Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opole - Krnov - Bruntal - Ołomuniec przejezdna bez problemu!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.07.2009 19:19

FUX napisał(a):
Bahama napisał(a):Dokładnie tak było. Tylko zastanawia mnie czy na Reinthal byłoby rzeczywiście szybciej niż 7-mką do Wiednia ?

Jest zdecydowanie mniej wiosek, suszarek i pustki na drodze...

A odcinek od E65 [D2] Breclav - Reinthal przez Großkrut do E461 [7] ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.07.2009 19:50

Popiel napisał(a):
FUX napisał(a):
Bahama napisał(a):Dokładnie tak było. Tylko zastanawia mnie czy na Reinthal byłoby rzeczywiście szybciej niż 7-mką do Wiednia ?

O tym piszę...
Wyjeżdżasz w Wilfersdorf. Dalej masz kawalek Wiednia i juz jesteś na wiedeńskich autostradach.
bigstar102001
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigstar102001 » 02.07.2009 07:23

FUX napisał(a):
Popiel napisał(a):
FUX napisał(a):

O tym piszę...
Wyjeżdżasz w Wilfersdorf. Dalej masz kawalek Wiednia i juz jesteś na wiedeńskich autostradach.

Od razu mam pytanie jak najlepiej/ w którym miejscu wbic sie w autostrade A2/A23 aby objechac Wieden.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.07.2009 09:46

bigstar102001 napisał(a):
FUX napisał(a):
Popiel napisał(a):
FUX napisał(a):

O tym piszę...

Od razu mam pytanie jak najlepiej/ w którym miejscu wbic sie w autostrade A2/A23 aby objechac Wieden.

Pierwszy wjazd w prawo zostanie Ci drogowskazem wskazany przed dudynkiem ze skośną ścianą po lewej stronie (Lundenburger Gasse X Brunner Strasse 79)...
WINI69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WINI69 » 03.07.2009 08:12

Dzięki wszystkim za rady dzisiaj po południu ruszamy do słonecznej
Chorwacji,już mnie nosi ale najbardziej mojego juniora Kubę co chwile pyta ile jeszcze czasu pozostało do wyjazdu. Pozdrawiam wszystkich Wini. :D :D :D
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.07.2009 09:46

Czy przy granicy w Krnov są kantory, by kupić CZK?

Na chwilę obecną w Inowrocławiu brak CZK, a w Bydgoszczy 0,18.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 09.07.2009 10:01

Popiel napisał(a):Czy przy granicy w Krnov są kantory, by kupić CZK?

Są tam jakieś zabudowania ale jak jechałem wieczorem ok. 21 to wszystko było nieoświetlone. Możliwe że w dzień działa tam kantor.

Uważaj na objeździe Mariboru bo na odcinku Mureck - Ptuj widziałem 4 patrole z radarami.
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 09.07.2009 10:03

Korony możesz spokojnie kupić na drodze dojazdowej do granicy w Głubczycach i juz w Czechach w Krnovie bez problemu.Tam też w razie czego winiety też są.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.07.2009 10:49

Mibi napisał(a):Uważaj na objeździe Mariboru bo na odcinku Mureck - Ptuj widziałem 4 patrole z radarami.

Polują na tych co bez winiety, by za miło nie było. Rok temu jechałem z winietą przez Maribor. Po przekroczeniu granicy zaraz winietkę 35e kupiłem, a 200metrów dalej policja lampą świeciła po szybach. Jeszcze z dwa patrole w krzakach na ograniczeniu do 60. Tylko Chorwaci, którym zawsze spieszno wyprzedzali.
Jeszcze powinni objazd na trasie Lenart - Ptuj - Mureck postawić, tak by kierował na drogę płatną i kasować!
Bandycki kraj.

dareke hvala, wysłałem Ci e-maila.
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 09.07.2009 12:28

Popiel mam Twojego maila. Sorki ale jestem tak zaganiany obowiązkami (słuzbowe+prywatne) że głupio mi po 22.00 kogokolwiek niepokoić. Ruszam do Chorwacji 12.07 , a jeszcze tyle spraw do pozałatwiania. wszelkie wyjazdowe juz pozałatwiane , no chyba że mi się coś
jeszcze przypomni. Dzięki serdeczne za maila i chęć pomocy.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.08.2009 21:27

Moja trasa w tym roku i kilka uwag.

Konin
Kalisz
Grabów n. Prosną
Wieruszów
Kluczbork
Opole
Krnov - granica PL/CZ
Bruntal
Ołomuniec
Brno
Mikulov - granica CZ/AU
Wiedeń
Graz
Spielfeld - granica AU/SLO
Maribor
Macelj - granica SLO/HR
Zagrzeb
Karlovac
Split ...

Polska. Było bliżej ale odradzam proponowany mi przejazd przez Grabów n. Prosną. Drogę niby remontują ale prac przez dwa tyg nie było widać. Wąska z niebezpiecznym poboczem droga a do tego wyrwy że koło można zostawić! Jechałem slalomem 20-30km/h. Dziury jak w serze szwajcarskim!
Od Wieruszowa do drogi nr [11] również wąska droga przez las, trzeba zwalniać by lusterka nie stracić!
Rano w pierwszą stronę było jakoś do przejechania. W powrotną - wieczorem - ruch większy, deszcz i stres by koła nie urwać. Do tego "typowe" na trasie pojazdy i domowe zwierzęta.

5sztuk na proponowanej trasie - nikt nie przewidział żniw!
Obrazek

i koleżanka z Krużewnik
Obrazek

Rok temu do Cro jechałem z Kalisza na Ostrów Wlkp. - Kępno. Cały czas drogą [11] i o niebo lepsza! Na chwilę obecną nie polecam skrótu przez Grabów n. Prosną!

Z Opola do granicy Krnov wypróbowałem dwa warianty.
W pierwszą stronę cały czas drogą [45] i [38]. Ciut dalej ale czasowo może i lepiej.
W drodze powrotnej z Głubczyc pojechałem 416 przez Głogówek. Niby bliżej ale zakrętów na wiochach, że lepiej darować. W kierunku na Prudnik znaki - objazd.
Tyle Polski. eksperci...

Za granicą PL/CZ parking i restauracja z kantorem, w którym można kupić winietki. Potrzebne dopiero za Ołomuńcem, wiec jak ktoś przejedzie jest jeszcze kilka stacji. Bez obaw.

Jedne większe serpentyny do pokonania a tak cała trasa z Krnov do Ołomuńca super. Sam Krnov szybko i gładko. Trochę dziwi jak Czesi jeżdżą. Wyprzedzali mnie, a gdy znak - wioska - po hamulcu i równiutko od znaku 50. hmmm... Kilka przejazdów kolejowych.

przez Ołomuniec patrzeć na nr drogi [46] i bez większych problemów się mija

przed Brnem betonówka - test dla amortyzatorów

od Brna niektórzy wybierają [D2] E65 i w Breclav zjazd,
ja lubię przez Mikulov - jest stacja z LPG, market LIDL by dobre czeskie piwko kupić (Kozel, Holba) bo w Cro siki nie piwo i oczywiście czekoladę Studentska oraz Slivovice 45%

za granicą w Mikulovie BP i winietki na Austrię

przed Wiedniem budowa autostrady lecz ruch płynny tymczasową drogą 50-70km/h

drzemka na stacji tifon i o 9.00 witamy błękitne morze

W powrotną stronę miał być nocleg w Mikulovie. Korki na autostradzie w Cro pogrzebały plany. Wyjechałem z Sestanovac (zjazd z autostrady w Cro) po 7.00, a było przynajmniej o 5.00.
1,5godz na pierwszej bramce. Tu warto ustawić się na psy gdzie można zapłacić kartą - po prawej. Dużo szybciej kolejka ubywa i wcześniej punkt opłat od tych gdzie można gotówką płacić.
Następny 1,5h korek przed drugim punktem opłat i ostatnim krótkim tunelem. Sama granica - Macelj - ruch płynny.

Winietkę w Słowenii kupiłem. Spora część autostrady oddana do użytku. Odcinek gdzie 60km/h płynnie i szybko się pokonuje. Godzinka i Słowenia przejechana.

Było chyba coś po godzinie 17.00 i po korkach w Cro nie miałem ochoty na wiele kilometrów, więc w Austrii zjechałem z autostrady na Kalsdorf na nocleg do http://www.oekotel.com/cms/ W OEKOTEL sami Polacy, w pokoju TV Polonia, śniadanko serwowane od 7.00 pyszne, co kto lubi i różne rodzaje płatków dla dzieciaków. Polecam. Trzeba wcześniej zarezerwować, bo ruch spory w sezonie. Został akurat jeden pokój, który natychmiast wzięliśmy.

Na koniec o GPS. Patrzeć na znaki i numery dróg. Nie słuchać głupiej baby, znaczy się Grażyny (GPS) to Wiedeń czy inne miasta minie się szybko. Ja bez przerwy Grażynie robiłem po złości, bo bidulka na tymczasowej drodze przed Wiedniem zupełnie zwariowała. W drodze powrotnej wyłączyłem przez Austrię GPS.

Pozdrav i miłej podróży życzę.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.08.2009 10:27

Jeszcze słowo o odcinku Mikulov - Brno.

Nie wiem jak wygląda D2 z Brna do Breclav, lecz wiem że [52] E461 jest w super stanie. Dobra nawierzchnia, a jak ktoś jedzie do Cro z namiotem to przed Mikulovem są jeziora i spore pole namiotowe. Nie trzeba zbaczać z trasy.

Obrazek

(czeski wiejski tuning skody)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opole - Krnov - Bruntal - Ołomuniec przejezdna bez problemu! - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone