Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nocleg w Chorwacji po przekroczeniu granicy w Leteniye

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marwien
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwien » 08.05.2009 10:58

Czy ktoś posiada namiar na jakieś w miarę niedrogie noclegi w Chorwacji po przekroczeniu granicy węgierkiej w okolicy Leteniye. Ile może zająć czasu droga z okolic Katowic przez autostratdę słowacką do Bratysławy , potem drogą 86 na Węgrzech z ominięciem Słowenii kierując się na Letenye. Czy po Chorwackiej stronie szukanie noclegu to dobra opcja, zważywszy że język węgierski nie jest zrozumiały dla normalnego śmiertelnika a Węgrzy nie bardzo mówią po angielsku podobno. No chyba że ktoś ma jakieś sprawdzonę motele na Węgrzech w których można się dogadać i zapłcić np kartą Visa
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 08.05.2009 11:07

marwien napisał(a):Czy ktoś posiada namiar na jakieś w miarę niedrogie noclegi w Chorwacji po przekroczeniu granicy węgierkiej w okolicy Leteniye. Ile może zająć czasu droga z okolic Katowic przez autostratdę słowacką do Bratysławy , potem drogą 86 na Węgrzech z ominięciem Słowenii kierując się na Letenye. Czy po Chorwackiej stronie szukanie noclegu to dobra opcja, zważywszy że język węgierski nie jest zrozumiały dla normalnego śmiertelnika a Węgrzy nie bardzo mówią po angielsku podobno. No chyba że ktoś ma jakieś sprawdzonę motele na Węgrzech w których można się dogadać i zapłcić np kartą Visa

W Letenye w centrum miasteczka, vis a vis domu handlowego jest hotel w stylu wczesnego Gierka. Ale tanio, a obok jest fajna gospoda, gdzie można smacznie zjeść.
Z dogadaniem nie jest aż tak źle. Wystarczą 2-3 słowa po niemiecku i kartka papieru ;)
Po chorwackiej stronie to chyba dopiero coś w Varażdinie.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 08.05.2009 11:20

marwien napisał(a):Czy ktoś posiada namiar na jakieś w miarę niedrogie noclegi w Chorwacji po przekroczeniu granicy węgierkiej w okolicy Leteniye.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=296391#296391
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.05.2009 12:10

marwien napisał(a):Czy ktoś posiada namiar na jakieś w miarę niedrogie noclegi w Chorwacji po przekroczeniu granicy węgierkiej w okolicy Leteniye. Ile może zająć czasu droga z okolic Katowic przez autostratdę słowacką do Bratysławy , potem drogą 86 na Węgrzech z ominięciem Słowenii kierując się na Letenye. Czy po Chorwackiej stronie szukanie noclegu to dobra opcja, zważywszy że język węgierski nie jest zrozumiały dla normalnego śmiertelnika a Węgrzy nie bardzo mówią po angielsku podobno. No chyba że ktoś ma jakieś sprawdzonę motele na Węgrzech w których można się dogadać i zapłcić np kartą Visa

W zeszłym roku spałem w centrum miasteczka Krapina - 70 euro pokój ze śniadaniem - 4 osoby - studio

W tym roku śpię w pensjonacie Zagi w Oroslavje - 65 E za pokój 4 -osobowy ze śniadaniem
marwien
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwien » 08.05.2009 13:52

volumen napisał(a):

W Letenye w centrum miasteczka, vis a vis domu handlowego jest hotel w stylu wczesnego Gierka. Ale tanio, a obok jest fajna gospoda, gdzie można smacznie zjeść.
Z dogadaniem nie jest aż tak źle. Wystarczą 2-3 słowa po niemiecku i kartka papieru ;)

Czy w tym hotelu płaci się gotówką czy można też kartą?
piciu_p
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piciu_p » 08.05.2009 14:01

marwien napisał(a):No chyba że ktoś ma jakieś sprawdzonę motele na Węgrzech w których można się dogadać i zapłcić np kartą Visa

jeśli troszeczkę "przekonstruujesz" swoja trasę przez Węgry, to niedaleko granicy H/HR w Sormas masz Istvan Hotel: www.istvanfogado.hu
Można tam bez problemu płacić kartami kredytowymi.
KRIS_B
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_B » 08.05.2009 14:15

Noclegów nie znam - ale trasa z Krakowa na Bielsko, Zwardoń i dalej 86 z postojem na obiad zajęła mi do stacji benzynowej na Słowenii ok 10 godzin (z tego 2 godziny Polska....)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 08.05.2009 14:22

marwien napisał(a):
volumen napisał(a):

Czy w tym hotelu płaci się gotówką czy można też kartą?

Nie wiem, ja płaciłem gotówką.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2009 15:44

W hotelu, o którym wspomina volumen nie ma terminala do kart.
Ale jak komuś się ten hotel spodoba (mnie się nie spodobał :wink: ) to nie ma problemu bo vis a vis hotelu jest bankomat.

Problemów językowych nie wymyślaj bo nie pierwszy i nie ostatni będziesz tam spał. Wprawdzie język mają nieludzki ale oni doskonale wiedzą po co tam przyjechałeś, więc z dogadaniem się nie będzie problemu - tak jak volumen i ja twierdzę, że w ostateczności kartka papieru zastepuje brak znajomości języka wegierskiego :lol:

A z angielskim czy niemieckim Węgrzy wcale nie odstają na minus od innych nacji jak sugerujesz.
Zrób sobie eksperyment u nas i zagadnij pierwszego z brzegu na ulicy po angielsku lub niemiecku i będziesz miał to samo :lol:

Szerokiej drogi
marwien
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwien » 08.05.2009 16:30

A więc czytając Wasze opinie tutaj oraz inne posty na forum dochodzę do wniosku że najlepiej szukać nocleg w Letenye , ewentualnie w Lenti. Za Letenye juz po chorwackiej stronie raczej nie znalazłem namiarów na nocleg. Jeśli ktoś miałby namiary hoteli w tych miejscach tzn strony WWW lub konkretne adresy to z chęcią skorzystam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2009 16:46

marwien napisał(a):.... Za Letenye juz po chorwackiej stronie raczej nie znalazłem namiarów na nocleg.....

i nie znajdziesz bo nie ma
marwien napisał(a):.... Jeśli ktoś miałby namiary hoteli w tych miejscach tzn strony WWW lub konkretne adresy to z chęcią skorzystam

Nie ma sensu robic rezerwacji w Letenie.
Tam po prostu nie ma problemu z noclegami - to miasteczko z tego żyje bo oprócz noclegu tranzytowego nie ma tam co robić.
Strony www są średnie ale coś tam można znaleźć:
www.letenye.hu/TURIZMUS/Szallas/szallas.html
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 08.05.2009 17:16

marwien napisał(a):A więc czytając Wasze opinie tutaj oraz inne posty na forum dochodzę do wniosku że najlepiej szukać nocleg w Letenye , ewentualnie w Lenti. Za Letenye juz po chorwackiej stronie raczej nie znalazłem namiarów na nocleg. Jeśli ktoś miałby namiary hoteli w tych miejscach tzn strony WWW lub konkretne adresy to z chęcią skorzystam

W Lenti też jest dużo kwater, miasteczko przed Lenti - Zalabakasa - uroczy pensjonat... Kraj Zala słynie z ciepłych źródeł, a tam gdzie termy, tam turyści i noclegi :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.05.2009 17:29

1200km wychodzi szybkimi drogami z Dąbrowy do Splitu.
1250 przez Węgry. Pytanie, po co telepać się krajowkami?
Sołtys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 08.05.2009 17:48

Witam marwien !
Na pytanie ?

Ile może zająć czasu droga z okolic Katowic przez autostratdę słowacką do Bratysławy , potem drogą 86 na Węgrzech z ominięciem Słowenii kierując się na Letenye.

Odpowiem tak:
Wszystko zależy o której godzinie wyjedziesz.
Jak wyjedziesz rano to czekają cie może nie tylke korki ale napewno zatłoczone drogi aż do samej Żliny a potem jeszcze na Węgrzech.
Natomiast jak wyjedziesz wieczorem to napewno dojedziesz szybciej i dalej.
Ja jak ostatnio wyjechałem o 19,00 to o świcie byłem już na granicy Węgiersko - CHorwackiej
marwien
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwien » 08.05.2009 17:59

Do wyjazdu mam jeszcze trochę czsu. Wyjezdzam w gorącym okresie 31 lipca w piątek. Planuję jakiś nocleg przy granicy węgiersko horwackiej i w sobote dalszy odcinek do Trogiru. Ponieważ nie lubię jazdy nocnej to tę trasę zamierzam przejechać w dzień. Wiem że to szczyt sezomu i stąd moje pytania :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone