30 lipca 2009 r.
Po porannej pobudce jestem cały happy, że nigdzie nie trzeba jechać samochodem - 4 dni przerwy na rozglądnięcie się po Kapadocji (no z małymi wyjątkami ale to nie jazda a przejażdżka)
Odsuwam zasłony w oknach sypialni i ukazuje mi się taki oto widok:
Startujemy na śniadanie, które zrobiło na mnie ogromne wrażenie -specjały kuchni lokalnej a nie tzw. śniadanie kontynentalne.
Wybór: od ciepłych dań, przez różne sałatki, wędliny, sery feta, warzywa po kilka rodzajów owoców.
Otoczenie mamy piękne to i śniadanie lepiej smakuje
Hotel i jego bezpośrednie otoczenie za dnia prezentuje się mniej więcej tak:
Na szczęście Janusz w swojej
tureckiej relacji trochę napisał o dziejach Kapadocji, w takim razie czuję się zwolniony z tego obowiązku
Po śniadaniu pasuje uderzyć w tzw. teren.
Na pierwszy rzut idzie klasyka czyli
OPEN AIR MUSEUM w Goreme.
Goreme Open Air Museum, to wielki kompleks składający się z kilkudziesięciu klasztorów umieszczonych obok siebie, każdy z własnym kościołem.
Całość wykuto w powulkanicznych skałach tufowych.
Jest to jeden z pierwszych obiektów w Kapadocji odwiedzanych przez każdego turystę odwiedzającego ten region Turcji.
Kompleks ten zawiera kościoły z pięknymi freskami, których barwy nadal zachowują świeżość.
Przedstawia także unikatowe przykłady jaskiniowej architektury.
Göreme Open Air Museum jest wpisane na listę Światowego dziedzictwa UNESCO od 1984 roku.
Z hotelu do kas biletowych mamy ok. 1 kilometr.
W sumie ilość kilometrów nie ma znaczenia - okolica jest na tyle zachwycająca, że sprzyja to długim spacerom.
Droga do Open Air Museum: mój komentarz zbędny, przemówi Matka Natura:
Docieramy do kas biletowych:
Bilet 15 TL /osoba dorosła, dzieci do 8-go roku życia free ale po oględzinach moich 12-to latek przez pana w kasie zapada decyzja, że też free
Aby uzyskać zniżkę na dziecko trzeba o to
WYRAŹNIE pytać za kazdym razem - bez pytania zniżek "niet".
cdn Open Air Museum.....niebawem, muszę to podzielić bo za dużo fotek w jednym poście
Ostatnio edytowano 02.09.2009 05:28 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz