Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 18.09.2010 22:07

Poczytam po cichutku i ja,z wielką przyjemnością;wszak sprawa biletu w ten region otarła się też o moje nie wiem co.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2010 22:17

Cześć Carnivalka :wink:
Planowaliście jakiąś trasę do Izraela czy mówisz o Syrii ?
Jakby Was cuś dalej korciło to ten region zdecydowanie albo z Budapesztu albo z Berlina.
Choć z przesiadką z Katowic (m.in. WizzAir) w Istanbule lub Antalyi też się da zrobić za dobre pieniądze :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.09.2010 22:51

Zasiadam Piotrze w czytelni :D jeżeli pozwolisz , bo ten kierunek jest mi mało znany i jak dotąd nawet nie był brany pod uwagę w planach na najbliższą przyszłość z przyczyn prozaicznych . . .

Poczekam cierpliwie na dalszy ciąg

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2010 09:29

piotrf napisał(a):Poczekam cierpliwie na dalszy ciąg

Witaj imienniku, cieszę się, ż jesteś cierpliwy. Przynajmniej nie będziesz mnie poganiał :lol:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.09.2010 09:45

To i ja przycupuję :D grzecznie gdzieś tam z tyłu i czekam na ciągi dalsze ... :D :D
:papa:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.09.2010 10:24

Hej Piotrek - ale te kobity nami kręcą :mrgreen: :wink:

No ale my tu czekamy (cierpliwie :twisted: ) na kolejną dawkę positive vibration - prosto z upalnegu Zion'u 8)

PZDR
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.09.2010 10:30

Piotrek_B napisał(a):Witaj imienniku, cieszę się, ż jesteś cierpliwy. Przynajmniej nie będziesz mnie poganiał :lol:

Sam przecież napisałeś , że nie jest to łapanie pcheł , a ja pozwolę sobie zauważyć , że żadnej z pozostałych sytuacji koniecznych :wink: również tu nie ma . . .
Kierunek za to egzotyczny i przez to ciekawy bardzo

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2010 10:30

wojan napisał(a):To i ja przycupuję :D grzecznie gdzieś tam z tyłu i czekam na ciągi dalsze ... :D :D

Cześć Andrzej, ponieważ wiem że lubisz futrzaki - dla Ciebie fotka mojego kolegi z hotelu z Jerozolimie :lol:
Obrazek

Rafał K napisał(a):Hej Piotrek - ale te kobity nami kręcą :mrgreen: :wink:

Ano widzisz co człowiekowi przyszło na starość :mrgreen:

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2010 10:37

2) Godzina "WU" czyli START....

Dojazdu na Berlin Tegel Airport nie bedę opisywał bo:
- po pierwsze primo: po co ?
a
- po drugie primo: Tymona w starcie do mojej relacji napisała, że z Rzeszowa się teleportowaliśmy do tego Berlina i tego sie trzymajmy (w powrotną strone również) :lol:

Przed wylotem odstawiliśmy nasz pojazd do teleportacji na przylotniskowy parking.
Jest ich kilka do wyboru: 3 na terenie samego lotniska (minimum 120 ojro/za 15 dni) lub 3 w promieniu ok. 3 km od lotniska (do 65 ojro/za 15 dni) - te oddalone od lotniska mają w cenie zawarty transport do/i z lotniska.

Przy rezerwacji podajemy numer lotu - bus podwozi nas pod właściwy sektor lotniska a po powrocie czeka na nas przy hali przylotów.
Gdyby ktoś chciał w przyszłości korzystać z takich parkingów - jedna zasada: REZERWACJA ON-LINE lub TELEFONICZNA jest OBOWIĄZKOWA. Bez niej nie ma możliwości zaparkowania.
Ponadto na taki parking przyjechać należy o takiej godzinie jaką wpisaliśmy w rezerwacji.

Poza parkingiem przy Mercure Hotel nikt tam nie siedzi.
Parkingi są zamknięte i monitorowane przez kamery a obsługa pojawia sie tylko wówczas jak wybije godzina określona w formularzu rezerwacyjnym.
Bez rezerwacji można parkowąć tylko na parkingach bezpośrednio położonych na terenie lotniska.

Trzecia opcja parkowania to Hotel HOLIDAY INN przy lotnisku - system Park&Sleep&Fly za ok. 110 ojro za 2 os. dorosłe lub 2 dorosłe + 2 dzieci do 16 lat i w cenie jest zawarty parking na czas do 15 dni + transfer na/i z lotniska (taka cena jest dostępna przy odpowiednio wczesnej rezerwacji)

Po nadaniu bagażu i odprawie bezpieczeństwa ustawiamy się do właściwego tzw. Gejta po czym o godzinie 19.45 startujemy:

Obrazek

Obrazek

Po przesunieciu zegarków o godzine do przodu o godzinie 22.15 lądujemy w Rydze.
Chwlię czasu mamy, co mi pasuje bo w tzw międzyczasie dostałem sesemesa od lini lotniczej, że nam zmienili godzine wylotu z Tel Avivu w związku z czym spóźnimy się na powrotny samolot do Berlina :twisted:

Ponieważ lecieliśmy łotewskimi liniami lotniczymi AIR BALTIC to lądując w Rydze od razu przebookowaliśmy w centrali bilety na powrót.
W sumie wyszło dobrze bo zmiana godzin lotów powrotnych spowodowała, że dostaliśmy gratis 7 godzin na przesiadkę w Rydze.
Czyli nie ma tego złego, na Łotwie dotychczas nie byliśmy i dzięki tej zmianie była możliwość liznąć łotewską stolicę....ale o tym na końcu.

Jeszcze tylko odprawa paszportowa, jako że opuszczamy Strefę Schengen i o 23.50 wznosimy się w górę.
Z lotu nic nie pamiętam bo spałem jak niemowle całą drogę 8)
Po 4 nad ranem brutalna Stewka zwana Stewardesą przerwała mi błogi sen mówiąc - Proszę zapiąc pasy, lądujemy w Tel Avivie.

4.30 czasu lokalnego i TERRA SANCTA stała się faktem........

Obrazek

ce de en.....w następny weekend :wink:
Ostatnio edytowano 19.09.2010 14:14 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.09.2010 13:07

No i stało się ciałem...
Widziałem jak lecicie :wink:
Cześć.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.09.2010 13:22

Piotrek_B napisał(a):Cześć Andrzej, ponieważ wiem że lubisz futrzaki - dla Ciebie fotka mojego kolegi z hotelu z Jerozolimie :lol:

Dzięki :D Futrzak jak widać pewnie po jakiejś większej imprezie był ... :lol:
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 19.09.2010 13:58

Witaj Piotrek_B.

Miejsca w pierwszych rzędach zajęte, ale taka relacja warta jest miejsc stojących i takowe z zadowoleniem zajmuję. :)

Piotrek_B napisał(a):W sumie wyszło dobrze bo zmiana godzin lotów powrotnych spowodowała, że dostaliśmy gratis 7 godzin na przesiadkę w Rydze.
Czyli nie ma tego złego, na Łotwie dotychczas nie byliśmy i dzięki tej zmianie była możliwość liznąć łotewską stolicę....ale o tym na końcu.

Takie niespodzianki firm lotniczych u pasażerów wywołują różne emocje, dobrze, że Wy jesteście pozytywnie chłonni takich nowych wrażeń poznawczych (w przypadku takowej zmiany lotu powrotnego) i potraficie wykorzystać takie chwile.

Pozdrawiam.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 19.09.2010 14:06

A nie można by sie tak już teleportować do przyszłego weekendu? ;) Zasiadam i czekam aż wysiądziecie z tego samolotu :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2010 14:08

wojan napisał(a):Futrzak jak widać pewnie po jakiejś większej imprezie był ... :lol:

Andrzej to był mistrz skutecznego żebrania w knajpie - efekt żebrania widać na fotce :lol:

nomad napisał(a):Takie niespodzianki firm lotniczych u pasażerów wywołują różne emocje, dobrze, że Wy jesteście pozytywnie chłonni takich nowych wrażeń poznawczych (w przypadku takowej zmiany lotu powrotnego) i potraficie wykorzystać takie chwile....

Witaj Nomad,
fakt zmiana kompletnie nas nie wzruszyła bo planowo mieliśmy wylądować o 12.00 w Berlinie i do wieczora plan był prosty: szwendanie się bez celu po Berlinie.
Wyszło lepiej bo było szwendanie się do wieczora po Rydze, w której nie byłem dotychczas.
Berlin +/- znam :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2010 14:12

helen napisał(a):A nie można by sie tak już teleportować do przyszłego weekendu? ;)

Helen, chyba nie mozna czas i tak za szybko ucieka :papa:

Jacek S napisał(a):Widziałem jak lecicie :wink:
Cześć.

A ja widziałem jak się gapisz na nasz samolot :lol:
Cześć.......
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone