AniaJ. napisał(a):1. Scedro - skąd popłynąć i za ile?
Z Zavali i z Ivan Dolca kursują "wodne taxóweczki"; ceny niestety nie potrafię określić.. ale na pewno nie jest wysoka.
AniaJ. napisał(a):2. Grabceva Spilia - jak do niej dotrzeć, w jakich godzinach jest czynna, ile kosztuje zwiedzanie, jaka jest temperatura w jaskini, czy można robić zdjęcia?
Na zwiedzanie jaskini należy się umówić (można pytać w Jelsie, w informacji turystycznej), ponieważ jaskinia jest zamykana; ceny, przyznam się, nie znam (40-50 kn/ osoba); zwiedzanie: w poniedziałki, środy i soboty: grupy spotykają się przed konobą w Humcu (tam też można nabyć bilety) i o 9.00 wyruszają pieszo do jaskini.
AniaJ. napisał(a):3. Sv Nikola - pieszo drogę znam, mam nawet "mapkę" od właścicielki campu Lili z wyrysowaną drogą.
Ale chodzi mi o drogę "samochodową" - czy najlepiej (tak wynika z info wyszukanego na forum) wjechać ze starej drogi Stari Grad-Hvar (w którym miejscu?jak je znaleźć?) a zjechać do Svirce lub do nowej drogi???
Najlepiej zjechać z nowej drogi St.Grad - Hvar (od roku istnieje ta droga); ok 50 m za tunelem znajduje się odbicie w lewo (wielka biała tablica Obiteljsko domaćinstvo Kolumbić) i cały czas tą drogą.... aż pod sam szczyt. Uwaga, by nie pomylić z droga Dubovica - Sv.Nedjelja - ta istnieje od wiosny br i do szczytu nie zaprowadzi - to drugie w kolejności "odbicie" na szutrową drogę za tunelem w kierunku Hvaru.
Moja sugestia: jeśli jedzie się od St.Gradu najłatwiej dojechać do Zaraća i zawrócić (by nie skręcać z pasa w kierunku Hvaru); wtedy łatwiej dostrzec białą tablicę.
AniaJ. napisał(a):4. Kabal - planujemy dokładnie zwiedzić Stari Grad i okolice, bo w czasie poprzedniego pobytu na wyspie spędziliśmy tam tylko jeden wieczór, czasu zabrakło...Więc oprócz samego miasta, chcemy pokluczyć po okolicy: a więc Rudina, zatoka Zukova, no i Kabal.
Moje pytanie jets następujące: czy da sie tam jeździć autem? Czy jest tam droga asfaltowa, czy szutrowa? Czy może za wąsko na auto? W jaki sposób można dotrzeć do zatoczek Kabala? Po przeczytaniu relacji kulki 53 zastanawiam się, czy damy radę tam dotrzeć... Może z innej strony?
Pytam o takie szczegóły, bo będziemy z małymi dziećmi i nie wszystkie miejsca są dla nas dostępne. Łatwiej planować wycieczki z malcami, kiedy wiem, ile przejedziemy autem, czy musimy zabierać wóze, czy konieczne nosidło itd
Kabal jest "nietknięty", zatem asfalt kończy się praktycznie u jego nasady (zaraz za ostatnimi działkami)- tj. w okolicach zatoki Zavala. Ale droga jest nie najgorsza, szutrowa, ale przejezdna jak najbardziej. Do Rudiny (zarównej małej jak i wilekiej prowadzi asfaltowa droga; trzeba tylko pamiętać, że Rudina polożona jest na wzgórzu, zatem do Žukovej tzreba zejść leśnym "wąwozem" 10 - 15 min spaceru w dół, do wybrzeża; podobnie Kabal - jest wysoki, do zatok trzeba schodzić w dół. Zatoki godne polecenia to Bojanića bok, Smočiguzica, Digidaga )wszystkie oznaczone drewnianymi tabliczkami.
Dojazd na Kabal: należy dojechać do wioski Vela Rudina (od pomnika w lewno i dalej prosto, prosto - jest drewniana tabliczka). Wózek dziecięcy na Žukovą i Kabal odpada. Moim zdaniem nie są to jakieś szczególnie dogodne miejsca do kąpieli z maluchani (nie w pojęciu przeciętnych polskich rodzców).
Co do okolic St.Gradu - obowiązkowo nalezy wejsć na Glavicę (wzgórze górujące na miastem; piękny widok na zatokę, miasteczko oraz
starogradsko poljeod zeszłego lata wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Pozdrawiam