Dzień szósty ... przywitał nas ponownie ładna pogodą.
W związku z tym , że to ostatni nasz pełen dzień pobytu Moos/Palu, to postanowiliśmy spędzić go w najbliższej okolicy.
Po śniadaniu Gosia zdecydowała , że musi "okiełznać" nasz dobytek, który po tygodniowym "apartamentowaniu" ... ponownie dnia następnego miał znaleźć się w samochodzie.
Z uwagi, że nie jest entuzjastką mojej wątpliwej "pomocy" w tych zabiegach ... usłyszałem, że najlepiej jakbym tak na godzinkę znalazł sobie jakieś zajęcie poza apartamentem.
Wcześniej wyczytałem gdzieś, że w Brunico znajduje się "Soldatenfriedhof Bruneck" - ciekawe miejsce z punktu historycznego a także zabytkowego.
Obiekt ten oddalony od apartamentu o około czterech kilometrów wydał mi się w sam raz na taki krótki wypad. Po kilku minutach dotarłem na parking pod zalesionym wzgórzem położonym w południowej części miasta.
Soldatenfriedhof Bruneck czyli cmentarz wojskowy położony powyżej zamku na wzgórzu
Kühbergl, jest jednym z ciekawszych założeń cmentarnych z okresu I wojny światowej.
Zaprojektowana przez architekta inż. A. Bechtold z Bregenz, nekropolia ta harmonijnie wtapia się w klimat wzgórza i rosnącego na nim lasu.
Na cmentarzu tym pochowano około 1000 żołnierzy, którzy zmarli w znajdujących się w mieście przyfrontowych szpitalach. Obok siebie leżą żołnierze wszelkich narodowości wchodzących w skład armii austro-węgierskiej oraz Rosjanie, Włosi, Niemcy, Serbowie i Rumuni. Są tam pochowani katolicy, ewangelicy, prawosławni, wyznawcy islamu i judaizmu.
Podobny cmentarz mijaliśmy nieopodal drogi do Cortiny, ok. 40 km od Brunico a nazywa się "Soldatenfriedhof Nasswand". Oba są wzorowo zadbane.
Cmentarz w Bruneck - od 1918 roku - tradycyjnie znajduje się pod opieką założonego przez Antonię Schifferegger (żonę ówczesnego burmistrza) -
Damenkomitee (Kobiecego Komitetu), który dba o świeże kwiaty w lecie i oto by rokrocznie, w dniu Wszystkich Świętych, na każdym z grobów zapłonęły po dwie świeczki.
Po 1945 roku pochowano tu także około 30 żołnierzy urodzonych w Bruneck, a służących w armii niemieckiej w czasie II wojny światowej.