Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja w cztery tygodnie

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Liliana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liliana » 28.12.2009 14:22

Po cichutku przeczytałam całą relację 8O i jestem zauroczona. Twoje zdjęcia są wspaniałe :D Pozdrawiam :lol: :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.12.2009 15:54

Liliana napisał(a):Po cichutku przeczytałam całą relację 8O i jestem zauroczona. Twoje zdjęcia są wspaniałe :D

Bardzo się cieszę, że Ci się spodobało. :) Mam nadzieję, że i w dalszym ciągu się nie zawiedziesz.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.01.2010 13:13

Z Kaymakli wyjeżdżamy szosą na północ.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po dwudziestu kilometrach dojeżdżamy do Nevsehir [newszehir]. Nazwa jest zbitką kurdyjskiego słowa "new" (nowy) oraz tureckiego "sehir" (miasto).

Obrazek

Leży na starym trakcie handlowym Uzun Yol (Długa Droga), używanym już w starożytności. Twierdza strzegła ważnego punktu pomiędzy Ikonium (Konya) oraz Cezareą (Kayseri).

Obrazek

Jak w wielu innych kapadockich osadach, tak i tutaj zamieszkiwano również wyżłobione w tufie pomieszczenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostawiamy Nevsehir i przejeżdżamy do Uchisar [uczhisar] bądź [üczhisar].

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.01.2010 13:18

W przewodniku, wydanym przez Gazetę Wyborczą, zamieszczono błędną informację, iż jest to najwyższy punkt w Kapadocji. Niewątpliwie, jest to jeden z atrakcyjnych jej punktów.

Obrazek

Parkujemy wóz w pobliżu podziurawionej skały i podchodzimy, rozglądając się wokół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaraz za kasą biletową jest niewielkie podziemne przejście.

Obrazek

Przechodzimy na drugą stronę skały.

Obrazek

Pod nami ściele się osada Uchisar.

Obrazek

Obrazek

Wspinamy się na wierzchołek skały, raz po raz spoglądając w dół.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.01.2010 13:58

Ale znajome widoki :D
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 02.01.2010 14:26

Franz napisał(a): dotarłem właśnie do - moim zdaniem - najpiękniejszych miejsc w Turcji.

Cieszę się, że dzięki Twojej relacji i pięknym zdjęciom,mogłem
podziwiać jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie[moim zdaniem],
jakim jest Kapadocja.

Pozdrawiam
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 02.01.2010 15:15

Ja również śledzę relację, nie ujawniając się do tej pory.
Nie oglądałem dotąd Turcji "na żywo". Po za obiegowymi informacjami moje wyobrażenia ukształtowała lektura Śniegu Orhana Pamuka.
Z Twoich zdjęć i relacji Franz, widać Turcję różnorodną, bardziej orientalną, odmienną niż Europa. To całkiem inny świat niż nasz. Teraz lepiej rozumiem, dlaczego ten kraj puka do unii europejskiej już od tylu lat...
Tak czy inaczej ... świetna relacja, wciągająca i nie pozostawiająca widza obojętnym.
Pozdrawiam
Tomasz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.01.2010 15:27

Tomasz W napisał(a):Ja również śledzę relację, nie ujawniając się do tej pory.
Nie oglądałem dotąd Turcji "na żywo". Po za obiegowymi informacjami moje wyobrażenia ukształtowała lektura Śniegu Orhana Pamuka.

Na forum jest więcej relacji z Turcji

forum/viewtopic.php?t=26128
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 02.01.2010 15:41

Na forum jest więcej relacji z Turcji

Dziękuję za link. Część z tych relacji też śledziłem. :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.01.2010 16:05

kleeberg napisał(a):Cieszę się, że dzięki Twojej relacji i pięknym zdjęciom,mogłem podziwiać jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie[moim zdaniem], jakim jest Kapadocja.

Moim też. :) I mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda mi się tam powrócić.

Tomasz W napisał(a):Z Twoich zdjęć i relacji Franz, widać Turcję różnorodną, bardziej orientalną, odmienną niż Europa. To całkiem inny świat niż nasz.

A im bardziej w głąb kraju i im dalej na wschód, tym bardziej dla nas egzotycznie.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2010 19:47

Tomasz W napisał(a):....Teraz lepiej rozumiem, dlaczego ten kraj puka do unii europejskiej już od tylu lat....

Lepiej dla nich żeby na pukaniu się skończyło - w przeciwnym razie stracą ten element orientu na wieki, wieków amen i będą coraz bardziej "plastikowi" jak reszta Europy :wink:
Oni dadzą sobie doskonale radę bez UE 8)
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 03.01.2010 10:58

Piotrek_B napisał(a):
Tomasz W napisał(a):....Teraz lepiej rozumiem, dlaczego ten kraj puka do unii europejskiej już od tylu lat....

Lepiej dla nich żeby na pukaniu się skończyło - w przeciwnym razie stracą ten element orientu na wieki, wieków amen i będą coraz bardziej "plastikowi" jak reszta Europy :wink:
Oni dadzą sobie doskonale radę bez UE 8)

To raczej Europa nie da sobie rady bez takich ludzi jak Turcy.
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 03.01.2010 17:05

Ja też uważam, że obecnie w Turcji znacznie przewaza element pekuniarny, czyli jak zyskać kase dzieki turtstom. I nie zawsze robią to z uśmiechem, ale tak jest dzisiaj prawie wszedzie. Niestety, u nas też.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2010 17:15

Bernadr C napisał(a):Ja też uważam, że obecnie w Turcji znacznie przewaza element pekuniarny, czyli jak zyskać kase dzieki turtstom. I nie zawsze robią to z uśmiechem, ale tak jest dzisiaj prawie wszedzie. Niestety, u nas też.

Traktowanie ludzi jak bankomat na dwóch łapkach jest w Turcji czymś zupełnie normalnym w tzw. "plastikowych kurortach" tam gdzie wysypuje się cała masa ludzi z samolotów.
Poza tymi "kurortami" aż tak źle nie jest, im dalej od kurortów tym ludzie są bardziej naturalni i życzliwi i to w sposób mało już (niestety) spotykany w Europie.
Wynika z faktu, że nie ma ich kto "zepsuć" bo zapaleńcy z plecakami czy turyści indywidualni na całe szczęście nie dają się tak robić w balona jak Ci zorganizowani :lol:
Na szczęście szopka hotelowa to raptem kilkanaście punktów na mapie całej Turcji :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.01.2010 18:34

Piotrek_B napisał(a):Wynika z faktu, że nie ma ich kto "zepsuć" bo zapaleńcy z plecakami czy turyści indywidualni na całe szczęście nie dają się tak robić w balona jak Ci zorganizowani :lol:
Na szczęście szopka hotelowa to raptem kilkanaście punktów na mapie całej Turcji :wink:

My mamy zamiar w tym roku trochę ich "popsuć", jadąc do tych miejsc dalekich od szopek hotelowych... mam nadzieję, że takie znajdziemy :).
O Albanii też mi opowiadano niestworzone rzeczy, a my jesteśmy zauroczeni tym krajem. Czytałem też opinie osób, które tam były i zupełnie inaczej postrzegały ich rzeczywistość niż my.
Chyba sporo zależy od tego, czego oczekujemy i na co się nastawiamy.
My staramy się nie oczekiwać więcej niż pięknych widoków, uparcie upalnej pogody, ciepłego morza, niewygórowanych cen i wakacyjnych wrażeń.
pozdro

PS
A tak poza tym, Franz, piękne zdjęcia!!!
Żona już jest zachwycona!
:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Turcja w cztery tygodnie - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone