Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula, w te i nazad - gdzie planować nocleg

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 11.04.2010 18:42

Artur68 napisał(a):Do miasta Korćula na wycieczkę i jestem całkowicie uzależniony o połączenia promowego.

Jedź sobie do Orebica. Może i dalej, ale widoki jakie ujrzysz pomiędzy Ston, a Orebic wynagrodzą Wam wszystko :) Poza tym masz prom co pół godziny, a nie co kilka. nie musisz celować w konkretną godzinę, a i zwiedzisz po drodze, oczy nacieszysz widokami, może wino kupisz? :lol: (w drodze powrotnej kupiłem 20 butelek Dingac w Medirazza) Sama podróż promem z Orebica do Korculi chyba max 20 min. Orebic i Korcula widzą się gołym okiem. Max 1,5 km
Ziku
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ziku » 11.04.2010 18:58

Artur68 napisał(a):
Ziku napisał(a):Wlaśnie w międzyczasie zauważyłem ze prom z Drvenika został zdjęty

Ziku - możesz wyjaśnić skąd masz informację o zawieszeniu kursowania promu Drvenik-Korcula-Drvenik.

Na stronie internetowej przewoźnika nie ma takiej informacji.

Przepraszam za bledne info, znalazlem ta informacje na stronie Korcula.info na ktorej przy rozkladzie jazdy promow na sezon 2009 jest adnotacja ze od 26 sierpnia prom zostal zawieszony.

@zonatyfacet1

Dzieki za obszerna odp. Jak to mowia - przyzwyczajenie jest druga natura czlowieka a lepsze wrogiem dobrego :wink: chyba jednak zdecydujemy sie na sprawdzony i znany wariant ze spaniem pod austiacko-slowensko granica. Jakbym jednak zmienil zdanie wiem do kogo uderzac po szczegoly :)

Zapytam jeszcze ile mniej wiecej czasowo trwa podroz samochodem na trasie Drvenik - Orebic bez zadnych promow po drodze, via Michelin ocenia ta trase na okolo 2h ale jak to naprawde wychodzi w praktyce?
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 11.04.2010 19:06

Ziku napisał(a):
Artur68 napisał(a):
Ziku napisał(a):Wlaśnie w międzyczasie zauważyłem ze prom z Drvenika został zdjęty

Ziku - możesz wyjaśnić skąd masz informację o zawieszeniu kursowania promu Drvenik-Korcula-Drvenik.

Przepraszam za bledne info, znalazlem ta informacje na stronie Korcula.info na ktorej przy rozkladzie jazdy promow na sezon 2009 jest adnotacja ze od 26 sierpnia prom zostal zawieszony.

@zonatyfacet1

Dzieki za obszerna odp. Jak to mowia - przyzwyczajenie jest druga natura czlowieka a lepsze wrogiem dobrego :wink: chyba jednak zdecydujemy sie na sprawdzony i znany wariant ze spaniem pod austiacko-slowensko granica. Jakbym jednak zmienil zdanie wiem do kogo uderzac po szczegoly :)

Zapytam jeszcze ile mniej wiecej czasowo trwa podroz samochodem na trasie Drvenik - Orebic bez zadnych promow po drodze, via Michelin ocenia ta trase na okolo 2h ale jak to naprawde wychodzi w praktyce?

Szczerze mówiąc to nie pamiętam, ale chyba coś ok. 1,5 do 2,0 h.
Dokładnie nie powiem, bo myśmy się (przed samym Orebicem) zatrzymywali kilka razy zrobić zdjęcia, takie cudne były widoki
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 11.04.2010 19:10

Ziku napisał(a):
Artur68 napisał(a):

@zonatyfacet1

Wiesz co, ja już spałem w Austrii, na Słowenii itd. Pisząc o Węgrzech nie chodziło wyłącznie o koszty, ponieważ nigdy dokładnie nie liczę ile będą mnie kosztowały wczasy. Chodziło mi o spokój, a żona uświadomiła mi, że przez Węgry taniej.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 11.04.2010 22:43

Obrazek
By artur68 at 2010-04-11

Mam pytanie - czy z Trpanj można dostać się do Orebića jakimś środkiem komunikacji powiedzmy "publicznej" - taxi, busik i.t.p. ? - z tego co wiem to raczej na tej krótkiej trasie ( ok. 20 km ) nie kursują żadne "PKS-y" :wink:
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 12.04.2010 01:38

Jedź, nie kombinuj
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 12.04.2010 06:25

Witam.

W tym roku planuję odpocząć na Korculi. Ponieważ jadę w ciemno chciałbym zajechać "do Chorwacji" jak najdalej i dopiero zanocować. Kusi mnie Posedarje.

http://tiny.pl/hgk7v

Mam prośbę: czy ktoś mógłby mi polecić jakieś miejsce do spania w tej okolicy? Hotel "Lucija" jest przyjemny, ale od przybytku głowa nie boli.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 12.04.2010 21:31

Obrazek
By artur68 at 2010-04-11

Ponawiam pytanie - czy z Trpanj można dostać się do Orebića jakimś środkiem komunikacji powiedzmy "publicznej" - taxi, busik i.t.p. ? - z tego co wiem to raczej na tej krótkiej trasie ( ok. 20 km ) nie kursują żadne "PKS-y" :wink: - pytam o połączenia promowe ponieważ jadę do Chorwacji bez samochodu.
Mam do wyboru dwie opcje:
Promem z Drvenika do Korćuli i dalej do Orebića lub promem z Ploće do Trpanj - i dalej do Orbića jeżeli istnieje jakaś możliwość przejazdu z i do Trpanj.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.04.2010 09:00

autobusy
P.S.
Podkreślam jeszcze raz: pierwszym i najważniejszym źródłem info są zawsze strony miejscowych TZ, dlatego podstwa, to zawsze jako pierwsze uważnie przejrzeć te strony...a dopiero potem pytać.
Pozdrawiam
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 13.04.2010 14:45

Dziękuje Pani Kasiu za pomoc. :D

Zawsze przeszukuje "tony" internetu zanim zadam pytanie :wink:
Dzięki stronie ( www.autobusni-kolodvor.com ) ,którą Pani poleciła,znalazłem większość interesujących mnie połączeń.
Niestety nie znalazłem tam połączenia Trpanj - Orebić.
Jeszcze raz dzięki za podesłany link.

Obrazek
By artur68 at 2010-04-13
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.04.2010 20:45

Na stronie http://www.autobusni-kolodvor.com nie ma połączeń komunikacji miejskich ani też "mikroregionalnych" (czyli np. pomiędzy miejscowościami w obrębie wyspy, czy tak jak w tym wypadku półwyspu).
Nie chciałam, by moja uwaga zabrzmiała jak pretencja, teraz trochę mi wstyd, bo rzeczywiście trochę tak wypadło...a nie miałam takiej intencji...przepraszam.
Jeszcze jedna rada: czasem, kiedy fraza jest taka sama w obu językach, po prostu wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę : autobus i nazwy miejscowości oraz zaznaczyć pierwszeństwo dla hr trafień ... wpisując dokładnie tę frazę, pierwszy trafiony wyskakuje właśnie strona, ktrórą podalam (tz Orebić)
Pozdrawiam
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 21.04.2010 04:19

zonatyfacet1 napisał(a):ALek70, podaję Ci link http://www.letenyepanzio.hu/
W tym roku zarezerwowałem już w styczniu nocleg do i z powrotem. Napisz do nich może mają jeszcze wolne miejsca?
Spanie w Letenye jest super, ponieważ wstajesz rano, jesz śniadanie, ruszasz w drogę i od razu wjeżdżasz na chorwackie autostrady

Czy możesz podać jak udało Ci się zarezerwować nocleg. Za nic nie pogę pojąć tego języka i rozszyfrować jak rozpocząć rezerwację.
Nord*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nord* » 21.04.2010 07:59

zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 22.04.2010 05:00

kozak, ja pisałem z nimi po angielsku. Większość hoteli i pensjonatów na Węgrzech odpisuje po angielsku. Próbowałem pobawić się translatorem i napisać coś po węgiersku, ale choroba wie, co tam przetłumaczył, język połamałem na tym co mi wyszło i zrezygnowałem. Napisałem po angielsku (pisałem do kilku obiektów) i o dziwo wszyscy błyskawicznie odpisywali również po angielsku.[/b]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2010 10:34

Ziku napisał(a):
Artur68 napisał(a):

No i niestety plotki, ku memu zdziwieniu, zdają się potwierdzać...
Nakon 14 godina ukida se trajekt Korčula - Drvenik
Pozdrawiam zszokowana
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korcula, w te i nazad - gdzie planować nocleg - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone