Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga na HVAR przez slowacje, węgry czy jest dobra ? LPG

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kemot70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemot70 » 25.07.2010 18:23

czy ktoś jechał od strony Nowego Sącza przez Prešov w Słowacji a dokładnie chodzi mi o autostradę D1 czy ją omijać bo wygląda że jest jej kilka kilometrów i nie kupować słowackiej winiety ? proszę o podpowiedzi może jest lepsza droga
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.07.2010 18:30

jest równoległa droga do autostrady (teoretycznie też płatna :) ) i nie jedzie się wcale tak wolno, nie warto dla 30km kupować winietki. Dojeżdża sie do odcinka bezpłatnego przed Koszycami. Poza tym polecam przekraczanie granicy w Muszynce i jazdę do Preszowa przez Bardejow, droga i ładna i stosunkowo szybsza niż przez Starą Lubownię i troszkę krótsza :)) jeżeli masz navi to tak Cię poprowadzi
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2010 18:38

bluesman napisał(a):jest równoległa droga do autostrady (teoretycznie też płatna :)

No to jak w końcu "teoretycznie" czy "płatna" bo masło maślane wyszło z tej wypowiedzi :?: :lol:
Jak jedziesz czymś powyżej 3,5 t to i na D1 i na równoległej masz obowiązek posiadać winiete.
Jak jedziesz pojazdem do 3,5 t to równoległa nie jest płatna :wink:

Na równoległej uważaj na ograniczenia prędkości i nieoznakowany samochód z radarem :wink:
A czy jechać tędy czy autostradą - trudno komuś jednoznacznie radzić[/b]
Ostatnio edytowano 25.07.2010 18:44 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
kemot70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemot70 » 25.07.2010 18:39

fajnie dzięki nawi chce przez D1 musze jej zablokować ;) jechałem kilka razy na Węgry przez Chyżne Dolny Kubin - Banską - Zvolen ale strasznie mi się dłużyła Słowacja.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.07.2010 20:17

guzer napisał(a):tak wiec zaplanowalem trase

Winieta na słowacje oraz oplata za autostrade w chorwacji

oto ona:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bac8b026b0

No i żeś się władował w winietę czeską i słowacką naraz.
Radzę jechać Zwardoń - Czadca - Żylina - i dalej autostradą do Bratysławy. A jak juz musisz zahaczyć o Czechy to przez Cieszyn i stamtąd do Czadcy (ale uwaga bo w Wędryni masz drogę zamkniętą i objazd). Między Cieszynem a Czadcą nie potrzebujesz winiety.
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 25.07.2010 20:58

jdubowski napisał(a):
guzer napisał(a):tak wiec zaplanowalem trase

Winieta na słowacje oraz oplata za autostrade w chorwacji

oto ona:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bac8b026b0

No i żeś się władował w winietę czeską i słowacką naraz.
Radzę jechać Zwardoń - Czadca - Żylina - i dalej autostradą do Bratysławy. A jak juz musisz zahaczyć o Czechy to przez Cieszyn i stamtąd do Czadcy (ale uwaga bo w Wędryni masz drogę zamkniętą i objazd). Między Cieszynem a Czadcą nie potrzebujesz winiety.

jakis blad na googlach

mapa wyglada tak

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... eb0ad7c7e4
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.07.2010 21:20

Teraz może być.
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 25.07.2010 21:38

jdubowski napisał(a):

Teraz może być.

Też tak chciał napisać.

Z tym, że ja polecam jechać Ci na Cieszyn, a stamtąd do Żylina.
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 25.07.2010 22:55

mjr napisał(a):
jdubowski napisał(a):

Teraz może być.

Też tak chciał napisać.

dlaczego tak?

i czy sa stacje LPG na tej 86 na węgrzech
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 26.07.2010 06:35

Kolego guzer,a może byś trochę poszukał i poczytał w innych wątkach a nie tylko pytasz,wszystko było już opisywane.
lechiti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechiti » 27.07.2010 17:56

mjr napisał(a):

Jak na Cieszyn i potem do Ziliny to sugeruję opcję przekraczania granicy w Zwardoniu. Między Cieszynem a Trińcem w Czechach remonty... Nie umiem znaleźć wątku ale za i przeciw tej opcji były szeroko opisywane. Pozdrawiam. Co do stacji na Węgrzech - ja akurat nie wiem. Osobiście uderzam na Hvar ale przez Słowację, Austrię i Słowenię...
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 27.07.2010 21:46

guzer napisał(a):
mjr napisał(a):
jdubowski napisał(a):

Teraz może być.

Też tak chciał napisać.

dlaczego tak?

i czy sa stacje LPG na tej 86 na węgrzech

Generalnie ze stacjami na węgrze jest krucho ...w tych rejonach mogą sie pojawiać stacje z LPG w firmach AVII, Autogas (tak mi się wyswietlało na nawigacji) ... więc tutaj POLECAM SIĘ PRZYGOTOWAĆ Z DOKŁADNYMI DANYMI ADRESOWYMI - namiarami itp np GPS.

Bo sama odpowiedź że LPG jest ...to mało :lol: 8) ale dzie to jest. Tutaj trza się dobrze przygotowac.
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 28.07.2010 20:28

witam kolege na Hvar.Kojarze ze startujesz ze Slaska a wiec nie wiem jak sobie poradzisz po Slowacji wineta na miesiac 9.90EUR dalej wbijaj sie na Wegry 86( wczoraj przelecialem) oczywiscie rob to noca.Proponuje zalapac sie na jkis ANTYRADAR z przodu najlepiej ciezarowke i tak nie pojedziesz szybciej jak 9 dych bo mysle ze realnie podchodzisz do tematu i nie masz zamiaru wyklepywc blach po spotkaniu z wegierska zwierzyna łowna TO tak od serca.Uprzedzam z gory bo za moment sie tu rozkrzycza ze sa zwiezki itp. zazwyczaj krzycza Ci co najwiecej czasu spedzaja w korkach na codzien ale to ich sprawa.Reasumujac stracisz na tych zwezkazh jakies 13,5 min.A watek gazu zatankuj gdzies tam sobie na poczatku Wegier i na koncu drogi 86 w Redics tez masz stacyjke z LPG.ja wjechalem do Słowenii i przez Lendave bez oplat do chorwackiej autostrady.Od wjazdu w Cakovec do Zgrzebia zaplacisz (i tu wazna sprawa moje auto powyzej 190cm oplata wyzsza niz za osoboweczke ) 25zl.Dalej do Splitu 89zl.Prom na Stari Grad 47kuna od osoby i ja za VW T4 588kuna(zwykla osobowka kosztowala jakos 320kuna) a wiec kupa kasy!Zatem jesli masz gaz i czas to grzej do Drvenika i tam komponuj sie naprom polowe albo i nawet lepiej tanszy prom no i WIECEJ ZOBACZYSZ PO TRASIE.sluze pomoca GG 6754097
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 28.07.2010 20:32

sorry za jkies tam literowki w poprzednim poscie ale KARLOWACKO smakuje a to juz moje 5te.PZDR.
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 28.07.2010 21:11

DENIS4 napisał(a):sorry za jkies tam literowki w poprzednim poscie ale KARLOWACKO smakuje a to juz moje 5te.PZDR.

Super, wielkie Dzieki za ostra odp

Uzywam Automapy znalazlem stacje LPG na stronie http://poi4am.prv.pl/ do automapy ale to chyba nie jest wszystko

Jeszcze takie pytanko jak sie mowi na LPG na:

1. Slowacji, czechach
2.Węgrach
3.Chorwacji

Dzieki !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga na HVAR przez slowacje, węgry czy jest dobra ? LPG - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone