Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 28.07.2009 16:36

mrówa napisał(a):Nosz kurde balans, nie ma tu żadnego innego cromaniaka oprócz założyciela postu, który by potwierdził, bądź zaprzeczył ????? Przecież nie jeden CBik jeździ do CRO .... Jak to jest w praktyce >>>> /?????? mierzą pojazd z antena czy bez ???

Dla mnie to jakies bzdury!

Jeżdże od lat do Cro Volvo V70, które do niskich nie należy, kilka razy w roku.
zawsze z anteną CB (1,6 m), wielokrotnie także z boxem (Thule) na dachu,
W tym roku byłem w marcu z boxem i anteną, a w lipcu z anteną.

Nigdy nie zapłaciłem inaczej niż jak osobówkę!
robsunday
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsunday » 28.07.2009 17:29

Wielkie dzięki za info, do usłyszenia we wrrześniu, napisze jak mnie "szczyścili" na autostradach za vw caddy z boxem i cb anteną!

pozdrawiam
marzka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzka » 28.07.2009 17:40

Potwierdzam to co napisał Korala - jeździmy 7 lat do Cro i jeszcze nigdy nikt nie spojrzał na nasze CB w kontekście opłat za autostrady
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 02.08.2009 18:33

Własnie wracam z boxem (195 cm) i anteną ale krótszą.
Na wjeżdzie sprawa jest prosta, dolny przycisk - bilet na dole, górny - na górze.
Przy płaceniu na bramkach automatycznych pod Zagrzebiem zostałem zakwalifikowany jako kategoria 2. Podbiegła panienka, coś przestawiła i zapłaciłaem kartą jak za kategorię 1. Nie wiem czy panienka pracuje też w nocy :- )

P.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 04.08.2009 13:13

[quote="Mirek38"]W takim razie co robić mam Antenę na stałe i najwyższy punkt jest na wysokości 280cm i co zrobić[/quote

Pozostaje jedynie na placu manewrowym przed bramkami zdjąć antenkę, a po przekroczeniu bramek powtórnie ją założyć !!!!! ???? :roll:
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 04.08.2009 16:32

Przeciez koledzy juz napisali wyraznie, że jadąc z boxami i antenami ponad 1,5m naliczaja normalnie za odobowke! W przypadku kiedy naliczy zle to zawsze mozna reklamowac, a w dzien obsluga sama zareaguje i naliczy prawidlowa skladke!!!
Nic sie nie boimy tylko zakladamy antenki na dach i smigamy do Cro :)
Gr4nd0
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gr4nd0 » 04.08.2009 19:59

skywalker_01 napisał(a):Pozostaje jedynie na placu manewrowym przed bramkami zdjąć antenkę, a po przekroczeniu bramek powtórnie ją założyć !!!!! ???? :roll:

Wybacz, ale jedyne co mi przychodzi na myśl po przeczytaniu twojej wypowiedzi to: brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Napiszę to jeszcze raz:
Przed bramką masz tabelę opłat. Sprawdzasz, do której kategorii należy twoje autko oraz ile musisz zapłacić. Podjeżdżasz do szlabanu. Bramka ma 3 szczeliny. Do pierwszej wkładasz bilet, który otrzymałeś na wjeździe. Na wyświetlaczu pojawia się nr kategorii oraz kwota, którą masz zapłacić. Jeśli jest ok. to do drugiej szczeliny wkładasz kartę płatniczą i czekasz, aż automat ją wypluje. Naciskasz guziczek pod/nad 3 szczeliną i maszyna drukuje potwierdzenie. Zabierasz i szerokiej drogi. Jeśli po włożeniu biletu pojawi się niewłaściwa kwota to naciskasz guzik z napisem "help". Odezwie się ktoś z obsługi. Powiedz mu, że "wrong category" lub "wrong class". Przyjdzie i ręcznie zmieni kategorię. Odemnie zabrał kartę wszedł do budki. Następnie oddał kartę i podał mi potwierdzenie, które sam wyciągnął z 3 szczeliny. Trwało to małą chwilkę bo człowiek był jeden, a bramek jest kilka i musiałem poczekać, aż obsłuży innego kierowcę.

Przećwiczyłem na punkcie Macelj przed granicą HR/SLO, jadąc octavią z przyczepą, gdy automat zaliczył mnie do 3 kategorii, zamiast do 2.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 05.08.2009 19:10

Szanowni użytkownicy radyjek CB ! Sprawa jest prosta. Jeśli podjeżdżacie do bramek na kartę, chowajcie antenki. Jeżeli płacicie gotówką nie trzeba ich chować, obsługa policzy za odpowiednią kategorię autka. :oczko_usmiech: :papa: :hut:
sybilski
Turysta
Okazuje się, że nie ma takiej potrzeby

Nieprzeczytany postnapisał(a) sybilski » 07.08.2009 18:38

Napisałem do ARZ i dostałem taką odpowiedź

Dear Mr. Sybilski,

Calculation of "vehicle height" in Croatia is in accordance with the
technical specifications of the manufacturer stated in the license permit
.
The answer to your concrete question is NO, roof luggage racks, bicycles,
roof-mounted antennas and such features are not included in the vehicle height categorization.
According to the Croatian law on public roads, the vehicles are
categorized in the following way:

Ist A category: motor vehicles with motorcycle characteristics, motor
tricycle and four-cycle
Ist category: motor vehicles with two axles, up to 1,30 m height measured
by the first axle, except motor vehicles from II b)
IInd category:
a) motor vehicles with three or more axles, up to 1,30 m
height measured by the first axle,
b) motor vehicles with two axles, greater than 1,90 m height, and the
maximum weight of up to 3500 kg
IIIrd category: motor vehicles with two or more axles, greater than 1,30 m height measured by the first axle, and the maximum weight over 3500 kg and motor vehicles from II b) with a trailer
IVth category: motor vehicles with four or more axles, greater than 1,30 m height measured by the first axle and the maximum weight over 3500 kg

If you have any further questions, please do not hesitate to contact me.

Best regards,

Diana Benković
Deputy Coordinator of the Croatian Association
of Toll Motorways Concessionaires HUKA
E-mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
T +385 1 6515 376
F +385 1 6515 377

-----Original Message-----
From:...........
Sent: Thursday, August 06, 2009 10:52 PM
To: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Subject: <!--Kontakt sa huka.hr-->

Dear Sirs,
I found no exact definition of "vehicle height" used for allocation of
vehicles to Ist or IInd toll category in Croatia. In particular, my
question refers to roof luggage racks, bicycles nad roof-mounted antennas.
Do these features count to vehicle height?

With kind regards,

Wojtek Sybilski
Ostatnio edytowano 07.08.2009 20:45 przez sybilski, łącznie edytowano 1 raz
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 07.08.2009 20:10

Czy to znaczy że można poprosić o zwrot zawyżonej opłaty?
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 07.08.2009 21:44

Jechałem w lipcu tam i z powrotem . Kilka razy wjeżdżałem na autostradę [ trasa plus wycieczki] . Dwa razy zdażyło mi sie , że bliecik dostałem nie z tej dziurki , i do tego za każdym razem stało za mną wysokie auto . Raz półciężarówka z wysoką paką [ musiałem wysiąść z auta bu wyjąć bilet TIR ]i raz Van z boksem [ tu nie musiałem wysiadać ale trochę się "rozciągnąć"]. Zapłaciłem normalnie tyle ile trzeba . Na szczęście płacę kartą kredytową i sprawdziłem w necie opłaty , były tak jak za osobówke czyli I !
Pierwszy raz na wjeżdzie w Macelij musiałem wysiąść z auta po bilecik było trochę zamieszania i mała kolejeczka sie ustawiła . A wjeżdżałem przez bramke po lewej stronie dopiero jak sie obejrzałem wstecz zobaczyłem dostawczaka z wielka budą za sobą .
Na bramce pod Zagrebiem zobaczyłem normalną opłatę więc bez zmartwień wsadziłem kartę kredytową , odebrałem i pojechałem dalej a po powrocie po waszych postach jeszcze raz sprawdziłem .
matti_wse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti_wse » 08.08.2009 10:29

U mnie tak samo jechałem VW Sharanem z boxem i anteną 150cm i liczyło mi normalnie jak za osobówkę
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone