mariusz-w napisał(a):Najwyższy szczyt grupy to Sasso delle Dieci (3026 m n.p.m.).
Najwyższy jest Conturines - 3064m. Wspominasz o nim wcześniej.
Pozdrawiam,
Wojtek
Franz napisał(a):mariusz-w napisał(a):Najwyższy szczyt grupy to Sasso delle Dieci (3026 m n.p.m.).
Najwyższy jest Conturines - 3064m. Wspominasz o nim wcześniej.
Pozdrawiam,
Wojtek
agniecha0103 napisał(a):Mariusz - wcale nie przynudzasz.
Z ogromną ciekawością czytam twoją relację.
Nie dość, że piękne zdjęcia to jeszcze tak smakowicie opowiadasz o lokalnych specjałach.
Serdecznie pozdrawiam i czekam na cd....
Agniecha.
mariusz-w napisał(a):No proszę ! ... a tę informację gdzieś z włoskiej strony powziąłem.
mariusz-w napisał(a):Tam Conturines występował jako osobna grupa/podgrupa. Może chcieli mieć więcej! Nie mogę znaleźć tej "fałszerskiej" strony.
mariusz-w napisał(a):
Do grupy serów "kąpanych"należą Gewürztraminer i Pustertaler Freiheit (ten ostatni kąpany w piwie)
Val Badia i Lagrein San Cassiano - sery z naturalną skórką. Pierwszy kwaskowaty, łagodny, drugi ostrzejszy, pikantny.
Ciekawostką jest to , że na bazie a właściwie przy pomocy wina Lagreinprodukuje się tutaj wyżej wymieniony, specjalny "kąpany" ser Lagrein z San Cassiano.
Ser posiada tę samą nazwę co wino, gdyż na pewnym etapie produkcji w legreinie leżakuje. Jasnokremowa masa serowa jest prasowana i formowana w koła o wadze 2-3 kg, potem zanurzana w winie, następnie nacierana kilka razy mieszaniną ziół i przypraw, wreszcie formowana w koła o wadze 2-3 kg.
Ser pachnie przyprawami i winem ... ma posmak czosnkowo-korzenny.
Jacek S napisał(a):Mam wrażenie, że wędruję tu już dobry miesiąc...
Tymona napisał(a): Już nawet niepokoiłam się, że Mariusz tak pędzi
pozdrawiam serdecznie
maslinka napisał(a):Jestem pod dużym wrażeniem Waszego urlopu i tej relacji. Dzięki.
Lidia K napisał(a):Poza posmakiem wina nie zawiera alkoholu Alkohol wyparowuje podczas leżakowania ? ? ?
Lidia K napisał(a):
A strudel jabłeczny z orzeszkami piniowymi - to musi być smaczne.
Lidia K napisał(a): .......... teraz czeka nas dłuższy pieszy spacer ?
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe