Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 02.09.2009 15:08

dangolku - pomyślnych wiatrów i będziemy z cierpliwością czekać na relacje... w końcu cała zima przed nami, a coś trzeba będzie czytać... :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.09.2009 15:41

Agnieszko, Madziu (i reszta Witków) dziękuję za życzenia :D

maslinka napisał(a): Jestem ciekawa, czy zatrzymacie na Scedro, które zatoczki na Hvarze i Korculi odwiedzicie.

Też jestem ciekawa :roll: :wink:

I jeszcze najnowsza wiadomość, żeby było dramatyczniej :wink:. Znów tak jak rok temu, w ostatnim momencie musimy wymienić jednego załoganta. Oczywiście, tym razem też padło na Romana... Ten to ma pecha! Ciekawe, kto wskoczy na jego miejsce?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.09.2009 16:25

dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.09.2009 20:18

No i po :( rejsie... Za to znów mam dostęp do netu :) w godzinach, które powinnam przeznaczyć dla rodziny, a trochę tego czasu "podkrada" mi cropla. Czy to już uzależnienie wymagające leczenia???
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 15.09.2009 20:36

WRÓCIŁA!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: Uściski Danusia. Ale ten czas zleciał. Wydaje mi się, że dopiero się żegnałaś :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.09.2009 21:11

Aaaaaaa. jakieś powiadamiania mnie sie wylączyłyyyyy.....!!!
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 16.09.2009 22:16

Ula, bo to było dopiero co! Tydzień w Cro mija jak z bicza trzasnął :( , nie to co trzy tygodnie w egzotycznych kolorkach 8) :!:

FUX-sie, miło :P mi że zaglądnąłeś, pomimo wyłączonych powiadomień. Bądź czujny :wink: , bo zaczynam na dobre, chociaż regularności odcinków nie gawrantuję :lol:
Ostatnio edytowano 13.02.2020 20:38 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 16.09.2009 22:26

Dalmacja jachtem: 2009

Ostatecznie popłynęliśmy w siódemkę, bo miejsca po Romanie jakoś nikt nie chciał zająć. Może nas :? nie lubią???
Gocha niestety tym razem nie zdążyła z zastępstwem :( . Gdy my ruszaliśmy w drogę, ona była gdzieś przy granicy serbsko-węgierskiej. Co prawda została jej już końcówka trasy, która w tym roku wyniosła 12 400 km, ale to było i tak stanowczo za daleko, żeby wpasować się na nasze last minute.

Piątek 04.09. - Sobota 05.09.

Z Wrocławia ruszamy piątkowym popołudniem, po drodze tradycyjnie wyłapując Kapitana. Z jego domu do czeskiej granicy mamy już przysłowiowy rzut kamieniem. W tym roku znów możemy pojechać naszą ulubioną trasą przez Červenohorské sedlo (o otwarciu drogi wiem dzięki wzmiance w relacji janusza.w. :papa: , który tamtędy jechał odkrywać greckie wyspy). Niestety, przełęcz otulona jest mgłą i kolorami nadchodzącej nocy, nie zatrzymujemy się więc ani na moment. Trzeba będzie pomyśleć o jakimś weekendzie w Filipovicach, to sobie tu przyjdziemy na spacerek.
Przy zjeździe serpentynami mgły przemieniają się w deszczyk, z początku niepozorny, niestety :x nasilający się wraz z pokonywanymi kilometrami. Przez Czechy jest jeszcze jako tako, nocny przejazd od granicy w Mikulovie do Wiednia też ujdzie - mimo kółek na szybie kreślonych przez wycieraczki, o tej porze dnia (a właściwie nocy) teren budowy autostrady szczególnie upierdliwy nie jest i objazd inną drogą nie ma wystarczającego uzasadnienia. Na autostradzie z Wiednia do Grazu :evil: leje już na dobre, tak samo na objeździe słoweńskich kosztownych dróg. Wybraliśmy trasę przez Mureck, Lenart i Ptuj, znaną nam już z poprzedniego roku. Tegoroczne modyfikacje z przejazdem przez most Puhov idą szybko i gładko :) , jakbyśmy tędy jeździli codziennie :wink: . Szczegółowe mapki z ptujskimi rondami i croplowe opisy spisały się na medal 8) .

Granica Gruškovlje -Macelj zaskakuje nas pozytywnie: nie ma najmniejszego nawet korka :) , od razu podjeżdżamy do bramek, przy których nikt nie jest zainteresowany zaglądnięciem w nasze dokumenty, a tym bardziej w głąb auta. Cro stoi przed nami otworem :) , tyle że leje łzy na nasze powitanie :( i będą one kapały przez jeszcze spory fragment drogi...
Na szczęście, wraz z przejazdem przez kolejne tunele robi się nieco optymistyczniej, świat jaśnieje :D nie tylko dlatego, że po nocy przychodzi dzień. W końcu zza zasłony chmur nieśmiało wygląda słoneczko. Kiedy zjeżdżamy z autostrady w stronę Trogiru, jest już wymarzone jadranskie lato, może jeszcze trochę zbyt wietrzne i zamglone, ale dobrze rokujące na najbliższe dni :D :D .

1-IMG_1081.JPG

2-IMG_1082.JPG

3-IMG_2894.JPG

4-IMG_2898.JPG

Zdjęcia zamieszczane w relacji tradycyjnie będą "dziełem" wspólnym. Chciałabym co prawda wstawiać fotki gównie moje i Grześka, ale nasz stary olimpusik w tym roku wyraźnie daje do zrozumienia, że :? jego dni są policzone... Szczególnie Trogir wypadł blado i nieostro (przede wszystkim dlatego, że jakieś krasnoludki przestawiły tryb na makro, a sierotka Marysia nie dostrzegła i musiała niemal wszystko wrzucić do kosza). Będę więc się wspomagać fotami Zbynka i Mecenasa, których w tym roku popełnili jednak duuuużo mniej, niż ongiś. Głównie dlatego, że ich znacznie młodsze i lepsze canony :roll: też się w tym roku zbuntowały... Do tego stopnia, że pod koniec zrobił się z nich sprzęt jeden: z pierwszego body z drugiego obiektyw (albo odwrotnie?). Na szczęście to dopiero w połowie rejsu, więc coś się wybrać da do relacji.
Był jeszcze aparat Kapitana, ale On z kolei był w tym roku jeszcze mniej zainteresowany foceniem niż na ubiegłych rejsach (a też się wtedy lenił :wink: ) i w zasadzie poza porcyjką z Trogiru, zdjęć z innych miejsc cyknął zaledwie kilka.
Tegoroczny rejs jest więc pod względem ilości zdjęć dość ubogi, chociaż tragicznie nie jest :wink: .
Ostatnio edytowano 17.02.2020 10:01 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.09.2009 22:35

Kolejną relację z rejsu i wszystkie foty obejrzę z przyjemnością :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.09.2009 22:40

Janusz Bajcer napisał(a):Kolejną relację z rejsu i wszystkie foty obejrzę z przyjemnością :D

Ja też , tym bardzie j , że od strony Jadrana wszystko troszkę inaczej wygląda :lol: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.09.2009 06:47

dangol
no to trafiłem w odpowiednim momencie... :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.09.2009 07:47

To i ja się zamustruję czy jakoś tak :wink:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 17.09.2009 08:32

Przysiadam się cichutko w messie i zaczynam chłonąć Twoją morską opowieść.

Pozdrawiam
Rafał
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 17.09.2009 08:45

Jestem i ja 8) Dobrze, że macie na pokładzie jedno miejsce wolne, zmieścimy się i my :wink: . Chętnych na rejs z Wami jak zwykle nie zabraknie.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.09.2009 09:33

Trogir - super

pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies