Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 03.12.2009 20:00

Piękne te fotki zachodu słońca Danusiu :!:
Szczególnie panoramka :D

Ale po Twojej fryzurze widać, że naprawdę mocno wiało 8O ......
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 03.12.2009 20:05

kulka53 napisał(a):Piękne te fotki zachodu słońca Danusiu :!:
Szczególnie panoramka :D

Tak, panoramka jest najlepsza 8) , bo nie moja, ale :roll: znaleziona w sieci. Wzmiankę przy fotce zamieściłam, ale pewnie zbyt małym :wink: druczkiem.

A wiało tylko przy latarni (i pewnie na morzu), w zatoce błogi spokój 8) , pod każdym względem :wink:
Ostatnio edytowano 16.02.2020 21:24 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 04.12.2009 19:58

Konoba cały wieczór szykowała się na przyjęcie głodnych żeglarzy...

1-P9084832.JPG

Ponieważ wieczór jest ciepły (polarek ubieram bardziej :idea: profilaktycznie, niż z faktycznej potrzeby), chyba wszystkie załogi opuszczają swe pływające domki i zasiadają pod piniami "Porto Rosso".
Najfajniejsze są okrągłe stoły z obracającym się podwyższonym środkiem 8) , ale na taki się :? nie załapaliśmy. Obrotowy stół jest na co najmniej 10 miejsc, tam zasiadają więc załogi bardziej liczne od naszej. Dla nas konobarzy przygotowali nakrycia w innym, równie sympatycznym miejscu :) .

2-P9084833.JPG

Na temat cennika konoby zbyt wiele powiedzieć nie mogę, bo my zdecydowaliśmy (jeszcze przed wyruszeniem pod latarnię), że dziś nie owoce morza, ale :idea: jagnięcina. Zamówiliśmy sobie pekę na konkretną godzinę, w oczekiwaniu na jej wybicie każdy robił to, na co miał ochotę, a co zobaczyliście wcześniej :wink: .
Porcja peki z jagnięciny to wydatek 120 kun. Wino droższe niż w Zaklopaticy (90 kun za literek), ale właśnie tutejszy trunek najbardziej na całym rejsie połechtał moje kubki smakowe :P .

3-P9084837.JPG

4-P9084840.JPG

Czy mięsne danie było smaczne? W zasadzie tak, tyle że jagnięcinę jadałam w znacznie lepszych wariantach... A najlepsze wariacje na temat jagnięciny pamiętam z wycieczki do Maroka. Niezależnie od tego, czy były to kawałki mięska duszone z warzywami w tadżinie, czy też różnorako podawana jagnięcina mielona :arrow: marokańskie potrawy z tego zwierzaka smakowały mi 100% bardziej, niż te w Cro... Peka ze Skrivenej Luki :roll: wyjątkiem nie była :arrow: w Cro zdecydowanie wolę podawane tutaj rybki i inne stwory wodne :D .
Na dobranoc dostajemy gratisową flaszkę domowej rakiji, która ma aromat piniowy 8).
A miejscowe koty jak zwykle czekają na nasze dobre serce :wink: .

5-P9084839.JPG

Do Skrivenej Luki chętnie wrócę, bo mnie zachwyciła :) . Tyle, że wtedy na pewno na kolację wybiorę owoce morza :wink: !
Ostatnio edytowano 19.02.2020 18:58 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
termondar
Koneser

Postnapisał(a) termondar » 06.12.2009 18:10

Obrazek

:) Brat jagnięciny? : :smo:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 06.12.2009 20:49

Środa, 09.09.

W tym roku pogoda nas rozpieszcza :D . Kawka o słonecznym poranku smakuje wyśmienicie!

1-P9094845.JPG

2-P9094844.JPG

3-IMG_1336.JPG

Chociaż chętnie zostalibyśmy tu dłużej, trzeba się zbierać. Dochodzi 9:30...

4-P9094847.JPG

5-P9094848.JPG

Jeszcze moment i Skrivena Luka zostanie tylko pięknym wspomnieniem...

6-IMG_1338.JPG

Wrócić tu MUSZĘ! Zresztą, całe Lastovo :idea: wymaga powtórki i uzupełnień.
Ostatnio edytowano 19.02.2020 19:10 przez dangol, łącznie edytowano 3 razy
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 07.12.2009 11:54

dangol napisał(a):W tym roku pogoda nas rozpieszcza...

Czyli częściej na silniku?
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 07.12.2009 14:24

Ciekawska jestem, więc zaglądam co się kryje pod ukrytą fotką
Obrazek

No i ciekawe gdzie Was wiatry przegonią albo silnik popchnie :?:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 07.12.2009 14:42

Małgosiu, dzięki za czujność :arrow: już udostępniłam fotkę tam, gdzie powinna się otwierać :)

JacYamaha napisał(a):
dangol napisał(a):W tym roku pogoda nas rozpieszcza...

Czyli częściej na silniku?

Zdecydowanie :roll: częściej na silnku - taki rok :!: Z tym, że pisząc o rozpieszczaniu przez pogodę, miałam na myśli słoneczko 8) od samego rana do samego wieczora. Fakt, często temu towarzyszy flauta, ale bywają i takie dni, gdy jest i słońce na niebie, i przyjazny żeglarzom maestral :D. Tyle, że w tym roku te proporcje były nie takie, o o jakich marzyliśmy...

Lidia K napisał(a): No i ciekawe gdzie Was wiatry przegonią albo silnik popchnie :?:

Cóż... Chyba najwyższa pora przetrzeć szlak dla Was :D . Tyle, że Wy w swojej tegorocznej relacji już tam dotarliście :wink:
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 07.12.2009 15:01

Korczula :D :D :D
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 07.12.2009 15:09

Lidia K napisał(a):Korczula :D :D :D

Trafiony :D , na szczęście niezatopiony :wink:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 07.12.2009 19:34

Trochę korci żeby zostać na Lastovie jeszcze jeden dzionek i przespać się gdzieś w Velji lago. Mogłoby być nawet Ubli... Rozsądek zwycięża :arrow: przecież mamy też trochę popływać! Na dodatek niektórym śni się :idea: wieczór w Korčuli, wszystkiego nie da się!

Miałam pomysł (zamiast tej Korčuli), żeby tak opłynąć Lastovo od południa i zachodu, przybić na kąpiel :idea: na wysepkę Proizd (oginioszki narobiła mi smaka na ten raj na ziemi), a na nocleg stanąć na kotwicy w jednej z północnych zatoczek na wyspie Ščedro... Trasa akurat odpowiedniej długości na jachtowy dzionek, a potem następnego dnia byłby dobry dystans :) na dotarcie na noc do Starego Gradu. No ale na łódce ostateczny głos ma kapitan, teoretycznie :wink: uzależniający wybór trasy od prognozy pogody i kierunku wiatru... Toteż kapitan wczoraj stwierdził, że :roll: na Ščedro sobie tylko popatrzymy pojutrze za dnia... Rano miał zdecydować, na którym krańcu wyspy Korčula wylądujemy :arrow: czy to będzie Korčula miasto, czy Vela Luka. Ten ostatni wariant jakoś :? nie bardzo mi się podoba, bo Vela Luka była na moich cro-trasach już razy kilka, aż takiego sentymentu nie mam, żeby znów tam się znaleźć. Miasto Marka Polo widziałam raz jeden, więc :idea: wolę tam, pod warunkiem :wink: , że kolejna nockę powitam w hvarskim Starim Gradzie. Kapitan mówi, że tak się da :) , a poranne wiatry wywróżyły mu Korčulę :) . No to tam płyniemy!

1-IMG_1339.JPG

2-IMG_1340.JPG

3-P9094849.JPG

Przez dłuższy czas towarzyszy nam widok latarni i urwiska tuż pod nią...

4-P9094852.JPG

5-P9094855.JPG

6-IMG_1343.JPG

7-P9094853.JPG

Lastovo odala się coraz bardziej...

8-P9094858.JPG

9-P9094857.JPG

Okazuje się, że wywróżony wiatr zupełnie nam nie sprzyja :(. Głównie dlatego, że :roll: nie ma go wcale! Wiatry tego dnia w posumowaniu całego tygodnia wypadły najbardziej blado :arrow: jeśli wiało "1" to już był sukces przy dominującym "0". W pozostałe dni zero też nie było rzadkie, ale konkurowała z nimi nawet "5" :) .

Skoro wiatrowi zupełnie nie che się wiać, to :idea: silnikowi musi się chcieć przejąć całą robotę. Zaczyna się :mrgreen: warczenie, a jak to na mnie wpływa, to już wiecie :wink: . Pozycja horyzontalna najprzyjemniejsza jest kajucie :) , a monotonne (chociaż zupełnie nie ciche) odgłosy zapraszają do towarzystwa Morfeusza...
Kiedy budzę się, Lastovo jest już tak odległe, że wydaje się :roll: nieprawdopodobne, że jeszcze rano tam byłam. Całkiem blisko jest za to Korčula...

10-P9094859.JPG

11-P9094860.JPG
Ostatnio edytowano 20.02.2020 09:59 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.12.2009 20:42

Piękny widok!!!

(Na przedostatnim zdjęciu Sv. Ilija górujący nad Korčulą...)
:)
Pozdrawiam
Interseal M.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 08.12.2009 09:05

Święty Eliasz pojawi się jeszcze w tle (niestety, tylko w tle) na co najmniej kilku fotkach :) . W większości będą to tylko stoki nad Orebicem, ale jakieś odleglejsze ujęcia od strony morza też jeszcze będą, tylko na nich sam wierzchołek jest widoczny w pełnym majestacie 8)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 08.12.2009 09:23

dangol napisał(a):Obrazek

Te tarasy to kamieniłom?
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 08.12.2009 18:08

Hmmm... kamieniołom? Stawiałabym na poletka uprawne, chociaż faktycznie jakoś tak :? słabo zagospodarowane... Może będą tu rosnąć oliwki? A może przygotowane pod winnicę?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies