Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to jest z tym zakazem grillowania?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.05.2010 12:26

Jak w temacie,wyjeżdżam 4.06 do Breli,ponieważ wyjazd już blisko postanowiłem napisać ostatni e-mail do właścicielki z zapytaniem czy jest grill ogrodowy na miejscu.Ona odpowiedziała mi że jest zakaz grillowania,i co wy na to,nie będą krzyczeć jak przywiozę swojego,chodzi o to że nie chcę nikomu przeszkadzać lecz z drugiej strony zjadłbym jakąś chabaninę przez dwa tygodnie.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.05.2010 12:37

Typowo "nasze, polskie' rozumowanie--jak jest zakaz, to przywiozę swojego i...
Ten zakaz przecież jest z jakiegoś powodu, no zagrożenie pożarowego.
Wiem, będziesz pilnować, nie zapalisz okolicznych drzew
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.05.2010 12:47

Generalnie jest zakaz od 01. czerwca do 31. października palenia ognia na otwartej przestrzeni ... znaczy, że nie ma możliwości grillowania np. na plaży, na campach itp. Ale przecież można grillować na podwórkach w kominkach ogrodowych, na tarasach itp. oczywiście pod warunkiem zachowania najwyższej ostrożności (i raczej nie na jakiś zaimprowizowanych "pitolnikach").. zatem przy wietrznych wieczorach raczej się powstrzymać... bo mandaty są dotkliwe.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2010 12:54

No ale widzicie...on weźmie swojego grilla - a nóż gdzieś się uda .. :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.05.2010 12:59

A kto wie, o jakim obiekcie mówimy.. może gdzieś w lasku.. jeśli gospodarz ma obiekcje, to chyba należałoby uszanować...Konsekwecje mogą być straszne.. tutaj pożary to tragedia i naprawdę niewiele wystarczy...
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.05.2010 13:00

alessandro1977 napisał(a):No ale widzicie...on weźmie swojego grilla - a nóż gdzieś się uda .. :D

Przecież pisze,że chce grillować przy domu.Jak się kogoś uczepicie to się czepicie kolego. :wink:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 25.05.2010 13:07

dokładnie typowo polskie jak nie kijem to pałą go:D dla mnie rewelka, a tak na poważnie jak jest grill np stały w ogródku przy domu czy kominek grillowy to też nie można tego rozpalić ? tylko się patrzyć jaka ładna budowla w ogródku jakoś mi się nie chce wierzyć że Chorwaci nie grillują w okresie od czerwca do października z tego co pisze Pani Kasia wynika że można sobie jakąś chabaninę usmażyć :D oczywiście z zachowaniem szczególnej ostrożności
A jak z dostępnością do węgla drzewnego gdzieś tu czytałem że ciężko dostać i jest drogi i lepiej zabrać go z Polski prawda to czy mit?
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.05.2010 13:13

Barti--grilluj na drewnie, na gałęziach oliwki, winogron...smaczniejsze i zdrowsze jedzenie
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.05.2010 13:24

Taras mam 80m2 lecz właścicielka napisała że jest zakaz więc nie chcę kogoś katować grillem na siłę,dlatego chcę się dowiedzieć czy jest dozwolone rozpalanie sprzętu przy domu,na tarasie?.
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 25.05.2010 13:37

Z zakazu, na który powołuje się Kasia wynika, że grille przenośne są objęte zakazem. Natomiast nie ma mowy o wbudowaych grillach z kominem. Jeśli właściciele taki mają to spokojnie sobie pogrillujesz :) A jeśli się uprzesz na swojego to szykuj od 2tys kun na karę :) i módl się, żebyś nie wywołał pożaru...
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 25.05.2010 13:52

Maćku nigdy tak nie grillowałem ale nigdy nie oznacza że nie można spróbować :D jak to mówią całe życie się człowiek uczy więc po próbuje z tymi gałązkami, miejsca w furmance nigdy za wiele , kolega jedzie kombi , a je nie będę mu zdradzał patentu z gałązkami oliwnymi czy winogronowymi :lol: wiec napewno on worek zapakuje do siebie
Ostatnio edytowano 25.05.2010 13:56 przez barti75, łącznie edytowano 1 raz
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 25.05.2010 13:56

kup sobie grill elektryczny i masz problem zgłowy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2010 14:03

AndrzejJ. napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):No ale widzicie...on weźmie swojego grilla - a nóż gdzieś się uda .. :D

Przecież pisze,że chce grillować przy domu.Jak się kogoś uczepicie to się czepicie kolego. :wink:

No coś takiego...a zgadnij - z kogo wziąłem przykład ? :D :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.05.2010 14:03

j23 napisał(a):kup sobie grill elektryczny i masz problem zgłowy

To jest dobre rozwiązanie, ale potrawy nie mają właściwego smaku, są jak smażone na patelni/płycie.
Czasami dopuszczany jest grill gazowy, na kartusze, ale smak jak wyżej.

Jest też w sprzedaży Grill Cobb BBQ. Drogi, ale prawie bez dymowy, bardzo bezpieczny, nadaje się idealnie na campy, można na nim grillować np na pokładzie łodzi, na masce auta.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.05.2010 15:07

Będę miał te piętro do zamieszkania http://www.brela.com/ledic/2_a41k2.htm lecz obawiam się że grilla stacjonarnego to tutaj nie ma(wygląda mi to tylko na wynajem),czy na takiej powierzchni nie można rozpalać grilla?
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone