Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Grekiem Zorbą w tle czyli Kaloszem po Krecie

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
janusz.w.
Cromaniak

Postnapisał(a) janusz.w. » 11.12.2010 23:59

Wąwóz się zbliża... :D
Oczekuję z niecierpliwością :!:
...i tak przy okazji - specjalne pozdrowienia dla Maćka :!:

pozdr
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 12.12.2010 13:45

No, Maciek tego dnia bardzo się przysłużył 8) do spełnienia moich planów. W sumie nawet :idea: bardziej, niż było wstępnie planowane... A wszystko dlatego, że wąwóz okazał się :o o wiele krótszy, niż myślałam. Może nie tyle w sensie kilometrów, co w godzinach potrzebnych na pokonanie tego dystansu, nawet jeśli tempo było bardzo spacerowe :).

janusz.w. napisał(a): Wąwóz się zbliża... :D

Tyle, że my jakoś bardzo wolno :lol: startujemy z tą wycieczką.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 12.12.2010 13:52

Zanim w 1920 r. wybudowano szosę na zboczach ponad czeluścią wąwozu Imbros, skalista ścieżynka dołem kanionu stanowiła :roll: jedyne przejście od płaskowyżu Askifou na wybrzeże Morza Libijskiego. Trasę tę wykorzystało kilka tysięcy alianckich żołnierzy, którzy tędy dotarli do portu w Chora Sfakion, uciekając z wyspy po przegranej bitwie o Kretę w 1941 r.

Dobrze oznaczone zejście do wąwozu Imbros znajduje się na skraju wioski o tej samej nazwie. Oznaczenie jest aż za dobre :wink: , bo jadąc od strony Chanii, niemalże wszyscy zatrzymują się na pierwszym, dość sporym parkingu przy dużej tawernie. No to my też tak robimy :) .
Zmieniamy sandałki na adidasy :arrow: jedyna okazja przez całe dwa tygodnie, żeby wykorzystać grubsze buty. Górskich świadomie nie braliśmy, bo limit bagażu w tanich liniach jest jaki jest, a na jedną wąwozową wycieczkę adidaski dadzą radę :)

Przed drogą zasiadamy jeszcze przy winku :P , przy okazji uzgadniając z resztą, :idea: kiedy i gdzie mają nas wyłapać autem na zakończenie naszej pieszej wycieczki.

1-P9150726.JPG
Ostatnio edytowano 12.12.2019 20:03 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 13.12.2010 18:03

Właściwe wejście do wąwozu znajduje się jednak trochę dalej :wink: . Najpierw trzeba iść kawalątek bocznym asfalcikiem, z którego schodzi się na szeroką ścieżkę, łagodnie doprowadzającą do :roll: budki z kasą biletową.

2-P9150728.JPG

3-P9150731.JPG

4-P9150734.JPG

Dotąd można zejść od szosy :idea: znacznie krótszą, chociaż bardziej stromą drogą :arrow: od mniejszej tawerny położonej trochę dalej od parkingu, przy którym stanęliśmy, żeby nie przegapić :wink: wejścia do wąwozu. Ale nie wiedzieliśmy o tym :lol: Zresztą nie miało to większego znaczenia 8) .
Ostatnio edytowano 12.12.2019 20:05 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 13.12.2010 18:07

Uiszczamy po 2 euro i ruszamy. Przed nami około 7 - 8 kilometrów i 600 metrów różnicy wysokości. Wiem, wiem... Z Samarią trudno to porównać :wink: . Na pewno jednak tutaj nie ma tłumów :) , a wąwóz ładny jest!

Nasze zdjęcia co prawda :? nie są w stanie oddać tych uroków... Wśród wąwozowych skał przydałby się lepszy sprzęt, a nie pstrykacz, który sam decyduje co jak ma zrobić . Nie dojrzałam jednakże do tego, żeby dźwigać coś większego, no i raczej nigdy to nie nastąpi...

5-P9150738.JPG

6-P9150739.JPG

7-P9150740.JPG

8-P9150743.JPG

9-P9150748.JPG

10-P9150750.JPG

11-P9150751.JPG

12-P9150752.JPG
Ostatnio edytowano 12.12.2019 20:07 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 14.12.2010 11:42

Ale fajny wąwóz, WOW !
A temperatura :?: Łał :?:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 14.12.2010 16:06

Lidia K napisał(a):A temperatura :?: Łał :?:

O dziwo, :o sprzyjająca wędrówce 8) .
Pewnie odczucia mogłabym mieć inne, gdybym szła w kierunku odwrotnym :wink: . W pełni lata na pewno jest :idea: dużo gorzej. We wrześniu był może też, ale trafił mam się nieco chłodniejszy :D dzień - zupełnie przypadkowo, bo większość dni w czasie kreteńskich wakacji była wręcz upalna.
Niezależnie od pogody, przez Imbros i tak powędrowalibyśmy właśnie tego, a nie innego dnia...
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 14.12.2010 16:13

dangol napisał(a):..., ale trafił mam się nieco chłodniejszy :D dzień ...

W ten śnieżny, jesienny czas miło ugrzać się tu trochę. Mimo, że dzień akurat chłodniejszy się trafił.

:wink: :wink: :wink:

pzdr
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 14.12.2010 18:39

Dodatkową wąwozową atrakcją jest wędrówka razem z kozami :) .

13-P9150754.JPG

Niektóre kózki nastawione są bardzo przyjacielsko :wink:

14-P9150755.JPG

.... więc czeka je za to nagroda :D . W wąwozie nie płynie żadna rzeczka, więc o tej porze roku :roll: sucho tutaj. Trochę wody się przyda :D .

15-P9150756.JPG

Powyżej to akurat ktoś inny (bo od czasu do czasu ktoś jednak poza nami wąwozem wędrował :wink:) nawadnia zwierzaka. Przy "mojej" kozie, Pan Pstrykacz był akuratnie trochę za daleko...
Mając na uwadze to, że dziś skwar się z nieba nie leje, dużo wody ze sobą :idea: nie zabraliśmy. Komu by się chciało to dźwigać :lol: ? Dobrze zrobiliśmy, bo nawet po podzieleniu się z kozami, trochę płynu donieśliśmy do samego końca trasy...

W wąwozie upału nie było :arrow: oprócz chłodniejszego dnia, z pewnością przyczyniła się do tego :o zadziwiająco duża ilość roślinności (wiosną, gdy kwitną kwiatki, musi tu być pięknie 8) ) i cień skał...

16-P9150758.JPG
Ostatnio edytowano 12.12.2019 20:10 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.12.2010 13:52

Widzę że w Matali nasze ślady już się skrzyżowały. :)
Miłe miejsce, ale też nie spędziłem tam wiele czasu.

A teraz z przyjemnością wędruję z Wami po wąwozie Imbros.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 15.12.2010 22:49

Franz napisał(a): Widzę że w Matali nasze ślady już się skrzyżowały

Zastanawiałam się kiedyś, czy jakieś miejsce na skrzyżowanie tych śladów było możliwe? Skoro ja penetrowałam zachód, a Ty wschód, to tylko :idea: tego dnia były na to jakieś szanse :D . Bardziej niż o Matali, myślałam że :roll: mogło się to wydarzyć w którejś z miejscowości w dolinie Amari, skąd wychodzą szlaki na Psiloritis... Ale pewnie na tę nudną :wink: górkę wszedłeś jednak od wschodu...

A wąwóz Imbros to taki relaksujący spacerek 8). Ty z pewnością przeszedłbyś go w czasie nie dłuższym niż jedna godzina :wink:.
Pozdrawiam serdecznie :papa:
Ostatnio edytowano 12.12.2019 20:11 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 16.12.2010 11:31

dangol napisał(a):Bardziej niż o Matali, myślałam że :roll: mogło się to wydarzyć w którejś z miejscowości w dolinie Amari, skąd wychodzą szlaki na Psiloritis... Ale pewnie na tę nudną :wink: górkę wszedłeś jednak od wschodu...

Zgadza się, Psilloritis od wschodu. Na początku maja pod szczytem leżały jeszcze spore płaty śnieżne.

dangol napisał(a):A wąwóz Imbros to taki relakcyjący spacerek 8). Ty z pewnością przeszedbyś go w czasie nie dłuższym niż jedna godzina :wink:.

Aż taki pędziwiatr to ja nie jestem. :) Lubię zajrzec do różnych zakamarków, które się trafiają w wąwozach.
A podczas wycieczki do Poros Farangi więcej czasu zajęło odszukanie wąwozu, niż jego przejście.
:lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 16.12.2010 12:03

Franz napisał(a): Aż taki pędziwiatr to ja nie jestem. :) Lubię zajrzec do różnych zakamarków, które się trafiają w wąwozach.

W Imbros to byś pewnie wspiął się kozimi ścieżkami :wink: gdzieś wysoko na skały do którejś z małych jaskiń 8) , których otwory widzieliśmy z dołu :)
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 16.12.2010 14:51

17-P9150759.JPG

18-P9150760.JPG

Wąwóz staje się coraz węższy 8). Wokół 300-metrowe urwiska, a w dole przesmyk :roll: około 2 - 3 metrów. W najwęższym miejscu zwanym Portes, nawet :idea: ciut mniej :arrow: 1,6 m . A więc jest węziej niż w słynnej Samarii :wink: . Nawet takie nieduże ludki jak my, możemy niemalże dotknąć jednocześnie obu ścianek :D .

19-P9150766.JPG

20-P9150765.JPG

21-P9150767.JPG
Ostatnio edytowano 12.12.2019 20:13 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 16.12.2010 17:56

22-P9150768.JPG

23-P9150770.JPG

Niewiele dalej jest :roll: rozszerzenie wąwozu i punkt sprawdzania biletów. Siedział tam jakiś gościu, ale nic od nas nie chciał :) . My zresztą od niego też :wink: . Ponoć można tu nabyć wodę mineralną ( ale tę jeszcze mieliśmy:) ) i jakieś pamiątki (takowych zakupić nie zamierzaliśmy), więc się nawet nie zatrzymaliśmy.
W tym miejscu była kiedyś wenecka cysterna, ponoć wiosną jest to jedyne miejsce w wąwozie, w którym pojawia woda :arrow: oczywiście ta do picia :P , bo lejąca się z nieba trafia się częściej.
Ściany wąwozu nadal wysokie, ale super zwężeń już nie będzie :( . Żeby jednak nie odczuwać straty z tego powodu, można sobie oglądnąć kapliczkę :D

24-P9150772.JPG

25-P9150774.JPG

... albo niepokalanka :wink:

26-P9150788.JPG

lub urginię morską 8) .

27-P9150790.JPG

Inne kwiatki :? już suche....
Ostatnio edytowano 12.12.2019 20:16 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Z Grekiem Zorbą w tle czyli Kaloszem po Krecie - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies