Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.09.2010 09:22

Piotrek_B napisał(a):Ale peesa nie mam :-)

No to jest problem ...

Ale zawsze można coś zaradzić. Wybierz sobie coś:

Pixia
GIMP
Photobie
AvancePaint
GimPhoto
GIMPshop
Paint.NET
Photo Pos Pro
PhotoPerfect Express
PhotoPlus

:devil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2010 09:24

weldon napisał(a):Wybierz sobie coś:.........

Problem w tym, że ja nie chcę "cosia" ;-)
Kwestia przyzwyczajenia..... :-)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.09.2010 09:34

Sami widzieliście.
Próbowałem.

Trzeba czekać. :(

:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.09.2010 10:42

Piotrek_B napisał(a):Jacuś, no normalnie łubudubu, łubudubu niech nam żyje prezes naszego klubu :-) :-) :-)

To nie ja - to pewien król tak powiedział... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2010 14:41

3) Przylot i kierunek: Morze Martwe

4.30 czasu lokalnego orzeł wylądował 8)
Teraz trzeba się ustawić grzecznie w kolejce i zobaczyć czy wpuszczą czy nie.
Pomimo, że w przeciągu 20 minut wylądowało 5 samolotów (średnio po 200 chłopa każdy) to nawet odprawa paszportowa szła im sprawnie.
My ustawilismy sie na samym końcu kolejki (bo się nam nie spieszyło zbytnio) i oczekując na swoja kolej typowaliśmy sobie na spokojnie do której budki podejść.
Typowanie dotyczyło jedynie stopnia upierdliwości ichniej straży granicznej związanej z zadawaniem masy pytań (zanim się zdecydują wpuścić/nie wpuścić) w stylu:
- po co ?
- dlaczego ?
- gdzie będziesz mieszkał ?
- pokaż rezerwacje ?
- ile masz kasy ?
- itp, itd.

Kilka fajnych lasek siedziało w budkach ale z tego co było widać to wraz z urodą upierdliwość w zadawaniu pytań wzrastała.
Czyli wybieram opcję gejowo.pl :lol: i namierzam młodego chłopaka - wzrokowo sprawiał wrażenie OK i mało rozmowny był.
Jak przed spowiedzią zrobiłem sobie rachunek sumienia i te wszystkie po co, dlaczego, jak i z kim opracowałem w myślach......dobra nasza kolej podchodzimy.
Uśmiech za 100 dolarów i daje 4 paszporty.
I w tym monencie nastąpiła załamka.....zostałem totalnie olany :twisted: - 4 buraki w paszport ze zgodą na pobyt na 90 dni, żadne tam po co i dlaczego tylko WELCOME TO ISRAEL.
Znaczy się wzrokowo ocenili nas, że nie stanowimy realnego zagrożenia dla żywotności Państwa Izrael jak i dla jego bezpieczeństwa wewnętrznego :lol:

Jest tuż przed 5.00 pasuje cuś zjeść na śniadanie - do wyboru na lotnisku mamy Pizza Hut albo koszernego McDonalda.
Pizzy na śniadania, szczególnie o 5 rano nie jadam, więc wyboru nie ma idziemy do koszernego.
4 x McRoyal menu, please i dostaję rachunek.
Nosz....k......m.......160 NIS za takie badziewie :?: :twisted: :twisted: :twisted: 8O (1 NIS=0,80 PLN) no tak WELCOME TO ISRAEL.
Ale przynajmniej żołądki napchane :lol:

Tak się przeszwendałem po tym Ben Gurionie do 7 rano - czas iśc po tego Fiata Punto.
W wypożyczalni (BUDGET - zdecydowanie najlepsza opcja cenowa w Izraelu) info, że biuro jest na Terminal 1 a ja jestem na Terminal 3.
Pytam "gdzie to jest ?" okazuje się, że to kawał drogi i na butach nie dojdę.
No to wsiadam w taryfę. Później się dowiedziałem, że transport jest za free tylko trzeba zaczekać na tzw SHUTTLE BUS - wszędzie trzeba płacić frycowe :twisted:
Dobra nie zbiednieję.

W biurze BUDGET podaję kod rezerwacji, pani mówi of course Fiat Punto, credit card please itp. bajery, podpisanie umowy i postawiają mi Kangura :?
Ja im na to że to nie Punto a oni no problem.
No tak ale Punto to tania opcja a Kangur jest u nich w kategorii nieco droższej.
I wyszło szydło z worka - punciaka miałem oddać w Jerozolimie.
Ten Kangur zaś to była nówka sztuka nie śmigana, prosto od dealera przeznaczona jako samochód służbowy dla oddziału w Jerozolimie.
Więc chłopaki wpadły na pomysł że po co oni mają jechać na 2 samochody do Jerozolimy odstawiać bryczkę jak ja to zrobię za nich.
W sumie wyszedł dobry deal bo trudno w Izraelu wynająć Kangoora za 40 USD/doba a przy okazji komfort jazdy nieco lepszy.

Dobra mamy rzeczonego Fiata Punto:
Obrazek

więc czas ewakuować się nad Morze Martwe.
Jedziemy, 120 km przed nami:
Obrazek

Dżipiesa nie mam, wszystko na drodze jest napisane. Zgubić się trudno jak się zna cel.
Stan dróg - miodzio.

Nie wiem kompeletnie o co chodzi z tą granicą Izraelsko / Palestyńską ale nad Morze Martwe jechalismy przez Palestynę (tak przynajmniej z mapy wynikało) raz jest przejscie graniczne, innym razem wjezdza sie przez dziurę w murze :lol:
W każdym razie patrząc na to co tam się dzieje to normalnie ich pogrzało :roll:

Po dwóch godzinach spokojnej jazdy cel - EIN GEDI YOUTH HOSTEL osiągnięty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podczas całego naszego pobytu był to najlepszy noclegowy strzał w dziesiątkę.
Super czyste pokoje, śniadanie w formie open bufet (35 pozycji w menu - nie do przejedzenia).
W sezonie VI-VIII lokal dostępny przynajmniej z półroczną rezerwacją.
Cena.....35-40 USD/osoba/doba/ze śniadaniem w szczycie sezonu

Widok z balkonu na Morze Martwe i wybrzeże Jordanii:

Obrazek

Obrazek

ce de en.....tradycyjnie w weekend :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.09.2010 14:49

Trzeba było jakiś turban albo arafatke chociaż założyć.

Byście się rozerwali ... :wink:

Podobno jest coś takiego, jak Grande Punto - może to na to trafiliście :)

No, jak tak mają wyglądać co weekendowe odcinki ...
Szybko ten czas leci.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2010 15:02

weldon napisał(a):Trzeba było jakiś turban albo arafatke chociaż założyć.

Byście się rozerwali ... :wink:

Arafatke to się zakłada na antenie samochodu jak nie chcesz, żeby ci go obrzucili kamieniami w Palestynie :lol:
Mowa oczywiście o samochodach na żółtych blachach czyli izraelskich.
weldon napisał(a):No, jak tak mają wyglądać co weekendowe odcinki ...
Szybko ten czas leci.

Tak właśnie pomyślałem - byle do weekendu :wink:
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 21.09.2010 16:02

Czy podczas kontroli granicznej na lotnisku osoby z wbitą wizą egipską dalej traktowane są bardziej rygorystycznie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2010 16:06

Tomasz W napisał(a):Czy podczas kontroli granicznej na lotnisku osoby z wbitą wizą egipską dalej traktowane są bardziej rygorystycznie?

Egipt, Jordania, Tunezja i Maroko - spokój
Liban, Syria, Iran - jak masz stemple to masz dłuższą pogadankę :lol:
Z tym, że w odróżnieniu od krajów arabskich nie uznających Izraela, po pomyślnym gadu-gadu i wypytaniu do trzeciego pokolenia w tył wpuszczą Cię.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 21.09.2010 16:24

Piotrek_B napisał(a):Teraz trzeba się ustawić grzecznie w kolejce i zobaczyć czy wpuszczą czy nie.
Piotruś -to mówisz, że inna opcja też jest możliwa - skoro Was grzecznych turystów bez problemu wpuścili?

Piotrek_B napisał(a):[Nosz....k......m.......160 NIS za takie badziewie :?: :twisted: :twisted: :twisted: 8O (1 NIS=0,80 PLN) no tak WELCOME TO ISRAEL.
A smaczny był chociaż :lol: Może w kotlecie były płatki złota - wiesz, w końcu Royal :lol:

pozdrawiam
:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2010 16:46

Tymona napisał(a): Piotruś -to mówisz, że inna opcja też jest możliwa - skoro Was grzecznych turystów bez problemu wpuścili?

Jest i mogą to zrobić bez mrugnięcia okiem gdyż: "Decyzje izraelskich władz granicznych są podejmowane arbitralnie i są nieodwołalne"
Tu masz jeden z opisów jak wygląda cofka i za co można ją m.in. zaliczyć.
Przypuszczam, że jak trafią na kogoś z kim się nie bedą w stanie dogadać to też mu walną cofkę.
Oni jakoś tak bardzo się nie przejmują, można odnieść wrażenie, że jak jest jakikolwiek problem to dotyczy on Ciebie nie ich.
Cuś w stylu: not my business :lol:

Tymona napisał(a):A smaczny był chociaż :lol:

Tylko większy jak u nas za to smak ten sam czyli....."bosssssski" :P
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.09.2010 17:22

Piotrek_B napisał(a):Oni jakoś tak bardzo się nie przejmują, można odnieść wrażenie, że jak jest jakikolwiek problem to dotyczy on Ciebie nie ich.
Cuś w stylu: not my business :lol:

Nie tylko Oni tak z nami jadą... :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2010 17:55

Jacek S napisał(a):Nie tylko Oni tak z nami jadą... :?

Jacuś to nie tylko o NAS mowa.
To raczej dotyczy każdego kto nie ma tzw. israeli passport :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2010 10:16

4) Morze Martwe

Pobyt w Izraelu rozpoczynamy od Morza Martwego i Pustyni Judzkiej.
Morze a raczej słone jezioro bezodpływowe to taki ewenement na światową skalę.
Morze to znajduje się na największej depresji świata czyli osiągamy poziom: MINUS 398 - 408 m p.p.m.

Fajna rzecz dla nieumiejących pływać bo trudno sie tam utopić, co nie oznacza że utonięć nie ma.
Jak się tam pływa :?:
Można zobaczyć m.in. tu
Zasolenie wody wynosi od 22 do 36 % (dla porównania: zasolenie Adriatyku wynosi 0,5-3,8 %)
Tyle, że o ile np. Adriatyk nadaje się do plażowania i kąpieli o tyle Morze Martwe (moim zdaniem) nie.

Bo tak:
:arrow: popływać to nie ma szans bo wypycha w górę, człowiek sie omacha rękami a i tak stoi w miejscu,
:arrow: wchodząc do wody (przynajmniej w VII/VIII) jakoś tego nie czuć co sugeruje, że temperatura wody niewiele różni sie od temperatury powietrza.

Ale za to będziemy wiedzieli ze 100 % dokładnością, gdzie mamy (nawet lekkie) otarcia, o reakcji twarzy po goleniu nie wspominając :twisted:

Z tym, że będąc w tym rejonie świata czy to w Izraelu czy Jordani to warto tam wpaść i zobaczyć jak to wygląda.

Region Morza Martwego raczej polecam bardziej że względu na trasy trekkingowe na Pustyni Judzkiej niż sam akwen wodny.
No chyba, że ktoś lubi SPA to tego tam jest do wyboru, do koloru i w każdej wsi :lol:
Hotele ze SPA są dostepne bez żadnych problemów, np. takie:
Obrazek

4-osobowa rodzina powinna się w weekend zmieścić w 2000 USD za pokój z zabiegami :wink:

I kilka fotek poglądowych na wybrzeże:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oficjalnych plaż nad Morzem Martwym za dużo nie ma.
Jest wprawdzie cała masa pięknych zatoczek ale kapiel w nich nie należy do bezpiecznych.
Nie o głębokość chodzi a o błota znajdujące się przy brzegu - wpadając w nie nie ma możliwości ujść z życiem :roll:

W piątek wieczorem, tuż po rozpoczęciu szabasu, podobnie jak ludność arabsko-beduińsko-jordańska, wylegliśmy na plażę:
Obrazek

Wcześniej w tym piekle nie wysiedziałby biały człowiek :devil:
Było coś koło godz. 20 - wskazanie termometru dalej nie spadało poniżej +40 st. :roll:
W gorącym bajorku wysiedziałem z 10 minut i jak wszystkie otarcia, golenia etc. w kontakcie z solą dały o sobie znać to podziękowałem za kąpiel obserwując z brzegu ludnośc tubylczą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te kobitki fajnie wyglądały po wyjściu z wody.
Jako, że wilgotność powietrza w tym regionie wynosi 0 % to ciuchy schną błyskawicznie.
Czyli wystarczyło po wyschnięciu tylko lekko się otrzepać i worek soli mamy :lol:

Obrazek

ce...de...en
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.09.2010 10:32

Spa, błoto ... jak widać na filmach, do których dałeś linka, to się daje połączyć.

Nawet te smarowanie błotem i kąpiele nazywają "cudem".
Pewnie chodzi o skład chemiczny i bogactwo różnych minerałów,
które wchłaniają się przy okazji tych kąpieli.

Jakieś takie mam wrażenie, jakbym już jeden weekend w tym tygodniu miał ... :?

:lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone