Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 22.06.2009 19:15

miro napisał(a):Naprawdę duża dziura jest pod koniec 86-stki,jest tam ograniczenie do 30km/h. Ja tam wpadłem 60-tka i troszkę nas wytrzęsło. Pozatym droga nie jest zła,dużo długich prostych na których można przycisnąć.
I pamiętajcie,cała 86-stka jest bezpłatna dla samochodów do 3,5t.
Mam pytanie to jest dziura czy wycięty asfalt i jakieś roboty. pod koniec czyli przy granicy Słowenii czy przy granicy z Słowacją
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 22.06.2009 19:48

Jestem w Breli. Reszty sie domyśl :wink:
Dodam jeszcze że oznakowanie na całej 86-stce jest dobre,GPS niepotrzebny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2009 05:55

Dziura przed Redics ma swoją juz kilkuletnią (co najmniej) historię.Może ktos się zatrzyma,obfotografuje,zmierzy dogłębnie,wszerz i wzdłuż,przepyta miejscowych o jej genezę i niemożność naprawy? :wink:

PS.
Miro,a mnie ciagle nurtuje te 2h15 min z Rajki do Mursko Sr....aż strach się domyślać ile miałeś na blacie na prostych 86-stki,zakładając,że przez wioski i miasteczka(np Csorna) nie leciałeś setką?
Może jakieś info ,kiedy wracasz...jadący do CRO mieliby sie na baczności ;)
jarek737
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek737 » 23.06.2009 08:09

do Bodzioch Marek: dziękuję za wyczerpującą odpowiedź na moje pytanie i przepraszam szanownego pana że zakłóciłem mu spokój na forum jest mi z tego tytułu bardzo przykro, mimo wszystko pozdrawiam
Goocio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goocio » 23.06.2009 08:36

Marek3726 napisał(a):Jeżeli jedziesz z T.G nie jedź przez Gliwice tylko przez Bytom Bobrek,Rudę Śl,Halembę chyba droga925 ale nie pamiętam i dalej prosto,później na skrzyżowaniu w Mikołowie w lewo .Następnie kilka kilometrów i w prawo kieruj się kierunek Wisła .Za Pawłowicami w prawo (tranzyt do Cieszyna).Kieruj się na Brno,Bratysława i już jesteś w Boguszowicach

dzięki , dzięki
dorion
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorion » 23.06.2009 20:00

Ja jechałem na ranem z T.G. na B.B. i Cieszyn super droga

Goocio napisał(a):
Marek3726 napisał(a):Jeżeli jedziesz z T.G nie jedź przez Gliwice tylko przez Bytom Bobrek,Rudę Śl,Halembę chyba droga925 ale nie pamiętam i dalej prosto,później na skrzyżowaniu w Mikołowie w lewo .Następnie kilka kilometrów i w prawo kieruj się kierunek Wisła .Za Pawłowicami w prawo (tranzyt do Cieszyna).Kieruj się na Brno,Bratysława i już jesteś w Boguszowicach

dzięki , dzięki
Goocio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goocio » 27.06.2009 07:26

ma ktoś wiadomości , czy po tych ulewach coś sie zmieniiło na drogach ( objazdy , duze utrudnienia) w okolicach Cieszyna
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 27.06.2009 14:11

A coś o Żylinie? Są jakieś utrudnienia? Było tam chyba nieciekawie: filmik1, filmik2, filmik3 Pytanie co z głównymi drogami...

Na mapie http://www.mapy.cz po zaznaczeniu opcji Doprava można znaleźć informacje o utrudnieniach w ruchu (terytorium Czech). Nie wiem na ile dokładne i aktualne - ale są.
nassau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nassau » 27.06.2009 21:03

Marek, nic nie podpowiadasz, nic nie odpowiadasz, tylko leczysz swoje kompleksy?
Jeśli nie jesteś w stanie mu pomóc, to powstrzymaj się proszę od własnych przemyśleń (wątpliwej jakości). Pozdrawiam

Bodzioch Marek napisał(a):
jarek737 napisał(a):pytanie do miro: czy ten krótki odcinek przez Słowenię (przez Lendavę) jest płatny?
sorry, że się wtrące.. TAK ten odcinek jest płatny- trzeba zapłacić za paliwo, chyba że jedziesz na rowerze. Moja rada: czytaj ze zrozumieniem lub po prostu czytaj po kolei ten wątek a nie będziesz zadawał takich pytań.
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 27.06.2009 21:36

Proponuję skupić się na temacie a nie na kompleksach i przemyśleniach. Sprawi to, że temat będzie czytelniejszy i może w przyszłości kolega jarek737 nie będzie miał problemów z odszukaniem istotnej informacji a kolega Marek nie będzie się musiał irytować. Jest to może też niepotrzebny post ale czekam na jakieś informacje o stanie dróg po powodzi a tu znowu taki przypadek.

Żeby nie było że całkiem nie na temat... Ponawiam pytanie... Jak wyglądają drogi po (w trakcie) powodziach? Polska (drogi do przejść z Czechami i Słowacją)? Czechy? Słowacja? Jechał ktoś? Wie ktoś?

Proszę o odniesienie się tylko do drugiej części postu.
Pozdrawiam i z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 28.06.2009 13:18

No właśnie. Należy się spodziewać, że po tamtej stronie gór też bedą jakieś utrudnienia. Jadę dopiero za 27 dni przez Barwinek i też o tym myślę ale za do tego czasu może naprawią ewentualne uszkodzenia.
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 29.06.2009 07:11

Osobny (a szkoda) temat o drodze 86 zła jakość drogi 86.
TimonZG
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TimonZG » 29.06.2009 16:35

hejka,

mam jedno pytanko, szukam jakiegokolwiek noclegu w miejscowości Gorican. Nie szukam noclegu w okolicy Gorican, tylko dokładnie w tej miejscowości. PRzeszukałem już wiele, ale narazie bezskutecznie, czy ktokolwiek jest w stanie mi pomóc?
Na jakimś forum znalazłem wypowiedź jakiegoś anglika, że znalezienie noclegu w Gorican jest chyba trudniejsze niż znalezienie noclegu na marsie i pomału zaczynam się z tym zgadzać ;-)

Z góry bardzo bardzo dziękuję!
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 29.06.2009 18:58

tmakler napisał(a):
dorion napisał(a):Zastanawiam się tylko skąd 200km??? Jadąc autostradami przez Austrię jest około 110km więcej. Jadąc licznokowo 140 - 150 na godzinę wychodzi szybciej. Całą 86 bym nie jechał, zbyt długi odcinek jednym pasem.

tmakler napisał(a):
FUX napisał(a):
tmakler napisał(a):Durion,
Czy taka ciężka ta trasa przez zach. Węgry??? Bo intensywnie się zastanawiam czy jechać właśnie tą trasą, czy nadłożyć prawie 200 km i jechać autostradami??????

Ze Szczecina to Ty sobie przez Niemcy jedź...

Do Chorwacji ruszam z okolic Katowic więc stąd moje pytanie>

200km bo planuje jechać autostradami tylko przez Węgry żeby nie płacić winiety w Austrii i Słoweni M1 potem M7 i zastanawia mnie czy warto nadkładać tyle drogi ale jechać bez stresu i obawy przes suszarami i fotoradarami.

W Słowenii nie trzeba mieć winiety jak się pojedzie wygodnym patentem Mureck-Lenart-Ptuj :) Na węgierskie autostrady też trzeba winietę tak jak w Austrii, cenę sobie sprawdź bo nie pamiętam.

Z ciekawości wrzuciłem w guglo-mapę przejazd z Bratysławy do Zagrzebia 3 wariantami:
1) przez Austrię i Słowenię z ominięciem słoweńskiej autostrady wspomnianym patentem (mapa 1),
2) przez Węgry drogą 86 (mapa 2),
3) przez Węgry autostradami M1 i M7 (mapa 3).
Odległości wyszły 448, 356 i 519 km.
Czasy praktycznie te same, 5.15-5.20 h.
Z mojego doświadczenia (znam trasy 1 i 2), czasy 1 i 3 są realne, czas 2 sporo zawyżony. Na niezapchanej autostradzie jadę na ogół 130-140 czyli średnia ok. 100, a przez Węgry 86-tką w nocy mykam w 3 godziny, powiedzmy że do Zagrzebia bym dojechał w 4, w dzień w niecałe 5, oszczędzając na benzynie i winietkach.
Jak Ci nie zależy na oszczędzaniu wachy i chcesz grzać ile fabryka dała przez M1 i M7 to pewnie będziesz szybciej, ale tam też mogą być fotoradary stacjonarne i jeżdżące :D
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 30.06.2009 18:37

ja zapewne wybiore trase nr 2 juz od dawna jej sie przygladalem :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone