Nareszcie przebrnąłem przez temat. Strasznie odmienne zdania, więc pewnie i tak pojade po swojemu, czyli na noc. Mam dwójkę małych brzdąców i z doświadczenia wiem że dzieciaki świetnie śpią podczas nocnych przelotów na dłuższych odległosciach. Nocną jazdę solo przetestowałem sobie rok temu na trasie P-śl - Dortmund, a teraz bedę miał dodatkowo zapasowego kierowcę.
Teraz trochę danych które sobie przygotowałem:
Przemyśl - Barwinek - Svidnik - Presov - Kosice - Miskolc - Budapeszt - Letneye - Zagrzeb - Baska Voda - Zivogosce
Całościowo 1307 km w jedną stronę i około 15h przepisowej jazdy + postoje na odpoczynek.
Paliwo. Jedziemy Xantią HDI która pali koło 6L/100km. Założyłem że średnie spalanie będzie większe o 0,5L/100km i wyszło mi iż optymalnie będzie przejechac do Netric'a 899km gdzie tankujemy 58L (226,2pln), z Netretic'a do Zivogosce mamy 418km co daje 836km w obie strony. W drodze powrotnej tankuję do pełna na tej samej stacji 54,34L (211,92pln) i to spokojnie wystacza na powrót do domu. Oczywiście do kosztów paliwa trzeba doliczyć pierwsze tankowanie w Polsce gdzie zakładam pełny bak w Przemyślu 64L (231,01pln).
Winiety i opłaty za autostrady w Chorwacji (przeliczone na złotówki po kursach z dnia 07,05,2009):
Słowacja 300skk - 58,65 pln
Węgry 4200huf - 42,65x2= 85,3pln
Chorwacja 196kun - 116,75x2= 233,5pln
Oczywiście rachunki są prowizoryczne, gdyż nie biorę pod uwagę np. zmian w cenach wlaut, lub tego że na miejscu będziemy też jeździć i zwiedzać, ale myślę ze nie dużo się pomyliłem w tych obliczeniach.
pozdrawiam - vazyl