Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
djibril
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) djibril » 16.06.2009 14:44

Na odcinku Wrocław-Hradec Kralove -koszmar. Obwodnica Pragi-koszmar (pamiętam światła na który stałem chyba 20 minut). Przejazd przez Las bawarski i Czeski-wolno. Trasa chyba co najwyżej na noc (chociaż i tak niepewna, choćby ze względu na trudności orientacyjne)
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 16.06.2009 15:07

esem
Możesz skrócic ten adres bo się rozjechało:
http://tnij.org/
sylwia 0406
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylwia 0406 » 17.06.2009 09:18

Witam Was
Ja równiez wybieram się autem do Makarskiej i też mam dylemat jaka droge wybrac,startuje z Wrocławia/bez zmiennika/.Wprawdzie byłam juz w Chorwacji kilka razy ale nie prowadzilam auta,zawsze jako pasazer a teraz stoi przede mna duze wyzwanie i musze sobie jakos dac radę.
Przeczytałam wiele wątków na temat proponowanych tras i mam niezły metlik w głowie:)
Na 29 stronie Mimi proponuje trase,która jest podobnon bardzo dogodna..ja w swoich zalozeniach poczatkowych wybralam trasę:
Boboszow-Brno-Wieden-Graz-Maribor-Zagrzeb no i dalej miałam dylemat...podobno jest tam teraz autostrada...ja sie musze kierowac na Split?
Podpowiedzcie mi czy ta trasa jest zła?pomijajac koszt 35 euro za płatną autostrade w Słowenii?chodzi mi o korki i szybkosc przemieszczania?

teraz skłaniam sie aby jechac droga jaka proponuje Mini/o ile nie pomyliłam Fux testował ta trase i bardzo chwalił/...

Mam pytanie,moze smieszne dla niektorych ale ja laik jestem w tej kwestii i trzeba mi z polskiego na nasz tłumaczyc.....
Jak bedzie wygladał przejazd w tych dwóch wariantach jesli chodzi o koszty?mam na mysli taki szczegółowy opis...kiedy i gdzie mam kupic winiety?
Mam jeszcze pytanie odnosnie Chorwacji...jak bedzie juz autostrada w Chorwacji to jaki ja mam kupic" bilecik" na przejazd?do Splitu?w jedna strone czy w dwie?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.06.2009 09:22

Obraną przez Ciebie trasą Boboszow-Brno-Wieden-Graz-Maribor-Zagrzeb jeździmy od paru lat, nie narzekam, ale może to kwestia przyzwyczajenia. Kosztów nie porównam, nie mam odniesienia do innych tras.

Winiety kupujemy zawsze na pierwszej stacji po wjeździe do kraju. Możesz je też kupić w Polsce w PZMocie (np tu: http://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep) ale zdaje się wychodzi drożej.

W Cro na wjeździe na autostradę pobierasz bilecik, na zjeździe płacisz, w zależności od odległości jaką przybyłaś. I oczywiście płacisz za przejazd w jedną stronę.
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 17.06.2009 09:36

sylwia 0406 napisał(a):Witam Was
Ja równiez wybieram się autem do Makarskiej i też mam dylemat jaka droge wybrac,startuje z Wrocławia/bez zmiennika/.Wprawdzie byłam juz w Chorwacji kilka razy ale nie prowadzilam auta,zawsze jako pasazer a teraz stoi przede mna duze wyzwanie i musze sobie jakos dac radę.
Przeczytałam wiele wątków na temat proponowanych tras i mam niezły metlik w głowie:)
Na 29 stronie Mimi proponuje trase,która jest podobnon bardzo dogodna..ja w swoich zalozeniach poczatkowych wybralam trasę:
Boboszow-Brno-Wieden-Graz-Maribor-Zagrzeb no i dalej miałam dylemat...podobno jest tam teraz autostrada...ja sie musze kierowac na Split?
Podpowiedzcie mi czy ta trasa jest zła?pomijajac koszt 35 euro za płatną autostrade w Słowenii?chodzi mi o korki i szybkosc przemieszczania?

teraz skłaniam sie aby jechac droga jaka proponuje Mini/o ile nie pomyliłam Fux testował ta trase i bardzo chwalił/...

Mam pytanie,moze smieszne dla niektorych ale ja laik jestem w tej kwestii i trzeba mi z polskiego na nasz tłumaczyc.....
Jak bedzie wygladał przejazd w tych dwóch wariantach jesli chodzi o koszty?mam na mysli taki szczegółowy opis...kiedy i gdzie mam kupic winiety?
Mam jeszcze pytanie odnosnie Chorwacji...jak bedzie juz autostrada w Chorwacji to jaki ja mam kupic" bilecik" na przejazd?do Splitu?w jedna strone czy w dwie?

kiedy startujesz?
beci37
Odkrywca
Re: cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 17.06.2009 09:46

numenius napisał(a):Pozdro...dla "odsyłaczy do linków". :wink:

Wyjeżdżamy 25.06. po południu, na 2 busy, kierunek Makarska, przez Krnov (CZ), Olomouc, Brno, Wiedeń (bez odwiedzania Bratyslavy), Graz, Slovenia (z pominięciem trasy płatnej 35Euro-skandal !!!), a dalej już autostradą w Cro. Jak wrócimy, to oczywiście zdamy relację z trasy i pobytu.

Czekamy na relacje tych, którzy byli już w tym roku w wrócili, narka...

numenius odezwij sie do mnie jesli tu bywasz jeszcze.gg 3382266 lub tutaj.
sylwia 0406
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylwia 0406 » 17.06.2009 09:51

yskyerka,bardzo dziekuję:)

ja wybieram sie pod koniec lipca,apartamenty mam klepniete od 25 lipca do 9 sierpnia:)
sylwia 0406
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylwia 0406 » 17.06.2009 09:56

yskyerka,mam jeszcze pytanko....ile zajmuje Ci taki przejazd/w przyblizeniu oczywiscie/,zastanawiam się gdzie po drodze zrobic przystanek na "kimanie" bo 1300km za jednym zamachem to ponad moje sily:)

Jeszcze się upewnię co do tej trasy:
1.kupuje winiete w Czechach
2.kupuje winiete w Austrii
3.w Słowenii place te nieszczęsne 35 euro za autostrade/tam sa bramki czy jak/?
4. w Chorwacji place w "kiosku" za przejechane km?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 17.06.2009 10:39

sylwia 0406 napisał(a):3.w Słowenii place te nieszczęsne 35 euro za autostrade/tam sa bramki czy jak/?

Sylwia, aż mnie serce boli jak widzę jak chcesz się dać oszukać przez hitrusów :) Pełno o tym na forum ale masz tu jeszcze raz:

Na austriackiej autostradzie za Grazem zjeżdżasz na zjeździe 226 (Gersdorf).
Jedziesz drogą B69 (oznaczaną też jako 69) 11 km do Mureck.
Przejeżdżasz słoweńską granicę przez mały mostek na rzece.
Jedziesz drogą 433 do Lenart (17 km od granicy).
Z Lenartu drogą 229 do Ptuj (23 km).
Z Ptuja 4 km drogą 2 (na kier. Zgornja Hajdina, Slovenska Bistrica, Maribor) po czym skręcasz w lewo w drogę 9 na Gornji Macelj i Zagrzeb - 22 km z Ptuja do przejścia granicznego w Gornji Macelj.
Jeszcze 9 km tą samą drogą i wjeżdżasz na chorwacką autostradę w Krapinie.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz na lzkamil (małe L na początku) na skrzynkę tlenową - NIE PŁAĆ HITRUSOM! :lol:

W Czechach i Austrii winiety na stacjach benzynowych, w Chorwacji bierzesz kwitek na bramce i płacisz na bramkach po drodze i przy zjeździe.
pzdr :)
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 17.06.2009 10:51

zawodowiec i gdyby wszyscy tak ładnie pisali posty i odpowiedzi jak ty, nie trzeba by było tylu wątkow do jednej trasy!!!
powiem wam ,ze naprawdę robi się niezły galimatias zeby coś znaleść!
twoja porada jest super...
asiczka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiczka » 17.06.2009 11:26

Musiałam zalozyc nowe konto bo z poprzedniego juz pisac nie moge...ja tu swieżynka na forum i nie wiem jak sie korzysta z udogodnien;)

/sylwia 0406 to ja/

zawodowiec bardzo Ci dziekuję za radę,nieco mi sie rozjasniło;)
mam jeszcze jeden dylemat, jak dojechac z Brna do Wiednia aby ominac Bratysławe?
a moze jechac przez Wiedeń i kierowac się na Graz?

Beci,a Ty jaka trase wybierasz i kiedy ruszasz?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.06.2009 11:52

sylwia 0406 napisał(a):yskyerka,mam jeszcze pytanko....ile zajmuje Ci taki przejazd/w przyblizeniu oczywiscie/,zastanawiam się gdzie po drodze zrobic przystanek na "kimanie" bo 1300km za jednym zamachem to ponad moje sily:)

Zazwyczaj trasa zajmuje nam około 24-26 godzin ale my mamy ponad 1500 km. Nie śpimy po drodze. Ja niestety też nie mam zmiennika za kołkiem i wiem to nie powód do dumy że zrobiłam trasę na raz...dobrze mi się jechało i spać nie chciało. Zawsze zostawiamy sobie możliwość poszukania po drodze noclegów.

sylwia 0406 napisał(a):Jeszcze się upewnię co do tej trasy:
1.kupuje winiete w Czechach
2.kupuje winiete w Austrii

Dokładnie tak

sylwia 0406 napisał(a):3.w Słowenii place te nieszczęsne 35 euro za autostrade/tam sa bramki czy jak/?
4. w Chorwacji place w "kiosku" za przejechane km?

Tu już rzeczowo odpowiedział zawodowiec Mnie szkoda płacić im 35 Euro za "nic"

sylwia 0406 napisał(a):mam jeszcze jeden dylemat, jak dojechac z Brna do Wiednia aby ominac Bratysławe?

My jedziemy właśnie przez Wieden na Graz.
Z Poznania zawsze wyjeżdżamy w okolicach 18, Wiedeń pokonujemy nocą bez korków.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 17.06.2009 11:55

Fajnie że się na coś przydało :)
asiczka napisał(a):jak dojechac z Brna do Wiednia aby ominac Bratysławe?

Jak spojrzę na mapę to najlogiczniej mi wychodzi autostradą na Bratysławę (jak już masz czeską winietę to ją wykorzystaj do końca), przed słowacką granicą zjechać na zjeździe 48 na drogę 55 na Breclav i do przejścia z Austrią w Reinthal, tą samą drogą (w Austrii nr 47) do Wilfersdorf i stamtąd drogą 7 do Wiednia.
Można też z Brna przez Mikulov drogą 52 (w Austrii 7) prosto na Wiedeń. Tak jechałem ponad 10 lat temu, nawet nie pamiętam czy autostrada już była, poczytaj opinie innych co są bardziej na bieżąco z tą trasą :)
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 17.06.2009 12:00

asiczka my mamy na 1 lipca byc na miejscu..makarska , miałam jechac inna trasa ale zawodowiec tak objasnił trase i dopisał objazdy zeby nie płacic ,ze chyba tą pomykniemy....w sumie za winiety wyjdzie do 50 zł raptem...
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 17.06.2009 12:09

.
Ostatnio edytowano 12.01.2014 23:23 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone