Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.10.2010 14:36

16) Galilea cz. II - Kafarnaum

Kafarnaum w świetle Ewangelii było centrum misyjnym Jezusa.
Miasto istniało już w II wieku p.n.e

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Antyczne Kafarnaum miało niewiele ponad półtora tysiąca mieszkańców.
Było miastem granicznym między tetrarchią Heroda i ziemiami Filipa na wzgórzach Golan.
Tędy przebiegał jeden ze szlaków Via Maris, łaczący Galileę z Damaszkiem.
Tu był również punkt celny, gdzie urzędował Mateusz - przyszły Apostoł.

Mt 4:31-32 "Udał się do Kafarnaum, miasta w Galilei, i tam nauczał w szabat. Zdumiewali się Jego nauką, gdyż słowo Jego było pełne mocy"

W czasach nam współczesnych możemy podziwiać jedynie ruiny Białej Synagogi, pochodzącej z przełomu IV i V wieku.
Ruiny synagogi posadowione są na pochodzących z I wieku bazaltowych fundamentach synagogi w której nauczał Jezus:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tuż obok, wybudowano nowy rzymskokatolicki kościół PW. Św. Piotra, stojący nad wykopaliskami miasta a dokładnie nad jego domem pochodzącym również z I wieku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Współczesna bryła kościoła pasuje, moim zdaniem do otoczenia, jak pięść do nosa ale cóż......

Obrazek

Upadek Kafarnaum nastąpił w 638 roku po najeździe Muzułmanów.

Rzut beretem od Kafarnaum znajduje się grecki kościół ortodoksyjny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ce...de...en
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 14.10.2010 16:45

Piotrek_B napisał(a):16) Galilea cz. II - Kafarnaum

Czy przez skromność nie pokazałeś swojego patrona? To ja pokażę.
Obrazek

Piotrek_B napisał(a):Współczesna bryła kościoła pasuje, moim zdaniem do otoczenia, jak pięść do nosa ale cóż......

UFO Ci nie pasuje? :wink:
Obrazek

Wylądowało idealnie dokładnie nad domem świętego Piotra i jak w Glass Boat przez szklane dno obserwuje życie kumpli Jezusa.
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.10.2010 16:50

kw napisał(a):Czy przez skromność nie pokazałeś swojego patrona? ...

Nie tyle przez skromność co przez durną minę, jaką zrobiłem do zdjęcia :lol:

kw napisał(a):UFO Ci nie pasuje? :wink:

NIE :twisted:
Przecież to koszmar architektoniczny, totalne bezguście itp.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2010 11:12

17) Galilea cz. III - Góra Błogosławieństw

Obrazek

To zdecydowanie jedno z tych miejsc, które w Galilei zrobiło na mnie szczególne wrażenie.
Piękne położenie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z pięknym, zadbanym ogrodem wokół Sanktuarium, niesamowity klimat miejsca:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowa, pochodząca z lat 30-tych XX wieku świątynia zbudowana została na ruinach starego kościoła z IV wieku, ma kształt ośmioboku - co jest wymownym nawiązaniem do ośmiu błogosławieństw.

To tutaj Jezus wygłosił Kazanie na Górze:

Mt 5,3-10 "...Błogosławieni ubodzy w duchu, płaczący, cisi, spragnieni sprawiedliwości, miłosierni, czystego serca, pokój czyniący, prześladowani..."

tutaj też wybrał sobie apostołów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym miejscu Jan Paweł II podczas swej pielgrzymki w 2000 r. odprawił Mszę dla prawie 100 tyś. wiernych zgromadzonych wokół Góry Błogosławieństw i nad Jeziorem Genezaret.
Pamiątka jego obecności na Górze Błogosławieństw:

Obrazek

Ce...de...en
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 15.10.2010 12:45

Ja dołożę tylko dwa zdjęcia.
Kwitnące drzewo koralowe:
Obrazek

i wnętrze kościoła błogosławieństw:
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 09:36

18 ) Galilea cz. IV - Kana Galilejska i Nazareth

Opuszczamy Tabghge i powoli kierujemy się do Tel Avivu.
Po drodze wpadamy do największego miasta nad Jeziorem Genezaret - Tyberiady.
Miasto nie zrobiło na nas jakiegoś oszałamiającego wrażenia - ot taki kurort nad Genezaretem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasza wizyta miała tam raczej prozaiczną przyczynę - odwiedziny bankowej ściany płaczu :twisted:
No i z tym, podobnie jak i w innych regionach Izraela (poza lotniskiem) jest trochę problem.
Większość ichnich bankomatów "nie czyta" naszych kart czipowych i trochę trzeba się nabiegać od bankomatu do bankomatu żeby wybrać kasę :roll:
W Tyberiadzie na 8 bankomatów w centrum tylko jeden "widział" nasze karty.
Nie wiem do dziś o co chodzi bo za zakupy spokojnie płaciłem kartą i nigdy nie było odmowy autoryzacji.

Z Tyberiady kierujemy się do Kany Galilejskiej i Nazaretu.

Do pokonania mamy krótki odcinek - 45 km:

Obrazek

Kana Galilejska - chyba najbardziej znana z pierwszego cudu Jezusa czyli zamiany wody w wino:

Jan 2:7-10 "Rzekł do nich Jezus: >>Napełnijcie stągwie wodą<< I napełnili je aż po brzegi. Potem do nich powiedział: >>Zaczerpnijcie teraz i zanieście staroście weselnemu<< Oni zaś zanieśli.
A gdy starosta weselny skosztował wody, która stała się winem - nie wiedział bowiem, skąd ono pochodzi, ale słudzy, którzy czerpali wodę, wiedzieli - przywołał pana młodego i powiedział do niego: >>Każdy człowiek stawia najpierw dobre wino, a gdy się napiją, wówczas gorsze. Ty zachowałeś dobre wino aż do tej pory<<"

Współczesna Kana Galilejska to typowo arabsko-żydowskie miasto, ze znaczną przewagą Arabów, którzy wyznają zarówno chrześcijaństwo, jak i islam:

Obrazek

Z czasów znanych z Ewangelii nie zachowały się żadne pamiątki poza ruinami domu weselnego, w którym cud zamiany miał nastąpić.
Sanktuarium Pierwszego Cudu Jezusa prowadzą Franciszkanie:

Obrazek

Sam kościół wybudowano pod koniec XIX wieku na ruinach domu weselnego z czasów Chrystusa:

Obrazek

Obrazek

Pozostałości po owym domu można oglądać wewnątrz koscioła:

Obrazek

Obrazek

Wina w Kanie nie kupiłem, pomimo tego że idąc ulicą człowiek sie o nie potyka bo:
- po pierwsze primo: sprzedają tam bełty pod turystę, tyle że ładnie opakowane
- po drugie primo: nie dość, że bełty to jeszcze to wino "leżakuje" na słońcu a to juz woła o pomstę do nieba :twisted:

Z Kany Galijeskiej udajemy sie w kierunku wybrzeża i w dość szybkim czasie osiągamy kolejny cel czyli Nazareth.

Nazareth, choć bardziej pasuje En-Nasira to "stolica" Arabów w Izraelu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miasto w 100 % zamieszkałe przez ludność arabską i jedyne w całym Izraelu gdzie nie obowiązuje szabas.
Z uwagi na nieobowiązywanie szabasu jest to dobre miejsce dla turystów.
Jest tylko jeden problem - ruch, huk, klaksony 24 h/dobę :-)

Najważniejszym chrześcijańskim miescem w Nazarecie jest Bazylika Zwiastowania:

Łk 1:26 "W szóstym miesiącu posłał Bóg anioła Gabriela do miasta w Galilei, zwanego Nazaret"
Łk 1:31-31 "Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus.
Będzie On wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida."

Miesce to upamietnia współczesna Bazylika Zwiastowania.
Budowla pochodzi z lat 60-tych XX wieku i jest już piątą budowlą postawiona w tym miejscu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W najniższym poziomie bazyliki znajduje się absyda kościoła bizantyjskiego z V w. zbudowanego wokół Groty Zwiastowania, tradycyjnie uważanej za dom Marii.

Grota zwiastowania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kamienne ściany bazyliki udekorowane są kolekcją obrazów przedstawiających NMP - dar Kościołów chrześcijańskich z całego świata:

Obrazek

Polski ślad:

Obrazek

żeby było w temacie - bałkańskie ślady:

Obrazek

Obrazek

troche egzotycznych obrazów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i mój obraz :wink:

Obrazek

Z Nazarethu kierujemy się do:

Obrazek

Ce...de...en
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.10.2010 10:12

Albo to przegapiłem, albo, opisując część logistyczną, ograniczyłeś się tylko do tego,
że kupiłeś bilety i zabukowałeś miejsce i samochód, natomiast nie znalazłem informacji
o teoretycznym przygotowaniu tras i miejsc odwiedzanych?

Widzę, że nie poruszałeś się w sposób przypadkowy, ale według wcześniej przygotowanego,
wydaje się - dobrze, jeżeli nie bardzo dobrze - schematu.

Skąd czerpałeś wenę do takiego poprowadzenia marszruty?

Przecież nie z Biblii 8O

:wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 10:40

weldon napisał(a):Albo to przegapiłem....

Nie przegapiłeś, nie ma tam takich informacji.
Wyszedłem z założenia że tego typu wywody dla czytającego a nie planującego takiej trasy mogą być nudne.

weldon napisał(a):Widzę, że nie poruszałeś się w sposób przypadkowy, ale według wcześniej przygotowanego,
wydaje się - dobrze, jeżeli nie bardzo dobrze - schematu

weldon napisał(a):Skąd czerpałeś wenę do takiego poprowadzenia marszruty?

Tak trasa była dość szczegółowo opracowana. Tak na zasadzie day by day.
Jest to konieczność, bedąc związanym raz z ilością urlopu a dwa z datami wylotu i przylotu.
Bez opracowania trasy traci się czas bo wysiadając z samolotu możesz sobie tylko zadać pytanie: "i co tu zrobić z tak pieknie rozpoczętym dniem" po czym zaczynasz się kręcić jak pies za swoim ogonem :lol:
Logistyka na takich trasach to podstawa - nikt tam na nas nie czeka, nikt za nas d....y nie ruszy, za rękę nie poprowadzi, jesteś zdany tylko na siebie samego.

A skąd brałem informacje ?
Nie mam nikogo znajomego, kto robiłby Izrael na własną rękę a informacje osób które były tam na wycieczce zorganizowanej nie interesowały mnie poza jednym pytaniem: "czy gniazdka w kontakcie są takie jak u nas" :wink: .
Więc: jak mawiał Włodzimierz Ilicz: net, net i jeszcze raz net :lol:
Wychodze z założenia, że jak czegoś w necie nie ma to to coś nie istnieje.
No i oczywiście Pascal.
Czyli: szukajcie a znajdziecie :wink:

weldon napisał(a):Przecież nie z Biblii 8O

Żebys się nie zdziwił. Również :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.10.2010 11:07

Delikatnie dałem do zrozumienia, jak ważne jest istnienie cro.pl ... :wink:

Podpytuję, bo, jak dotąd, raczej kierowano moimi drogami,
a dopiero od niedawna muszę to robić sam.
Strasznie nie lubię dowiedzieć się, że przeszedłem obok czegoś,
zwłaszcza jak wiem, że mogę tam już nie wrócić :(
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.10.2010 13:02

Tyberiada ma najlepsze lody - lepsze od chorwackich; no i warto czasem popłynąć łódką na jezioro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 13:36

weldon napisał(a):Strasznie nie lubię dowiedzieć się, że przeszedłem obok czegoś, zwłaszcza jak wiem, że mogę tam już nie wrócić :(

Weldon albo rybki albo akwarium.
Nie da sie "wszystkiego" zobaczyć na raz i zawsze coś przejdziesz obok.
I nie ma znaczenia czy robisz to z wycieczką czy na własną rękę.
Nie można mieć wszystkiego na raz :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.10.2010 15:51

Piotrek_B napisał(a):Nie da sie "wszystkiego" zobaczyć na raz i zawsze coś przejdziesz obok.

Dlatego takie ważne jest, aby marszrutę obrać taką,
żeby nie tracić czasu na to "nieważne".

Dzięki tobie już wiem - jakby co, to Martwe do zaliczenia, ale nie do rozkoszowania się.
Szkoda czasu.

Szukam teraz informacji o miejscach w Chorwacji, w których byłem
i wiem jak trudno jest coś, tak na prawdę, znaleźć.
Dlatego patrzę i podziwiam, jak zarówno ty, jak i kw,
dość swobodnie operujecie informacjami o tych, było nie było, egzotycznych miejscach.
Zresztą sam się przyznałeś, że tylko raz się pomyliłeś ...

Mi się to zdarza ciągle :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 15:57

weldon napisał(a):Dzięki tobie już wiem - jakby co, to Martwe do zaliczenia, ale nie do rozkoszowania się.
Szkoda czasu.

Mała korekta - wcale nie jest tak, że nie warto.
Nie warto to (moim zdaniem) siedziec tam na plaży.
Szlaki trekkingowe na Pustyni Judzkiej to już inna bajka - i to akurat bezwględnie WARTO :!: jeżeli ktoś lubi pochodzić po górkach, wśród oaz, wodospadów (poziom tras b. łatwy)
A jeszcze jakby komuś czasu styknęło, żeby ciut dalej na południe podjechać (40-100 km od M. Martwego) czyli Pustynia Negev to już jest miodzio bo krajobrazy powalają.

weldon napisał(a):Zresztą sam się przyznałeś, że tylko raz się pomyliłeś ...

Raz to w tej relacji było a w życiu ? A kto by to zliczył :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 21:49

19) Galilea cz. V - Armagedon

Kolejny, krótki 25 km odcinek przed nami:

Obrazek

Cel osiągniety :arrow: Tel Megiddo czyli Armagedon:

Obrazek

Zabrzmiało groźnie.... 8)
Bo i podobno groźnie kiedyś ma tam być ;-)
a wspominał już o tym Św. Jan w swojej Apokalipsie:

Ap 16:16 "I zgromadziły ich na miejsce, zwane po hebrajsku Har-Magedon"

czyli mowa o ostatecznej bitwy między siłami dobra i zła, w której hordy Szatana zetrą się z anielskimi hufcami pod wodzą Chrystusa w zażartej walce.
W jej wyniku demoniczne siły i ich sprzymierzeńcy zostaną ostatecznie pokonani, a Boskie zwycięstwo rozpocznie okres tysiącletniego panowania Chrystusa czyli Millenium.

Starożytne Megiddo było ważnym miastem w czasach Starego Testamentu, strzegącym głównego przejścia przez wzgórza Karmelu
Ze względu na strategiczne położenie przy szlaku z Egiptu do Syrii i Mezopotamii było miejscem wielu krwawych bitew.

Dzisiejsze Megiddo to ruiny miasta, którego początek datuje się na IV tysiąclecie p.n.e.

Obrazek

po oglądnięciu ekspozycji archeologicznej w muzeum czas na mały spacer:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

widok na Dolinie Jezreel i okolicę Armagedonu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczne w tle miasto na wzgórzu to Nazareth:

Obrazek

Ce...de...en
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.10.2010 09:44

Powiem szczerze, że najbardziej na mnie podziałało Megiddo i dolina Jezreel. Bo przecież Biblia opisuje, że na tym miejscu zbiorą się wszystkie narody ze swoimi wojskami i wystąpią przeciwko Mesjaszowi. I doprawdy miejsce jest rozległe i łatwo sobie wyobrazić obraz, przestrzeń i gęstość bitwy. To tu tak naprawdę zadałem sobie pytanie: po której stronie się opowiem; nie w sensie dosłownym, ale w wymiarze eschatologicznym. Więc zadecydowałem już teraz, żeby nie było za późno! Czego i Wam w niedzielę życzę!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-) - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone