Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 12.10.2010 18:32

Ja się na razie poddaję.
Szukam czegoś z Betlejem, ale mam głównie te ładne arabki ;-)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.10.2010 18:48

Piotrek_B napisał(a):
weldon napisał(a):Na pewno ja ... :(

Pudło

Przynajmniej się starałem ...

W takim razie oddaję pola.
Chociaż ... chętnie przejrzę twoją relację jeszcze raz.

Mówisz, że to interlokutor ... :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2010 18:51

weldon napisał(a):Mówisz, że to interlokutor ... :?

interlokutor walnął się w jednym a ja w opisie czegoś innego - jeden i drugi zrobił to na str. 12 :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 12.10.2010 19:30

weldon napisał(a):Ale będę się dalej upierał, że słynna Ściana Płaczu, to zwykły mur oporowy wzgórza,
na którym Herod wybudował Żydom Świątynię, drugą bodajże, w kolejności.

Nie chciałem tego wcześniej pisać, ponieważ uznałem tą informację za "bardzo niesprawdzoną" i wręcz niewiarygodną. Dla katolika to jakby mu splunąć w twarz.

Jednak skoro już jest napisane ........ teraz chyba jest zrozumiałym dlaczego mam takie a nie inne podejście do tych "historycznych" miejsc.
Mamona się liczy i dogmat wiary (masz wierzyć a nie pytać czy to prawda).
Ot i cała tajemnica wiary. :wink:
(podoba mi się podejście do tego zagadnienia mojego kuzyna, księdza-misjonarza. "... dawaj świadectwo swojej prawości w życiu dnia codziennego. W jakiego Boga wierzysz i czy wierzysz to jest mniej ważne) Mnie się to podoba.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2010 19:43

Ufff... dotarłem. :)

Jako, ze ostatnio dopuściłem do sporych zaległości prawie wszędzie, więc byłoby niesprawiedliwe, gdybym ich i u Ciebie nie miał. ;) Ale właśnie nadrobiłem. A uzbierał się cały tydzień.
Na rzeczonej stronie XII też byłem i nie będę teraz tam wracał, by szukać nieścisłości. Co do Drugiej Świątyni, zbudowanej przez Heroda, to się zgadzam z Piotrkiem.
Chociaż, można by się zastanawiać - z którym. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 12.10.2010 20:16

Powiem szczerze - relacja rewelacja .
Pięknie opisujesz ten kraj.
Pozdrawiam Agniecha.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2010 20:20

Cześć Agniecha.
Dzięki za miłą recenzję :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2010 09:08

15) Galilea cz. I - Tabgha

Tabgha - dolina na pn-zach brzegu Jeziora Genezaret:

Obrazek

Nazwa miejsca to zniekształcona arabska wersja greckiego słowa Heptapegon czyli siedem źródeł.
Jako pierwszy wspominał Tabghe w I w p.n.e. Józef Flawiusz.

Z doliną tą Nowy Testament utożsamia 3 wydarzenia:
- kazanie na Górze,
- cudowne rozmnożenie chleba i ryb
- ukazanie się apostołom zmartwychwstałego Jezusa i przekazanie Piotrowi władzy

Kościół zbudowany został na skale przy drodze Via Maris - szlaku łączącym Galileę z Damaszkiem.
Pierwszy kościół powstał w tym miejscu ok. 350 roku ale dopiero ten zbudowany w roku 450 w stylu bizantyjskim był trwałym zaznaczeniem dokonanego tu cudu.
W 614 roku kościół został całkowicie zniszczony podczas najazdu Persów.
Dzisiejszy budynek to już lata po II Wojnie Światowej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i wchodzimy do środka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mt 15:19-21 " Kazał tłumom usiąść na trawie, następnie wziąwszy pięć chlebów i dwie ryby, spojrzał w niebo, odmówił błogosławieństwo i połamawszy chleby dał je uczniom, uczniowie zaś tłumom,
Jedli wszyscy do sytości, i zebrano z tego, co pozostało, dwanaście pełnych koszy ułomków.
Tych zaś, którzy jedli, było około pięciu tysięcy mężczyzn, nie licząc kobiet i dzieci."

Skała, z którą utożsamia się cud rozmnożenia została położona pod ołtarzem nowego kościoła:

Obrazek

Obrazek

przed ołtarzem jeden z najbardziej charakterystycznych motywów w sztuce chrześcijańskiej:

Obrazek

Posadzkę zdobią piękne mozaiki przedstawiające faunę i florę wodną doliny Nilu:

Obrazek

Wokół Kościoła Rozmnożenia Chleba i Ryb, nad brzegiem Genezaretu zlokalizowane są liczne ołtarze:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tuż za kościelnym ogrodzeniem, niedostepnym dla turystów znajdowała się nasza baza lokalowa.
Jak wcześniej już pisałem była ona polożona w pięknym palmowo-oliwnym gaju:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wsród kwiatów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy może ktoś wie co to jest za drzewo :?:

Obrazek

Obrazek

pomarańczowe owoce mają kształt małych fig, po rozcięciu ich na pół w środku również wyglądały jak figi.

W miarę możliwe zbliżenie owocu:

Obrazek

ale smaku fig nie miały :wink:

Ce...de...en
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 13.10.2010 10:21

To mogą być owoce fikusa Benjamina.
Zobacz np.
http://www.treknature.com/gallery/Asia/ ... 200244.htm
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.10.2010 11:47

Wpadłam na chwilkę sprawdzić czy dalej stąpacie po biblijnych miejscach. Zostałam na dłużej i tak obiektywnie stwierdzam, że niezły tandem się dobrał letnio-wiosenny.
Mnie się bardzo podoba.

Ciekawe co te kozy jedzą jak trawa wyschnie, bo przecież bardzo szybko wyschnie. Niby kozy wszystko jedzą ale na szczęście za oleandry i inne ładne kwiatki się nie zabrały :D
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 13.10.2010 20:15

Oleandry chroni chyba to, że są trujące (ale nie byłbym pewien, czy dla kóz też).
Niestety, nasz pilot Jacek jest aktualnie nieuchwytny, więc nie mam możliwości zapytania o szczegóły letniego żywienia kóz ;-)

Zbieram siły do napisania o trzech miejscowościach na Be.

Krzysztof
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2010 20:22

Krzysztof, dzięki za odpowiedź z tym krzewem - wygląda na to że trafiłeś :wink:

kw napisał(a):Zbieram siły do napisania o trzech miejscowościach na Be.

To nie myśl tylko wklejaj.
Ja pewnie podgonię relację przez tydzień (a może i nawet skończę) bo jeszcze posiedzę w domu do nastepnego czwartku 8)
Najgorsza robota to ta nieszczęsna obróbka i wgrywanie fot na serwer :twisted:

Lidia K napisał(a): Zostałam na dłużej i tak obiektywnie stwierdzam, że niezły tandem się dobrał letnio-wiosenny.
Mnie się bardzo podoba.

miło nam :papa:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 13.10.2010 21:18

Jutro mam dzień swobodniejszy, to może coś wkleję.
Moje zdjęcia technicznie i tak są słabsze, więc nie bawię się w dopieszczanie.
Serwer na szczęście mam "własny", więc kopiowanie idzie szybko.
Największa męka dla mnie, to wybieranie zdjęć a jeszcze większa - generowanie opisu.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 14.10.2010 12:42

Cztery razy BE

Skąd taki tytuł? Nazwy czterech miejscowości zaczynają się na "Be", w tym trzech - na "Bet". Wszystkie te miejscowości lezą blisko siebie, w odległości do 10 km od Jerozolimy.
Trochę czasu zajęło mi znalezienie zdjęć mniej opatrzonych miejsc. Niestety, nie zawsze się to udało.
Wykorzystałem też kilka zdjęć kolegi Jurka, który był współtowarzyszem naszej pielgrzymki.

Beit Jala (z aramejskiego 'dywan z trawy') jest miastem w okręgu Betlejem. Położone jest 10 km na południe od Jerozolimy, po zachodniej stronie drogi prowadzącej do Hebronu. Betlejem leży naprzeciw Beit Jala, ale po wschodniej stronie tej drogi (mapka).
Obrazek

Beit Jala ma ponad 12,000 mieszkańców, głównie chrześcijańskich Palestyńczyków. Utrzymują się oni głównie z turystyki.
Samo miasteczko wygląda tak samo jak większość miast arabskich w tym rejonie.
Obrazek

Koszty zorganizowanych wyjazdów do Ziemi Świętej znacznie spadają, jeśli noclegi są w Autonomii a nie w Izraelu. Hotele w Betlejem o okolicach są w większości nowoczesne, obsługa uprzejma i ceny nie wygórowane.
Hotel Angel w którym mieszkaliśmy był niedawno remontowany, pokoje miały klimatyzację, łazienki odnowione i w dobrym stanie.
Obrazek

Jedyny problem z mieszkaniem w Betlejem jest taki, że wyjeżdżając rano na zwiedzanie trzeba wcześnie wstać, aby uniknąć kolejek na punkcie kontrolnym przy przejeździe przez mur. W hotelu natomiast nie było problemu z przygotowaniem śniadania na 5, 6 rano czy też kolacji na 22.
Codziennie przejeżdżaliśmy obok punktu pomocy dla uchodźców, położony przy drodze do Hebronu.
Obrazek

Co rano kłębiły się tam tłumy. Na zdjęciu wydać tylko nielicznych.
Obrazek

Betlejem (heb. "dom chleba") położone w Judei, 8 km na południe od Jerozolimy.
Ludność ok. 30 tys., w większości Palestyńczycy chrześcijańskiego i muzułmańskiego wyznania - chrześcijanie stanowią 1/3 ludności. W latach 1967-1995 miasto znajdowało się pod okupacją Izraela, od 1996 roku, na mocy układu z Oslo, jest częścią Autonomii Palestyńskiej.

Bazylika Narodzenia przypomina z zewnątrz bunkier, albo ponurą twierdzę.
Obrazek
Duże wejście zostało zamurowane aby uniemożliwić muzułmanom wjazd na koniach i bezczeszczenie świątyni. Obecne wejście jest tak niskie, że każdy musi się skłonić wchodząc do wnętrza. Wychodząc też.
Obrazek

Wnętrze jest obszerne, ale ciemne i ponure. Nie dziwię się Piotrkowi, że nie był zadowolony ze zdjęć. W kolejce do Groty Narodzenia można czekać i kilka godzin. Lepiej być wcześnie rano lub wieczorem.
Obrazek

Odkryte w podłodze posadzki z czasów św Heleny są jednym z weselszych elementów wystroju.
Obrazek

W Bazylice przeżywamy jedno z tych bolesnych zderzeń naszej tradycji z zastaną rzeczywistością. narodzenie miało miejsce nie w szopie, stajence - a w grocie, do której teraz schodzi się po stromych schodach.
Obrazek

Wnętrze groty wygląda podobnie jak Bazylika - ciemno i ponuro.
Obrazek

Z Bazyliką sąsiaduje kościół św Katarzyny będący pod opieką Franciszkanów.
Obrazek

Dwa lata temu fachowcy z Polski przeprowadzili tam remont wnętrza, które wygląda tak:
Obrazek

Betania - wieś znajdująca się zgodnie z danymi Ewangelii u wschodnich zboczy Góry Oliwnej , w odległości 15 stadiów (czyli ok. 2700 m) od Jerozolimy, odpowiada mniej więcej dzisiejszemu al-Azarije.
Obrazek

Nazwa ta jest arabskim zniekształceniem nazwy Lazarium, jaką chrześcijanie nadali w IV w. temu niewielkiemu osiedlu, wyrosłemu z czasem wokół kościoła wzniesionego nad grobem Łazarza.

Obecnie Betania należy do Autonomii, ale widać, że jest jakby ziemią niczyją. Mieszkańcy są zdani sami na siebie, co widać w otoczeniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół w miejscu domu Łazarza, Marty i Marii jest wciśnięty pomiędzy inne budynki.

Obrazek

Obrazek

Miejsce grobu Łazarza znajduje się obecnie na terenie prywatnego ogrodu i dostęp do niego wymaga większych zachodów.

Betfage to starożytna miejscowość położona na zboczu Góry Oliwnej niedaleko Betanii, gdzie Jezus posłał uczniów aby przygotowali mu osiołka na którym miał wjechać do Jerozolimy.
Współcześnie na wschodnich stokach Góry Oliwnej znajduje się sanktuarium o tej nazwie, wzniesione w 1883 roku przez franciszkanów.
Obrazek

Warto tam być w Niedzielę Palmową. Organizowana wtedy procesja idzie z Betfage do Jerozolimy przez Górę Oliwną.
Obrazek

Mapka trasy procesji, pobrana z Kustodii Ziemi Świętej:

Obrazek

UFFFF!!!! Skończyłem :)
Jak zbiorę siły, przygotuję coś na J... albo na 2 razy E
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.10.2010 14:26

Mówisz Krzysztof, że podganiamy :?: :wink:

Voila........
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-) - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone