Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.09.2010 12:01

Tymona napisał(a):Znaczy się, że nie jest tak źle - finansowo, znaczy się :wink:

W Jerozolimie - pełna zgoda :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2010 19:37

8 ) Jerozolima cz. II - Góra Oliwna

Zwiedzanie Jerozolimy, szczególnie jej straszej części, wbrew pozorom nastręcza trochę problemów.
Trudno zdecydowac się od czego zacząć.
Miasto, szczególnie jego strasza część, do zbyt dużych nie należy ale ma w sobie inną potęgę.
To miasto trzech potężnych religii, trzy rózne kultury, trzy różne światy.

No dobra ale pasuje się jednak na coś zdecydować....czyli startujemy na Górę Oliwną:

Obrazek

Obrazek

Typowych landszfcików i opisów przyrody w Jerozolimie raczej nie uświadczymy.
Przede wszystkim pobiegamy sobie po różnych obiektach kultu religijnego.

Ze starej Jerozolimy na szczyt góry (818 m n.p.m) spokojnie można dojśc na butach, znając skrót.
My jednak wybieramy autobus.
Gorąc jak w piekle a wszystkie autobusy są klimatyzowane, więc idzie poodychać normalnym powietrzem.
Góra związana jest przede wszystkim z Chrzescijaństwem - czyli Nowy Testament sie kłania........

Jesteśmy na samym szczycie.
Stąd rozpościera się najpiekniejsza panorama Jerozolimy znana m.in. z folderów reklamowych, filmów etc:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok zaliczony, pasuje sie uduchowić :wink:

Na samym szczycie znajdujemy Kościół Pater Noster.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejsce opisane m.in. w Ewangelii Św. Łukasza:

Łk. 11, 2 "A On rzekł do nich: Kiedy się modlicie, mówcie: Ojcze, niech się święci Twoje imię..."

Wewnątrz można poglądać wmurowane tablice z tą modlitwą w ponad 140 językach świata:

Obrazek

rzut na krużganki:

Obrazek

Obrazek

Akcenty polskie:

Obrazek

(niestety jest to zamiennik oryginału, który aktualnie przechodzi prace renowacyjne)
i jeszcze....

Obrazek

dodatkowo w ciekawych językach:

Obrazek

i zeby w temacie cro.pl było :wink:

Obrazek

Idziemy dalej......

Zbliża się południe - pora ichniej sjesty.
Wszystko oprócz knajp zamykają do 15.00

Pasuje powoli ewakuować się w dół.
Po drodze w niepozornym miejscu, obok meczetu znajduje się Kaplica Wniebowstąpienia
Miejsce opisane w:

Łk. 24, 50-51 "Potem wyprowadził ich ku Betanii i podniósłszy ręce błogosławił ich. A kiedy ich błogosławił, rozstał się z nimi i został uniesiony do nieba."

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy w dół, po drodze mijamy kolegę z naszej-klasy :lol:

Obrazek

witamy się, krótka pogawędka: "jak leci i co słychać ?" i komu w drogę temu buty :lol:

Kolejny cel - Cerkiew Św. Marii Magdaleny:

Obrazek

Po drodze do cerkwi oglądamy potężny cmentarz żydowski zlokalizowany na zboczach Góry:

Obrazek

I jesteśmy w połowie góry, dochodząc do ufundowanej w roku 1886 r. przez Cara Mikołaja III Cerkwi Św. Marii Magdaleny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę gorąco, cienia zero a pasuje gdzieś ucieć przed żarem lejącym się z nieba.

Ale spokojnie na dole jest coś, gdzie cień znajdziemy.

U stóp góry znajduje się Kościół Wszystkich Narodów:

Obrazek

Obrazek

i położony obok nasz kolejny cel na Górze Oliwnej czyli Ogród Getsemani.

Mt. 26, 36 "Wtedy przyszedł Jezus z nimi do ogrodu, zwanego Getsemani, i rzekł do uczniów: Usiądźcie tu, Ja tymczasem odejdę tam i będę się modlił"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

drzewa oliwne w tymże ogrodzie mają ponad 2000 lat.

Po ogrodzie ukrywamy się przed słońcem w znajdującej sie obok Ogrodu - Grocie Getsemani:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok Groty Getsemani znajduje sie Grób NMP:

Obrazek

tu mamy kolejny przykład na różnice w dogmacie śmierci i Wniebowzięcia NMP jaka istnieje pomiędzy Kościołem Wschodu i Kościołem Rzymsko-Katolickim.

W każdym razie oglądamy Grób:

Obrazek

Obrazek

i wejście do Grobu:

Obrazek

Obrazek

Dobra.........Górę Oliwną mamy zaliczoną tak mniej więcej w telegraficznym skrócie :wink:

Tak wracając do prawie szcyztu Góry to znajduje się tam dobra alternatywa noclegowa - DOM POLSKI:

Obrazek

prowadzony przez Siostry Elżbietanki z Polski.
Dobre warunki mieszkaniowe, perfekcyjny podgląd z tarasu na Jerozolimę o każdej porze dnia i nocy.
Nocleg w przyzwoitych cenach - ok 20 USD/osoba/ze śniadaniem (z tego co słyszałem ilości nie do przejedzenia :wink: )
Więcej info na stronie www Domu Polskiego

ce...de...en
Ostatnio edytowano 04.10.2010 16:30 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 01.10.2010 19:52

Piotrek, chcę coś z Tobą skonsultować.
Jak możesz podaj mi kontakt na wilk(at)agh.edu.pl

Krzysztof
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2010 21:03

9) Jerozolima cz. III - u stóp Góry Oliwnej

Jeszcze mały suplement do Góry Oliwnej bo trochę naładowałem tam zdjęć, więc żeby szybciej się otwierało....

Po południowej sjeście pasuje coś zrobić z resztą dnia.
Idziemy po raz kolejny w kierunku Góry Oliwnej, mijając po drodze wypasione fury ludności tubylczej :-) :

Obrazek

Pomiędzy zboczem Góry Oliwnej a murami starego miasta rozciagają sie Doliny Cedronu i Dolina Jozofata.
Cedron to rzeka okresowa, której w lecie raczej nie zobaczymy.
Nic poza suchym korytem...

Wg Starego Testamentu a dokładnie Księgi Joela to właśnie w Dolinie Jozofata ma się odbyć Sąd Ostateczny.
Rzut oka na Dolinę Jozofata:

Obrazek

W Dolinie Jozofata znajduje sie również jedna z bram miejskich - Złota Brama:

Obrazek

Brame, którą wjechał do Jerozolimy Chrystus w Niedziele Palmowa, zamurowali w roku 1530 Muzułmanie aby uniemożliwić innowiercom wstęp na Wzgórze Światynne.

Dolina Jozofata to przede wszystkim starożytne grobowce:
- Króla Judy Jozofata
- Absaloma
- Zachariasza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z Doliny Jozofata idziemy w kierunku południowym w kierunku Góry Syjon, oglądąjąc po drodze stanowiska archeologiczne...

Obrazek

Obrazek

Po drodze mijamy Miasto Davida:

Obrazek

Obrazek

i Ogród Archeologiczny Ofel....

i powoli zblizamy się do:

Obrazek

nie, to nie przejście graniczne :lol: to po prostu jeden z punktów kontroli policyjnej przed wejściem do innego świętego miejsca Jerozolimy, tym razem związanego z Judaizmem czyli Ściany Płaczu:

Obrazek

Ale o tym w tradycyjnym ce...de...enie
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.10.2010 10:37

Piotrek_B napisał(a):i jeszcze....dodatkowo w ciekawych językach:

Cashoubais czy Chinois jaka różnica...pracuje z takimi...to jakby po chińsku do mnie gadał...

Piotrek_B napisał(a):Obok Groty Getsemani znajduje sie Grób NMP...
tu mamy kolejny przykład na różnice w dogmacie śmierci i Wniebowzięcia NMP jaka istnieje pomiędzy Kościołem Wschodu i Kościołem Rzymsko-Katolickim

No właśnie...pamiętam Twoją relację z TR...

Pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.10.2010 10:58

Jacek S napisał(a):No właśnie...pamiętam Twoją relację z TR...

W kwestie dogmatów religijnych w samym tylko Chrześcijaństwie to wolę nawet nie wchodzić bo by życia zabrakło zanim człowiek by to wszystko ogarnął :lol:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 04.10.2010 09:55

W uzgodnieniu z Piotrkiem pozwolę sobie dodać kilka zdjęć i komentarzy.
Piotrek_B napisał(a):Obrazek

Góra Oliwna jest zamieszkała przez Palestyńczyków.
Żydzi mają ochotę przejąć te tereny za wszelką cenę.
Jeśli mnie wzrok nie myli, na zdjęciu Piotrka, w górnym lewym rogu widać flagę izraelską nad budynkami.
Na moim zdjęciu widać ją z bliska:
Obrazek
Z tym miejscem wiąże się makabryczna historia.
Jeden Palestyńczyk, skuszony wysoką ceną, sprzedał swój dom Żydom.
Niedługo jednak cieszył się pieniędzmi.
Za kilka dni znaleziono go kilka ulic dalej ... bez głowy.
Sprzedaż własnej ziemi wrogom jest traktowane jak największa zdrada narodu.
Enklawa izraelska jednak powstała i wyraźnie akcentuje swoje istnienie.

Piotrek_B napisał(a):Akcenty polskie:

Obrazek

(niestety jest to zamiennik oryginału, który aktualnie przechodzi prace renowacyjne)

W marcu był jeszcze zniszczony oryginał:
Obrazek

Obok jest wyjaśnienie, że to z powodu przeciekającego dachu:
Obrazek

Tablica jest zniszczona nie pierwszy raz. W 1998 restaurowali ją żołnierze stacjonujący na Wzgórzach Golan.
Obrazek

Piotrek_B napisał(a):
I jesteśmy w połowie góry, dochodząc do ufundowanej w roku 1886 r. przez Cara Mikołaja III Cerkwi Św. Marii Magdaleny:

Obrazek

Nie potwierdzona informacja jest taka, że odnowienie złocenia kopuł cerkwi było z inicjatywy Borysa Jelcyna.

Piotrek_B napisał(a):
drzewa oliwne w tymże ogrodzie mają ponad 2000 lat.

Obrazek

Te pnie nie są z czasów Chrystusa.
W czasie oblężenia Jerozolimy zostały wycięte wszystkie drzewa w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od miasta.
Ale jak wiecie, oliwki odbijają od korzeni i z dużym prawdopodobieństwem są to drzewa na korzeniach z TAMTEGO Ogrodu Oliwnego.

Piotrek_B napisał(a):
Tak wracając do prawie szcyztu Góry to znajduje się tam dobra alternatywa noclegowa - DOM POLSKI:

Obrazek

prowadzony przez Siostry Elżbietanki z Polski.
Dobre warunki mieszkaniowe, perfekcyjny podgląd z tarasu na Jerozolimę o każdej porze dnia i nocy.

Oprócz dwóch Domów Polskich Elżbietanki prowadzą też sierociniec dla dzieci palestyńskich. Zapewniają im utrzymanie i wykształcenie. Zasadą panującą w tym sierocińcu jest nie nawracanie na wiarę katolicką.

Ze statuą Chrystusa z dziedzińca Elżbietanek też jest ciekawa historia.
Obrazek

Kiedy okazało się, że to nie zapowiadany Mojżesz, a Chrystus i to w dodatku skierowany w stronę Jerozolimy, Izraelczycy zgłosili sprzeciw. Pomnik trzeba było przestawić. Uspokoiło to Żydów, a wręcz uradowało Arabów - Chrystus patrzy w stronę Mekki!

Na razie to tyle z mojej strony.
Czekam na dalsze części relacji Piotrka i może coś dołożę.
Krzysztof
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2010 16:28

Krzysztof, dzięki za wstawki.
Wrzucaj dalej i poprawiaj mnie jakby co :wink:

kw napisał(a):Czekam na dalsze części relacji Piotrka .....

Już za chwileczkę, już za monencik :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2010 17:13

10) Jerozolima cz. IV - Ściana Płaczu

Ściana Płacu, Western Wall czy po prostu w języku hebrajskim Kotel to święte miejsce Judaizmu.
Dzisiaj Ściana to zaledwie 50-cio metrowy odcinek dawnego muru oporowego zbudowanego ok. 20 r. p.n.e chroniącego dawniej Drugą Świątynie przed osunięciem się.

Obrazek

Obrazek

Miejsce tłumnie oblegane przez wyznawców Judaizmu............i turystów :wink:
Normalnie inny świat.

Nazwa ściany pochodzi od opłakiwane do dnia dzisiejszego przez Żydów zburzenia przez Rzymian Świątyni w 70 r. n.e.
Do dziś zachowały się oryginalne bloki piaskowca z czasów rozbudowy Drugiej Światyni czyli okresu panowania Heroda Wielkiego.
Miejsce to jest wyjątkowe w religii Judaizmu z uwagi na fakt, że tylko Pierwsza (zbudowana przez Salomona) i Druga Światynia były głównym miejscem kultu.
Pozostałe obiekty, w tym również synagogi to miejsca m.in. modlitw ale one statusu Świątyni nie mają.

Pod Ścianą mamy jedyną i niepowtarzalna okazje pooglądać bez skrępowania m.in. ortodoksów.
Fotografowanie również nie nastręcza kłopotów (poza szabasem, kiedy istnieje całkowity zakaz strzelania fotek).
W innych rejonach Jerozolimy różnie z możliwością fotografowania bywa.
Szczególnie w dzielnicy ortodoksów Mea Sheari'im - czasami można tam w beret zaliczyć za fotografowanie :wink:
Tu jest pełny luzik i nikt nikogo nie opitala za fotografowanie, nawet przy samemej Ścianie.
Ogniskowa obiektywu 300 mm jeszcze bardziej w tym pomaga 8)

Aby wejść na teren Ściany Płaczu trzeba przejść kontrole policyjną bagażu i osób.

Tego małego odcinka pilnuje zazwyczaj cała masa policji, wojska i tajniaków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ilość służb pilnujących ten obiekt widać po ilości samochodów:

Obrazek

Jak już stwierdzili, że jesteśmy "czyści" to nie ma co gadać tylko jarmułka zwana kipą na głowę i do roboty :lol:

Dobra...........idziemy :lol:

Obrazek

Znalazłem sobie w kąciku miejsce, gdzie siedziałem sobie nie rzucając się w oczy, obiektyw 300 mm w dłoń i jazda :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze kilka zbiliżeń:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Część Ściany dla Pań (na część męską mają wstęp wzbroniony) - zdjęć mało bo panie nie rzucają się strojem tak w oczy jak panowie :lol:

Obrazek

Obrazek

Jakby co to nie tylko ja podglądałem :wink:

Obrazek

Najbardziej barwnie jest tam w czasie szabasu ale.......cóż całkowity zakaz fotografowania więc nici z pokazu.

ce...de...en
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 04.10.2010 17:39

Piękne te portrety!
W zasadzie nie mam co dodać ;-(
Może tylko...
Zdjęcie z biblioteki w tunelu po lewej stronie muru.
Obrazek
Bez lampy i raczej w ukryciu, więc jakoś taka sobie.

No i trochę ładniejszych żołnierzy:

Obrazek

Obrazek

I czekam na tradycyjny c.d

Krzysztof
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.10.2010 17:39

Chichot historii - najbardziej święte miejsce, zbudowane przez największego wroga ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2010 18:28

kw napisał(a):Zdjęcie z biblioteki w tunelu po lewej stronie muru....

Byłem kilka razy w środku ale jakoś nie miałem odwagi odpalić aparatu, nawet z ukrycia :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2010 18:33

weldon napisał(a):Chichot historii - najbardziej święte miejsce, zbudowane przez największego wroga ...

Najbardziej świete miejsce zbudował nie wróg a Salomon.
Ale z miejsca tego pozostały już tylko wspomnienia.
Ściana to tylko ersatz - wspomnienie czegoś, czego już nie ma.
I nie będzie, choć ostatnio są jakieś zadymy w Jerozolimie bo Żydzi chcą robić rekonstrukcję Pierwszej Świątyni a Muzułmanom to nie bardzo gra :?
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 04.10.2010 18:38

To było w czasie naszego pobytu.
Link do tamtych wydarzeń gdzieś podałem.
Menora do świątyni już jest, czerwoną jałówkę do wyświęcenia
arcykapłana też już wyhodowano.
Problem tylko, że trzecia świątynia musiała by stanąć w dzielnicy arabskiej.

Krzysztof
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.10.2010 08:00

Wybacz, że ze zdjęciem ale nie potrafiłbym chyba opisać więc:
Piotrek_B napisał(a):Obrazek

Co to jest na głowie tego chłopaka w szarym t-shirt-cie?
(oprócz białej jarmułki)

Piotrek_B napisał(a):
Najbardziej barwnie jest tam w czasie szabasu...

Barwnie?
Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić skoro ortodoksi mają te swoje "mundurki"...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-) - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone