestety, pójście na żywioł w tego typu wycieczkach nie zawsze jest rozsądne
.
Co prawda
przewidziałam sjestę i dlatego pod monastyrem zjawiamy się przed południem odpowiednio wcześniej, nie wzięłam jednak pod uwagę, że w niektóre dni mnisi
w ogóle nie mają ochoty na otwarcie klasztornej furty... Podaję więc teraz informację dla tych, którzy może kiedyś chcieliby zobaczyć Gouvernetou od środka
nie ma sensu przybywać tutaj w środy i piątki, gdyż w te dni monastyr jest zamknięty
! W pozostałe dni mnisia sjesta trwa od godziny 12 do 17-tej, w soboty i niedziele przed południem monastyr zamykany jest już o 11-tej.
Możemy więc oglądnąć tylko zewnętrzne "warowne" mury monastyru oraz to, co obok nich...
Gdybyśmy podeszli na pobliski szczycik, moglibyśmy "zajrzeć " z góry na klasztorny dziedziniec. Ale to jednak nie to samo, więc odrzucamy pierwszą (być może dobrą
) myśl.
Gouvernetou to jeden z najstarszych monastyrów na Krecie, zbudowano go w latach 1537-1548 , ale pierwsze budynki były tu już w XI wieku. Trochę mi żal, że nie zobaczę XVI-wiecznego katolikonu pod wezwaniem Matki Boskiej Anielskiej. Jednakże żal mogę mieć tylko do
samej siebie.
Stojący w pobliżu pomnik pamięci mnichów, którzy zginęli podczas II wojny światowej
Ostatnio edytowano 14.12.2019 11:58 przez
dangol, łącznie edytowano 2 razy