Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Warszawy na Korculę przez Barwinek, Koszyce, Budapeszt?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 24.06.2009 11:19

Patrycja Głowacka napisał(a):Witam!
Zawsze jechałam z Wawy na Peljesac przez Wiedeń, Maribor.... ale teraz z Żuljany mam wracac do Tarnobrzega. ViaMichelin pokazuje trasę przez Sarajewo, Novi Sad, Szeged, Budapeszt, Miszkolc, Koszyce i Barwinek.
Mam więc pytanie do szanownego forumowicza Infonet. Jak rozplanowujesz trasę i gdzie nocujesz?
Zachęciłeś mnie tymi widokami:) Zawsze inna trasa to trochę odmiany:)
Może macie jakieś rady dla kobietki:D
Z góry dziękuję za wszelkei wskazówki i sugestie:D

My też zawsze na Peljesac walimy, dokładnie Loviste :)
W tym roku także!
Gdybym jechał z Warszawy to w zasadzie ta sama trasa: Radom - Kielce - Tarnów - na (byłe) przejście w Koniecznej. Trasa super, widoczki piękne.
Ale jak już pisałem wcześniej - to trasa dla tych, którym nie spieszno, a chcą się napawać krajobrazem i wioskami Bośni (i/lub Serbii).

A'propos trasy: ja zawsze jadę na dwa spania. Pierwszy odcinek jest nudny (całe Węgry), więc przejeżdżam go w szybkim tempie i jest najdłuższy - ponad 650 km (z Tarnowa). Trasa taka jak napisałaś, tylko nie przez Barwinek a Konieczną. Potem Miszkolc, Budapest. I teraz masz dwie opcje: z Budapesztu walić na Szeged lub na Pecs.
W 2006 jechałem przez Pecs i tam spaliśmy, w 2007 przez Szeged - wtedy zahaczasz dodatkowo o Serbię. Hotele w Szegedzie lub Pecs trzeba liczyć w granicach 60-70 Euro za pokój 3 os.
Spania nie rezerwuję, jadę w ciemno. Używam nawigacji, więc znalezienie wolnego hotelu w mieście to kwestia 10-15 minut.

Potem mamy odcinek do Sarajewa - trochę ponad 300 km. Wyjeżdżamy rano po śniadaniu, jedziemy spokojnie kilka godzin i na wczesne popołudnie jesteśmy na miejscu. Cena za hotel praktycznie taka sama - ale mamy pół dnia i cały wieczór na zwiedzanie Sarajewa.

Z Sarajewa na Peljesac to już tylko jakieś 350 km, więc spokojnie jemy śniadanko, potem kawka, bez pośpiechu walimy na Mostar, gdzie możemy się zatrzymać i nawet kilka godzin pozwiedzać.
Na miejsce przyjeżdżamy po południu wypoczęci i pełni wrażeń :) :) :)

Wiadomo, taka wersja podróżowania tania nie jest. Same hotele to około 70 Euro x 4 noce = 280 Euro za noclegi na trasie. Ale jak kiedyś wspomniałem - jadę na urlop na 2 tygodnie systemem 2 dni jazdy + 10 dni na miejscu + 2 dni jazdy. Suma summarum wychodzi na to samo gdybym ciął 160 km/h autostradami i przyjechał na miejsce na 13 dni.
Ja jednak wolę na miejscu być te trzy dni krócej, a zwiedzić na spokojnie całe Bałkany :)

Jest jeszcze opcja spania między Sarajewem a Mostarem - przecudne Jablaničko jezero - noclegi dużo tańsze, a widoczki i klimat niepowtarzalny :)

BTW, w tym roku będzie trochę gorzej bo jedziemy na cztery samochody - my do Chorwacji po raz czwarty, reszta pierwszy raz. Problemem będzie znalezienie dla wszystkich spania na trasie, mniej więcej w tych samych miastach (bo w jednym hotelu to raczej nie będzie możliwe) :)
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 24.06.2009 11:40

Mam pytanie, czy ktoś z Was korzystał z zakupu wirtualnych winiet na węgierskie autostrady http://www.autopalyamatrica.hu/aak_index.php?kat_id=7&session=MjAwODIwMjQ=&keret=keret_aak.htm&nyelv=en ?
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 24.06.2009 11:45

Nie używałem, ale również nie widzę sensu. Trochę to skomplikowane, bo z drugiej strony wjeżdżając na Węgry można stanąć na kawkę na byle jakiej stacji benzynowej i sobie taką winietkę kupić. Ja preferuję tą drugą opcję :)
nilo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nilo » 24.06.2009 11:51

wojciech70 napisał(a):Mam pytanie, czy ktoś z Was korzystał z zakupu wirtualnych winiet na węgierskie autostrady http://www.autopalyamatrica.hu/aak_index.php?kat_id=7&session=MjAwODIwMjQ=&keret=keret_aak.htm&nyelv=en ?

Witam, w 2008 roku, kupowalem winiety na Wegry poprzez ich strone. Bez problemow poszla zpalata karta kredytowa. Jednak w tym roku ze wzgledu na koniecznosc podania danych rejestracyjnych karty kredytowej, lacznie z 3 cyfrowym kodem , wybieram opcje zakupu winiety na pierwszej lepszej stacji paliw (tak robilem w 2007 i bylo OK, bez problemow, na stacji w Komarom)
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 24.06.2009 12:16

nilo napisał(a):
wojciech70 napisał(a):Mam pytanie, czy ktoś z Was korzystał z zakupu wirtualnych winiet na węgierskie autostrady http://www.autopalyamatrica.hu/aak_index.php?kat_id=7&session=MjAwODIwMjQ=&keret=keret_aak.htm&nyelv=en ?

Witam, w 2008 roku, kupowalem winiety na Wegry poprzez ich strone. Bez problemow poszla zpalata karta kredytowa. Jednak w tym roku ze wzgledu na koniecznosc podania danych rejestracyjnych karty kredytowej, lacznie z 3 cyfrowym kodem , wybieram opcje zakupu winiety na pierwszej lepszej stacji paliw (tak robilem w 2007 i bylo OK, bez problemow, na stacji w Komarom)

Macie rację, za dużo danych sobie życzą, niech spadają, wolę kawkę. :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.06.2009 13:08

Tak, ja w tamtym roku.
areks72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) areks72 » 25.06.2009 10:54

Witam. JA od 5 lat jeżdżę do Chorwacji tj z okolic Radomia przez Barwinek, Miskolc, Budapest, Balaton i powiem tak. Nie wiem dlaczego wiele osób z tych stron (również Warszawa) wybiera inne trasy. Tak naprawdę to najgorsza jest Polska, przez co każdy musi przebrnąć, trochę Słowacji, a na później to cc autostrady. Dla mnie super trasa. Średni co roku pokonuję ją w czasie ok. 16h z dużym zapasem na postoje. Nie liczę tutaj postoju nad Balatonem (ok. 6h) gdzie jest czas na piwko (oczywiście nie dla każdego) i posiłek..
Polecam tę trasę.
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 25.06.2009 11:33

Zgadzam się całkowicie z kolegą Areks 72. Bardzo dobra trasa i w przeciwieństwie do utartych opini nie dziurawa i szybka.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2009 12:23

....z Mińska Mazowieckiego, Kołbiel, Grójec, Piotrków Trybunalski, potem przez dawną gierkówkę , zwaną teraz radarówką :) do Zwardonia, potem Żylina, Bratysława, Wiedeń, Graz, Maribor(obiazd Murecck, Lenart, Ptuj), Zagrzeb a potem to już wiadomo jak. nie wiem czy to dobra trasa, czy są lepsze, tą poprostu znam(oprócz obiazdu)..jeśli Ktoś z Was ma jakieś uwagi to chętnie przeczytam:)
pozdrawiam:)
Tomrz
Globtroter
Re: Z Warszawy na Korculę przez Barwinek, Koszyce, Budapeszt

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomrz » 26.06.2009 18:51

Południowiec napisał(a):Dodam, że może warto przejechać Słowację bez ich zakichanych autostrad i zachować 16 EUR w kieszeni.

Skąd się wzięło te 16 EUR?

2 Tygodnie temu kupowałem winietke na 7 dni za 30 pln .
Użytkownik usunięty
Re: Z Warszawy na Korculę przez Barwinek, Koszyce, Budapeszt

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2009 19:21

Tomrz napisał(a):....2 Tygodnie temu kupowałem winietke na 7 dni za 30 pln .

W PZMOCIE ja kupowałeś ?
Bo chyba tylko oni mają tak promocyjne ceny na winiety :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2009 00:42

z tego co wiem, to w PZM-ocie , mają taki przelicznik za euro, że wychodzi euro po 6 zł:)
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 29.06.2009 14:20

arturac napisał(a):z tego co wiem, to w PZM-ocie , mają taki przelicznik za euro, że wychodzi euro po 6 zł:)

Tak, raz i ostatni kupiłem, to się w ogóle nie opłaca.
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 30.06.2009 16:06

Jeszcze raz bardzo dziękuję za Wasze rady. Wam, także życzę udanego urlopu. Szerokości!
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 27.07.2009 07:34

Ja też bardzo wszystkim dziękuję za rady 2 sierpnia ruszam na podbój Chorwacji:)

Pozdrawiam
Patrycja
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Warszawy na Korculę przez Barwinek, Koszyce, Budapeszt? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies