ally napisał(a):Nie chcę zakładać nowego tematu, więc pytam tutaj - czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć do jakiej kategorii pojazdów zalicza się autko osobowe (kombi) plys przyczepa (zestaw nei przekracza 3,5 tony) w tabelkach na utostradach w HR. Chciałam skorzystać z kalkulatora na stronie www.hac.hr i nie wiem która to kategoria pojazdów (wydaje mi się że II).
djibril napisał(a): U nas czegoś takiego na terenach górskich zrobić się nie da. Na ogół niekorzystna fizjografia (zbyt płaskie stoki), drążenie to koszmar, bo flisz karpacki nie odłupuje się i rozkrusza jak wapień, tylko odkształca.
noyle napisał(a):djibril napisał(a): U nas czegoś takiego na terenach górskich zrobić się nie da. Na ogół niekorzystna fizjografia (zbyt płaskie stoki), drążenie to koszmar, bo flisz karpacki nie odłupuje się i rozkrusza jak wapień, tylko odkształca.
Jakoś nie mogę sobie przypomnieć gdzie mamy górskie odcinki autostrady w naszym kraju.
No i nie za bardzo uwierzę, że łatwiej i taniej wykopać siedmio kilometrowe tunele w wapieniu, niż wybudować 5 km naszej super zaawansowanej technologicznie autostrady np pod Toruniem.
Policz ile tuneli mają Chorwaci a teraz ile jest u nas(0 póki co).
Oczywiście widać, że kolega jest w temacie i nie będę się mądrzył, ale skoro są takie trudności to może trzeba zmienić technologię. Np na zakopiance ma być tunel na ekspresówce pod Luboniem a później estakada w Skomielnej do Zaborni. A może wystarczyło wytyczyć trasę wzdłuż Raby kilka km dalej za to wszystkie parametry drogi ekspresowej mogły by zostać zachowane bez zbędnego kopania w błocie fliszu karpackiego nie mówiąc już o odszkodowaniach związanych z zacieniem podwórek.
Ale u nas widocznie jak w Misiu im drożej i dłużej tym lepiej.
Mosqito napisał(a):Witam,
Ja również czytałem wczoraj wpis kolegi MKM i nie chciałbym co prawda podważać wypowiedzi kolegi ale sam stwierdził iż nie jechał autostradą do samego Ploce a jedynie że widział w Ploce znaki na Zagreb i jadące tam auta.
Nieporozumienie może sie brać stąd że jest oddany kilkukilometrowy odcinek Ploce Port - Węzeł Karamatici (i tam są te znaki) ale potem całe kilkadziesiąt km do Ravcy jest jeszcze w budowie.
Tak więc wedle moich info A1 siega na razie jedynie do Ravcy
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi