Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 08.03.2010 15:43

I ja dobrnąłem do tego momentu (mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec relacji) i właściwie znalazłem odpowiedź na niemal wszystkie pytania, jakie cisnęły mi sie na usta w związku z moimi planami odwiedzin Wenecji w drodze powrotnej z Cro.

Zasnanawiam się tylko czy aby nie przedłużyć sobie pobytu w Wenecji do dwóch dni ;)

Prośbe mam jedynie do mariusza -autora relacji: czy mógłbyś podać jakiś kontakt do apartamentu, w którym nocowaliście ?? Byłbym niezmiernie zobowiązany :)

Pozdrawiam
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 08.03.2010 16:03

Jest i po angielsku
:)

www.romeks.pl/wakacyjne
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.03.2010 16:18

Viniu napisał(a):I ja dobrnąłem do tego momentu (mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec relacji) i właściwie znalazłem odpowiedź na niemal wszystkie pytania, jakie cisnęły mi sie na usta w związku z moimi planami odwiedzin Wenecji w drodze powrotnej z Cro.

Zasnanawiam się tylko czy aby nie przedłużyć sobie pobytu w Wenecji do dwóch dni ;)

Prośbe mam jedynie do mariusza -autora relacji: czy mógłbyś podać jakiś kontakt do apartamentu, w którym nocowaliście ?? Byłbym niezmiernie zobowiązany :)

Pozdrawiam

Witam !

......nie jeszcze nie koniec ! :)

......a oto strona do Appartamenti Fratter Ladimiro w Punta Sabbioni. ( bez zobowiązań ) ;)

pozdrawiam
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.03.2010 18:44

Potter napisał(a): Ja wracam w tym roku w lipcu :D !
Co prawda tylko na 1 dzień ale zamierzam zobaczyć inne rzeczy niż za pierwszym razem.

I mam nadzieję, że nie będzie to ostatni raz :wink: !

Fajnie ... mimo, że w lipcu może być "ciasno" - to jednak zawsze lepiej niż w sierpniu gdy cała Europa rusza na południe.

Mam nadzieję , że krótki opis tras vaporetti ze str. 10 ... pomoże Tobie w planowaniu zwiedzania ...
...w jeden dzień, też da się dużo zobaczyć - wystarczy przedtem ułożyć sobie plan zwiedzania.

Wenecja mała jest, są tacy Wenecjanie co mówią , że w dwie godziny z kawałkiem da się ją obejść.

W to wierzę , ale czy coś w tym czasie da się zobaczyć (oprócz tego co pod nogami) ...to już nie wierzę !

Ale kilka , kilkanaście godzin to już zawsze coś.

pozdrawiam
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 09.03.2010 08:15

mariusz-w dzięki Ci dobry człowieku :)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 09.03.2010 08:40

mariusz-w napisał(a):Fajnie ... mimo, że w lipcu może być "ciasno" - to jednak zawsze lepiej niż w sierpniu gdy cała Europa rusza na południe.
Mam nadzieję , że krótki opis tras vaporetti ze str. 10 ... pomoże Tobie w planowaniu zwiedzania ...
...w jeden dzień, też da się dużo zobaczyć - wystarczy przedtem ułożyć sobie plan zwiedzania.
Wenecja mała jest, są tacy Wenecjanie co mówią , że w dwie godziny z kawałkiem da się ją obejść.
W to wierzę , ale czy coś w tym czasie da się zobaczyć (oprócz tego co pod nogami) ...to już nie wierzę !
Ale kilka , kilkanaście godzin to już zawsze coś.
pozdrawiam

Niestety lipiec bo łączymy to później z Chorwacją. No i dzieci a ich czas uzależniony od wakacji.
Te "główne" atracje samej Wenecji mamy już "zaliczone". Tym razem stawiam na Murano i Burano (o której istnieniu dopiero niedawno się dowiedziałam :oops: ), a w drugiej części dnia łazęga po centralnej Wenecji ...
Trzeba też coś zostawić na przyszłe lata :wink: !
Oczywiście bilety po 16 euro :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.03.2010 16:28

Następnie już z nowymi siłami spacerujemy po Via Giuseppe Garibaldi i przechodzimy typową dla wschodniego Castello uliczką kierując się w stronę Arsenału...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...przez Fondamenta della Tana.

Obrazek

Zwiedzamy wystawę w Galeria del Arsenale w kompleksie gdzie odbywają się "Weneckie Biennale". Siedzibą Biennale jest część budynków nieczynnej dawnej stoczni.

Następnie zaglądamy do Museo Storico Nawale na Fondamenta dell Arsenale .
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.03.2010 16:32

Muzeum Morskie - znajduje się w nim bogata kolekcja jednostek morskich od makiet galer wojennych po obiekty z II Wojny Światowej. Dawniej magazyny piekarni i marynarskich sucharów.

Obrazek

Obrazek

... sesja zdjęciowa przy Arsenale ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arsenale Vechio - powstał 1104 r., kiedy miasto zaangażowało się w organizację wypraw krzyżowych a to wymusiło zapotrzebowanie na sporą liczbę okrętów.

Przez wieki Arsenał był sercem Republiki Weneckiej i pełnił wieloraką funkcję.

Znajdowała się tu baza okrętowa, stocznia oraz stocznia remontowa, piekarnia sucharów dla marynarzy , magazyny broni i na inne rzeczy potrzebne do morskich ekspedycji.

Stocznia ta zajmowała teren pomiędzy wieżami Canale delie Galeaze.

Z basenem św. Marka pierwszy Arsenał połączony był specjalnym kanałem, który mógł przepuścić naraz tylko jeden okręt.

Dzisiaj tutaj ... w dalszym ciągu ma swą siedzibę baza i szkoła morska a także nowy instytut badań morskich.

Obrazek

Pozdrawiam
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 11.03.2010 16:47

:D pięknie!!!
Podoba mi sie to rozwieszone pranie;) Bajera;)
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 11.03.2010 21:33

Wenecja jest naprawde piękna, ale trzeba ją zwiedzać na spokojnie , nie w biegu i np. tak jak my z dwoką dzieci - to po prostu nas przerosło.
Nastepnym razem jeżeli bedę miala taka możliwość , to wybiorę się z meżem bez dzieciaków - to jest naprawdę cudownie romantyczne miejsce.
serdecznie polecam.
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 12.03.2010 10:46

Mam prośbę i zarazem pytanie. Jedziemy rodzinnie na południe Włoch samochodem. Musimy sie gdzies przespać na trasie, to nie musi być w okolicy Wenecji, nawet dalej, tak moze nawet bliżej Bolonii lub gdzieś na trasie. Jakie są możliwości jednego noclegu we Włoszech. Gdzie szukać takiej informacji, a może jakieś rady od przyjaciół tego forum.
Bardzo proszę, nie chciałbym, aby to było jakieś drogie lokum, ot tak coś na jedna noc.?????????????

:roll: :lol: :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.03.2010 12:20

Wspaniale się z Tobą spaceruje po Wenecji :D super zdjęcia w słonecznym mieście 8)
Dziękuję :D

Widać jak wiele zależy od pogody - znajomi pokazali mi Wenecję w deszczu i miałem wrażenie , że to jakieś inne miasto :roll: :wink:
Zdecydowanie wolę Twoją wersję

:D
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 12.03.2010 12:27

Zgadzam się z przedmówcą.
Świetna znajomość tematu + rewelacyjne zdjęcia .
Z pewnością przed wyjazdem do Wenecji wrócę tu wiele razy ...
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.03.2010 18:47

Muliness

agniecha0103

piotrf

Potter

Dziekuję... :)

Bernadr C... co do Boloni lub okolicy nie pomogę niestety, Grzegorz Ćwik i jego wątek "Bella Italia" może coś prędzej podpowiedzieć i doradzić.

Ostatnio edytowano 03.06.2010 10:22 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.03.2010 19:12

Porta Magna - to majestatyczny wjazd - wejście do Arsenału z 1460 roku.

Jest to najstarszy renesansowy zabytek Wenecji.

Obrazek

Obrazek

W Wenecji roi się od lwów, skrzydlatych i zwyczajnych, dużych i całkiem małych .

Ponad tysiąc lat - lew i miasto stanowiły jedność. Wenecjanie wybrali ten symbol na cześć św. Marka, tradycyjnie przedstawianego pod postacią lwa.

Lew po lewej stronie Porta Magna ozdabiał kiedyś port w Pireusie, leżący lew (po prawej stronie) był ozdobą drogi między Atenami i Eleuzyną , dwa mniejsze lwy przywieziono z Delos w Grecji w VI w. p.n.e.

Siedzący lew symbolizuje majestat państwa, lew kroczący oznacza weneckie panowanie nad zamorskimi posiadłościami natomiast skrzydlaty lew był wymownym znakiem władzy, siły i sprawiedliwości.

Obrazek

Obrazek

Lew z otwartą księga to znak pokoju ... tak jak w herbie Wenecji :

Obrazek

... czy jak np. w Palazzo Ducale nad "Schodami Olbrzymów"

Obrazek

... ale ten nad łukiem Porta Magna w łapach trzyma księgę zamkniętą !!!.

Największe skupisko lwów można spotkać w dzielnicach San Marco i właśnie na Castello ... marzy mi się fot-polowanie

na weneckie lwy ... podobno tylko w tych dwóch dzielnicach jest ich około 70 ..........może kiedyś ?!.)

pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia