napisał(a) rafgot » 13.05.2010 07:09
Witajcie Forumowicze.
Fatamorgana Dziękuję Ci ślicznie za zdjęcia!! Przesuper miejsce a do tego ta czyściusia i słodka woda... ehhh już chcę tam być;) Czekam niecierpliwie na Twoją relację i zapisuje się do kolejki.
Jak wspomniałem wczoraj, chciałbym zamieścić kawałek planu trasy naszego wyjazdu do Chorwacji.
Dwie osoby, żona i ja, psiak labrador i nasz niezastąpiony fordzik tourneo connect.
Na miejscu (Ciovo, Okrug Donji) mamy być 04.09.2010 około południa, gdy studio będzie już wolne po poprzednich wczasowiczach.
Plany wyjazdowe lekko się zmieniły. Mieliśmy wstąpić "po drodze" na wystawy do Debrecena na Węgrzech i do Tagu Mures w Ruminii. Odwołujemy to jednak - urlop to urlop, a nie ciągła jazda.
Z Polski wyjedziemy prawdopodobnie 28.08.2010 do Użogorodu na Ukrainie. Tam zaliczymy wystawę i zostaniemy na nockę. Z Użogorodu (myślę, że jeszcze samochodem i w jednym kawałku) zasuwamy do mojego ukochanego Budapesztu na Camping Romai. W jakiś przedziwny, bliżej niewyjaśniony sposób, Budapeszt stał się miejscem, do którego zawsze będę chętnie i bardzo szybko wracał. Od kilku lat tam cumuję przy każdym wyjeździe. Oczywiście obowiązkowa nocna kawa na Wzgórzu Gelerta i setki zdjęć rozświetlającego się milionami świateł i świetełek Budapesztu.
Ze smutkiem opuścimy Budapeszt i z wielką radością udamy się przez Letenye w okolice Parku Krka. Chciałbym znaleźć dwa noclegi w Skradinie, tak ładnie przedstawionym przez Fatamorganę. W Skradinie lub okolicach Parku Krka. Dwa zwykłe noclegi, bez zbędnych luksusów, bez wygórowanych cen, aby wieczorem przyłożyć głowę do poduszki. Może ktoś z Was zna miejsce godne polecenia? Z góry dziękujemy bardzo. Wspomniałem, że chcemy zwiedzić Skradin, Park Krka, a także udać się do Zadaru, Nin, Sibenika i Vodic.
04.09.2010 dobijemy na Ciovo do Okrug Donji. Z relacji i opisów wiem, że Ciovo nie jest fantastycznie ciekawym miejscem do zwiedzania i turystyki. Tak przynajmniej zostało przedstawione, a opis kilku znajdujących się tam miejscowości również nie zachęca. Będzie plażowanie, obiecane małżonce;) Wygrzejemy kości po jesiennych i zimowych chorobach i pobycie w szpitalu. Plażowanie to drugi i odległy plan wyjazdu. Primo to zwiedzanie. Na pewno (nie da się inaczej będąc na Ciovo), zaliczymy Trogir, następnie Kastela i Split, który chciałbym zobaczyć również nocą. Nie ominiemy ruin w Salonie oraz twierdzy w Klisie. Planujemy wjazd do Biokovo z Kotisiną i Sv. Jure, a następnie jeziora w Imotski. Chcielibyśmy również popłynąć na rejs po pobliskich wyspach. I tutaj pytanie, czy macie informacje o takich atrakcjach?
Wiem, że plan jest na razie chaotyczny i bez składu. Powoli dogramy wszystko i oprzemy się na Waszych sugestiach. Jak już kiedyś wspomniałem, nie chcemy spędzić urlopu na plaży, w dyskotekach i na imprezach. Nasz cel to zwiedzenie wielu ciekawych miejsc, niezwykłych, malowniczych i niekoniecznie znanych.
Po wszelkich atrakcjach i na zakończenie urlopu w Chorwacji, udajemy się do Osijeka na wystawę. Tam również poszukujemy miejsca na nocleg.
Wyjazd nasz jest troszkę ograniczony z powodu psa, który niestety nie należy do ciepłolubnych istot. Cieszy, że woda jest blisko i będzie się tam mógł pluskać do woli;) A wiadomo, pies to też człowiek;)
Liczę, że ktoś z Was przeczyta moje chaotyczne plany, pomoże złożyć je jak należy i doda swoje "kilka groszy".
Serdecznie pozdrawiamy.