Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.01.2010 19:56

Opływamy Rat Pelegrin. Wiatr słabiuśki, ale przez jakiś czas snujemy się wyłącznie na żaglach i cieszymy, że chociaż wolno, to jednak sukcesywnie przybliżamy się do celu.
Po drodze mamy kolejne spotkanie z delfinami :arrow: a właściwie tym razem tylko jeden :( się nam objawił, na dodatek dość daleko od nas, za to tuż przy samym brzegu wyspy. Oczywiście, znów "wywołał" go Zbynek , wiadomym sposobem :wink: .

Droga pomiędzy Rt Pelegrin a Rt Kabal zajmuje nam trochę czasu, prędkość łódki zmienia się dopiero po wpłynięciu w Starigradski Zaljev.
Zatoczki przy półwyspie Kabal (szczególnie rozgałęzienia Luki Tiha) kuszą, żeby stanąć. Co niektórzy nawet sugerują, żeby może tu, a nie w Starim Gradzie? Dywersanci nie mają jednak szans :lol: :arrow: wygrywa potrzeba przyłączenia się do prądu, którego wczoraj przecież nie mieliśmy.

1-P9105117.JPG

Mijamy hotel "Arkada" ...

2-P9105118.JPG

3-P9105119.JPG

Wreszcie jesteśmy blisko celu i wpływamy w zwężenie zatoki. Stari Grad tuż przed nami.

4-P9105120.JPG

5-P9105123.JPG

6-P9105122.JPG
Ostatnio edytowano 21.02.2020 10:39 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.01.2010 20:21

Witam!

Po lewej minęliście miasto Hvar, czy masz może jakieś zdjęcia z wody w tamtym kierunku? Widziałem tylko "z góry". Z daleka i wysoka - ładnie. :)

Pozdrawiam
Interseal M.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.01.2010 00:01

Hej, Mariusz!
Tym razem po kąpieli w zatoczce nikomu :? nie chciało się robić zdjęć Hvaru od strony morza.
Mamy za to trochę takich fotek :idea: z rejsu 2007, teraz wyglądało podobnie :wink:
Zdjęcia z twierdzy na wodę też mamy :D , tyle że z "lądowej" wyprawy 2006 . Kilka można zobaczyć TUTAJ, a w domowym archiwum jest ich duuuuuuuuuużo więcej 8) .
Ostatnio edytowano 21.02.2020 10:40 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.01.2010 23:20

Starigradzki zakątek z kościółkiem sv. Jerolima zawsze mi się podobał :) , chociaż zerkałam nań tylko z daleka, bo z lenistwa nigdy nie dotarłam :oops: pieszo na tamten brzeg. Teraz, pomimo nadziei (zresztą :? krótkotrwałych), inaczej nie będzie :( .
Zbliżamy się do przystani :D . Już widać miejsce, w którym trzy lata wcześniej zostawialiśmy auto podczas wizyt w miasteczku...

1-P9105124.JPG

2-P9105125.JPG

3-P9105126.JPG

Ufff... Nasz ulubiony sklepik z winem jest tu nadal :D .

4-P9105127.JPG
Ostatnio edytowano 21.02.2020 10:58 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2010 23:30

dangol napisał(a):Tym razem po kąpieli w zatoczce nikomu :? nie chciało się robić zdjęć Hvaru od strony morza.
Mamy za to trochę takich fotek :idea: z rejsu 2007, teraz wygladało podobnie :wink:

Zapewne :) . Tak tylko zapytałem. Jeszcze tam nie byłem, a dużo osób wzdycha.. Hvaaarrr :wink: (Z naszym naczelnym Kucharzem z TVP2 włacznie)
Tymczasem u Ciebie poprostu czerwona strzałka przerysowana jak gdyby nic tam nie było :wink:

Przyznam Ci ze wstydem i z żalem, że do Twoich wcześniejszych lat "na wodach Dalmacji" jeszcze nie dotarłem - przynajmniej nie na tyle, na ile to winienem zrobić.

Pozdrawiam
Interseal M.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 14.01.2010 23:36

Zaraz za Jerolimem jest smaczny "Eremitaż" ...
A na uzupełnienie - zaśmiecenie :wink: 2 wieczorne Stare Graty z Glavicy:

Obrazek

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.01.2010 00:29

dangol napisał(a):Ten starigradzki zakątek z kościółkiem sv. Jerolima zawsze mi się podobał :) , chociaż zerkałam nań tylko z daleka, bo z lenistwa nigdy nie dotarłam :oops: pieszo na tamten brzeg. Teraz, pomimo nadziei (zresztą :? krótkotrwałych), inaczej nie będzie :( .

Ja niestety też na drugi brzeg nie dotarłam :( Najbliżej to urocze miejsce widziałam w 2007 roku, w dodatku nie będąc świadoma, co właściwie oglądam:

Obrazek

Teraz żałuję... Ale jest po co wracać :D
Ostatnio edytowano 03.03.2012 13:27 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2010 14:00

Chyba już wczoraj wieczorem było dla mnie "za późno" :wink: :D .

Patrzyłem na zdjęcia Danusi i Agnieszki i zastnawiałem się o co chodzi z tym kościółkiem Sv. Jerolima.
Wasze wzdychania i achy a kościoła nima. :)
Szukałem wieży wystającej ponad drzewa....

...a to przecież te białe, kamienne, świecko wyglądające zabudowanie na nadbrzeżu... :)

Pozdrawiam
Interseal M.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 15.01.2010 14:39

Interseal napisał(a):...a to przecież te białe, kamienne, świecko wyglądające zabudowanie na nadbrzeżu... :)
Fakt, wygląda mocno niepozornie - i chyba cały w tym urok :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.01.2010 14:41

Interseal napisał(a):
Przyznam Ci ze wstydem i z żalem, że do Twoich wcześniejszych lat "na wodach Dalmacji" jeszcze nie dotarłem

Czy faktycznie masz czego żałować :wink: , to się dowiesz dopiero, jak Ci się kiedyś uda dotrzeć...
Na forum jest tyle fajowych bieżąco powstających opowieści 8) , że nie sposób :? znaleźć czas na starocie, skoro nawet tych aktualnych nie ma kiedy czytać :( . Też tak mam...

Buber napisał(a): A na uzupełnienie - zaśmiecenie 2 wieczorne Stare Graty z Glavicy

Zdecydowanie na uzupełnienie :D, bo jeden z tych widoczków pozwolę sobie wykorzystać w następnym odcinku jako :idea: materiał poglądowy.
A Eremitaża też żałuję, pamiętając Twój gastronomiczny przewodnik 8) po starigradzkich lokalach...

maslinka napisał(a): Ja niestety też na drugi brzeg nie dotarłam (... )Teraz żałuję... Ale jest po co wracać.

No właśnie - jest po co :D . Mam nadzieję, że kolejna wizyta będzie bardziej przyjazna dla Św. Hieronima i tej zachwalanej przez Wojtka restauracyjki :P
Ostatnio edytowano 16.02.2020 21:44 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.01.2010 20:40

Do nabrzeża dopywamy około 17:20. Dzisiejszy dystans to około 45 Mm.

0a-P9105128.JPG

0b-P9105129.JPG

O mały włos, a byłaby znów :? kotwica i niespełnione marzenia o prądzie i naładowaniu olympusa :wink: . Zajmujemy jedno z ostatnich miejsc z przyłączem!

1-IMG_1425.JPG

Lokalizacja łódki przy nabrzeżu :arrow: dzięki panoramce, jaką Buber strzelił z Glavicy 8) , wszyscy mogą teraz uzmysłowić sobie, gdzie stanęliśmy.

Będzie więc prąd i woda, ta ostatnia o dość :? specyficznym zapachu... Nie wiem, czy to reguła w tym porcie, czy tylko my mamy takiego pecha? Bo herbata na tej wodzie zupełnie nie nadaje się :( do picia! Cóż, trzeba będzie wybierać inne trunki :wink: .

2a-P9105136.JPG

2b-P9105135.JPG

Uiszczamy opłatę portową (250 kun). Mankamentem mariny jest brak własnego zaplecza z prysznicami i WC, zwłaszcza co do tego ostatniego jest to :roll: spora dolegliwość. Co prawda, kawiarenek przy nabrzeżu sporo i żeglarze sobie poradzą, :wink: niemniej jednak cóś dostępnego "portowego " by się przydało, chociażby :idea: w pobliskim budynku kapitanatu.

2-IMG_1426.JPG

3-P9105139.JPG

4-P9105138.JPG

A teraz dowód :wink: , że moja osobista flaga nie zatonęła :D gdzieś głębinach...

5-P9105131.JPG

6-P9105132.JPG

Nie będę jednak dłużej okupować pokładu :arrow: przecież nie po to :lol: chciałam znaleźć się w Starim Gradzie.

7-P9105130.JPG
Ostatnio edytowano 21.02.2020 11:16 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 15.01.2010 20:51

Dangol napisał(a):A Eremitaża też żałuję, pamiętając Twój gastronomiczny przewodnik po starigradzkich lokalach...

Eee tam - przewodnik to naprawdę tekst Kasi Głydziak, a ja tam tylko wodę niegazowaną piłem :wink: .

A nadbrzeże łódkowe dobrze pamiętam - kilka razy byłem tam pieszo, a 2 x NAWET autem w sklepie motoryzacyjnym obok. Za pierwszym razem zamawiałem klocki do mojej Toyki (świeć Panie nad jej wrakiem). Za drugim razem, w wielkiem stresie (bo nikt nie wiedział czy przypłynęły ze Splitu) je odbierałem. Niewiele brakowało - mogliśmy tam dłużej zostać 8) .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.01.2010 20:59

No tak, najpierw były posty Kasi :D z informacją, gdzie można przysiąść. Potem za to była Twoja relacja okraszona fotkami, które bardziej zapadają w pamięci 8). Tak czy owak, już będąc w Starim Gradzie, zupełnie o tych obu podpowiedziach nie pamiętałam :oops: ... Na szczęście Kasia ma swoją bordową budkę niedaleko od łódkowego nabrzeża, więc pomogła :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 16.01.2010 19:55

Można wreszcie ruszyć w sentymentalną podróż :) po starigradzkich uliczkach.

1 -P9105137.JPG

Zanim to jednak nastąpi, odwiedzamy "nasz" winny sklepik. Dziś czynny tylko do 22:00, a jutro rano przed naszym odpłynięciem :? w ogóle. Trzeba więc już teraz zadbać :wink: o zaopatrzenie w miejscu, gdzie wino ma sprawdzoną jakość i smak :P . To samo z proszkiem, który muszę koniecznie dostarczyć zostawionym w domu młodszym członkom rodziny. Tutejszy proszek to niebo w gębie :D . Zupełnie inny od tego, który rok temu nabyliśmy w Bibinje... Gocha zna smak jednego i drugiego, z pewnością się ucieszy, że któregoś jesiennego wieczoru będzie mogła się uraczyć tym lepszym :P .

Ruszamy nabrzeżem w poszukiwaniu parasolek, pod którymi będzie można przysiąść ...

Placyk Tvrdalj:

2-P9105140.JPG

Ciche miejsce znajdziemy bez trudu :D . Za to właśnie lubię Stari Grad :arrow: pięknie tu, a nie ma takiego tłoku jak w obleganej przez setki turystów Korčuli czy Hvarze...

3-P9105141.JPG

4-P9105142.JPG

5-P9105144.JPG

6-P9105149.JPG
Ostatnio edytowano 21.02.2020 11:36 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 16.01.2010 20:40

Mam nadzieję, że za bardzo nie poprzeszkadzam...

...ale Wasz "spokojny zakątek" był też naszym "spokojnym zakątkiem" :D

A oto dowód:
Obrazek

Ach, ten Stari Grad...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies