Dzien dobri, poniewarz mam malo czasu bende krutki:
molim stol za četri osobe prosze stol za czteri osobi
w restauracijach czensto proponuja rybi (nieraz za nieboticzna cene "oborita" jak lubin(brancin, smudut), komarča(orada, dorada) zubatac, škrpina, kovač, fratar, ovčica itp...). Zwiczaj jest taki ze jak sie zamawia ta ryba z gornej polki ze mozna ja obejrzec sprawdzic swiezosci wybrac ze wzglendu na wielkoszc i liczbe gosci przi stole. W ten sposob mozecie uniknoc to co mnie spotkalo 1990 roku w Karpaczu w hotelu Solni. Mianowicie zamowile golanke na piwie a oni my prziniosli golone ciezka chiba z 3 kilo. Nie bilo problemu z zaplaceniem ( wtedi Polska bila tanim krajem), ale tak sie niestety jeszcze robi w krajach tranzicijnich z opcokrajowcem. Wienc...
Molim pokažite nam ribu koju nudite..... Prosze pokazcie nam rybe ktora proponujecie