Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lodówka turystyczna

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: lodówka turystyczna

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2010 20:15

Kacper111 napisał(a):....ma ktoś jakies doświdczenia w temacie?....

Testowałem taką lodówke w ub. roku w Turcji.
Temperatury zdecydowanie wyższe niż w Chorwacji - powiem krótko: jak dla mnie zakup trafiony w dyche. W samochodzie non stop chłodne picie, jedzenie itp.
W hotelu "chodziło" to prawie non stop i robiło skutecznie za lodówke stacjonarną :wink:
Opcje grzania też mam ale przy prawie 50 st. na zewnątrz nie sprawdzałem :lol:
Ważne żeby takie coś miało dodatkowo przełącznik na 220V

Na forum przeczytasz kilka "mundrości" na ten temat ale moim zdaniem........olej to :wink:
Ja polecam bo moim zdaniem spełnia to rolę do jakiej jest wyprodukowane a co Ty zdecydujesz to Twoja sprawa :wink:

No chyba, że ktos oczekuje od tego sprzętu robienia kostek lodu w samochodzie, to wtedy rzeczywiście się rozczaruje :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.01.2010 21:34

Potwierdzam. W apartamencie w lodówce samochodowej trzymałem napoje. Świetnie chłodziła przez 24 godziny.
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 04.01.2010 22:14

Kacper111
http://www.allegro.pl/item874286736_lodowka_turystyczna_giostyle_26l_wloska_nowa.html
ma ktoś jakies doświdczenia w temacie?, do tej pory miłałem cos podobnego włączone ale tylko w samochodzie na kilka godzin

Posiadam podobną, może nawet bardziej "markową" SEVERIN. KorzystaŁem nad BaŁtykiem i w drodze do Chorwacji. To co piszą iż ochŁadza o ok. -20C mija się z prawdą, myślę iż może schchŁodzić o ok -10C. Więć mająć 30C w pokoju po schŁodzeniu w lodówce będziesz miaŁ 20C, to chyba za dużo do przetrzymywania żywności.
Nad BaŁtykiem wiadomo chŁodniej, kwatera w cieniu więć jakieś masŁo, jogurty, ser trzymaŁem i byŁo ok, pracowaŁa non stop. Wada - skrapla się woda z radiatora chŁodzącego i co jakiś czas trzeba wszystko wyjmować i wycierać.

Lodówka natomiast świetnie utrzymuje temperaturę po wŁożeniu zamrożonego wkŁadu (jak pisali koledzy wyżej) po 2 dniach jazdy woda mineralna miaŁa kostki lodu - bez wŁanczania chŁodzenia lodówki. I to jest jedyne sensowne korzystanie z tej lodówki, będziesz miaŁ lodówkę stacjonarną, zamrażaŁ w nie jakąś buteleczkę i nią schŁadzaŁ lodóweczkę. Jednakże aby tylko tak korzystać to chyba bez sensu pŁacić za system chŁodzący, tylko kupić zwykŁą lodówkę na wkŁady, o ile oczywiście posiadają równie dobre parametry termiczne (tego nie wiem). Może nawet większą - bo te są malutkie i ciężkie
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.01.2010 10:46

darek1 napisał(a):
Bocian napisał(a):Tak mi się wydawało, że to sprzęt wystarczający dla mnie. Miałem lodówkę tylko na 12V i w hotelu tranzytowym bez prądu to przez noc leżało i było git. Ta ma na 230V to dla mnie już wypas :) A i cena nie za wysoka... To, że ciężka to mi nie przeszkadza bo ja jej nigdzie nie będę nosił...

A dlaczego nie będziesz nosił, silny jestes. Tu wielkiej strategii nie potrzeba tylko siły. Pozdrawiam kolegę.

Bo mam Murzyna co nosi za mnie.
yahhoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) yahhoo » 05.01.2010 12:31

Ja kupiłem w promocji w lidlu za 200zł -40l :D gwarancja trzy lata, sprawdziła sie jak cholera w tamtym roku w Chorwacji. Dodatkowo kilka zamrożonych wkładów chłodzących i zamrożone kolety itd. dojechały jeszcze oszronione
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.01.2010 18:09

Bocian napisał(a):
darek1 napisał(a):
Bocian napisał(a):Tak mi się wydawało, że to sprzęt wystarczający dla mnie. Miałem lodówkę tylko na 12V i w hotelu tranzytowym bez prądu to przez noc leżało i było git. Ta ma na 230V to dla mnie już wypas :) A i cena nie za wysoka... To, że ciężka to mi nie przeszkadza bo ja jej nigdzie nie będę nosił...

A dlaczego nie będziesz nosił, silny jestes. Tu wielkiej strategii nie potrzeba tylko siły. Pozdrawiam kolegę.

Acha rozumiem. Czyli dobrze do Ciebie się zwracam mówiąc Mistrzu Kolorowy. No proszę jaki kolega jest tolerancyjny - a już myślałem, że złośliwy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.01.2010 22:07

darek1 napisał(a):
Bocian napisał(a):
darek1 napisał(a):

Acha rozumiem. Czyli dobrze do Ciebie się zwracam mówiąc Mistrzu Kolorowy. No proszę jaki kolega jest tolerancyjny - a już myślałem, że złośliwy.

P m w d.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.01.2010 16:39

Bocian napisał(a):
darek1 napisał(a):
Bocian napisał(a):
darek1 napisał(a):

P m w d.

Jednak kolega jest wulgarny. Pozwoli kolega, że rozkoduje ten skrót. P m w d - to oznacza Pocałuj Mnie W Dupę. Kolego, najserdeczniejszy mój Przyjacielu, bardzo nieładnie, bardzo nieładnie.

Będę wnioskował o nałozenie Ci czerwonej kartki i wykluczenie Cię z naszego forum na pewien okres czasu. Może to Ci pomoże - Mistrzu Kolorowy. Pozdrawiam
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 07.01.2010 17:27

z tego wnioskuje że najlepiej miec lodówke z mozliwością podłączenoa do zapalniczki, gniazdka ,(nawet najtańszą) do tego 2 wkłady i jest ok
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.01.2010 08:06

Kacper111 napisał(a):z tego wnioskuje że najlepiej miec lodówke z mozliwością podłączenoa do zapalniczki, gniazdka ,(nawet najtańszą) do tego 2 wkłady i jest ok

Dokładnie tak. Jedyną niedogodnością może być to , że w czasie noclegu gdy jest włączona to szumi, czasem może to być uciążliwe, no chyba, że ma się możliwość zamknięcia jej w łazience czy gdzieś tam...
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.01.2010 09:52

darek1 napisał(a):

Jednak kolega jest wulgarny. Pozwoli kolega, że rozkoduje ten skrót. P m w d - to oznacza

....Przytul Mnie Wargami Dopieśc. :wink:
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 08.01.2010 10:01

AndrzejJ. napisał(a):
darek1 napisał(a):
Jednak kolega jest wulgarny. Pozwoli kolega, że rozkoduje ten skrót. P m w d - to oznacza

Jak by nie tłumaczył to w dalszym ciagu jest o miłości :D :D :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.01.2010 17:54

AndrzejJ. napisał(a):
darek1 napisał(a):

Kolega Andrzej to zawsze znajdzie wyjscie z sytuacji. Dziękuję za rozkodowanie skrótu ale nie odpowiada on moim zainteresowaniom. Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.01.2010 17:54

Kolega Andrzej to taki Dowcipniś, oj Dowcipniś. Nadawał by się kolega do prowadzenia byłego programu telewizyjnego "Wybacz mi" na którym kazdy z każdym wyżalał się na forum publiki. swietny program, szkoda, że już go nie ma. Wybaczano sobie zdrady, alkoholizm, wrednośc, zawiść i kłótnie rodzinne. Pozdrawiam
Alen
Croentuzjasta
Lodówka tyrystyczna

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 17.02.2010 01:01

Witam
My również zamierzamy kupić lodówkę turystyczną
W związku z tym czy osoby które posiadają już takie chłodziarki mogły by się na ten temat wypowiedzieć fachowo ?
90% linków, które wcześniej dodano zamiast nazwy i modelu nie działa :cry:
A tak było by o wiele bardziej przejrzyście
Np
POSIADAM MODEL ...... FIRMY .........
(ILE LAT)
ZAKUPIONY w .... w cenie.....
PRZEBYWAŁEM Z NIĄ W temperaturze ..... i Schładzała mi do tem .....
INF DODATKOWE........np bardzo cicha itp

Zauważyłem że pomiędzy nimi są duże różnice
Niektóre schładzają tylko o 10st a inne nawet 22st

BĘDZIEMY WDZIĘCZNI ZA POMOCNE INFORMACJE :) [/b]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi