Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PIZZA - wasze przepisy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtap
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 186
Dołączył(a): 27.03.2009
PIZZA - wasze przepisy

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 20.04.2009 18:48

W kilku watkach przewijają się wasze przepisy na pizze, może tak zbierzemy je w jednym miejscu.
Na początek podaję swój (zdradzony przez rodowitego Włocha po całonocnej popijawie)
Jest bardzo prosty do zapamiętania 4,3,2,1 i 1/2
4 - to tak naprawdę połowa opakowania drożdży (50gram) można celowac w 40g,
3 - to 3 łyżki oliwy z oliwek,
2 - to dwie szklanki mąki najlepiej 450,
1 - to 1 łyżeczka soli,
1/2 - połowa szklanki ciepłej wody
z tego wszystkiego ugnieść ciasto, wyrabiać tak długo aż nie będzie się kleić do stolnicy. Pozostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak podwoji objętość uformować placek. Posmarować cienko oliwą isosem pomidorowym. Dodatki wedle gustu. Pieć w temp. 220stoni przez 14min.
marekb
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1171
Dołączył(a): 13.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 20.04.2009 18:53

ja podobnie, tylko dodaje jeszcze mozarelle i jakies pieczarki i wedline czy coś.Tak naprawde to ważny jest jeszcze jakosc sera i sosu. Wbrew pozorom najlepszą pizze jadłem nie we Włoszech a w Luxemburgu.. :wink:
gospodarz
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1261
Dołączył(a): 06.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 20.04.2009 19:38

wojtap napisał(a):4 - to tak naprawdę połowa opakowania drożdży (50gram) można celowac w 40g,
3 - to 3 łyżki oliwy z oliwek,
2 - to dwie szklanki mąki najlepiej 450,
1 - to 1 łyżeczka soli,
1/2 - połowa szklanki ciepłej wody


Na/w czym (blaszka? foremka? jak duża?) pieczesz pizzę z takiej ilości ciasta?
wojtap
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 186
Dołączył(a): 27.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 20.04.2009 20:11

Mam taką blachę do pizzy z IKEA. Średnica 30cm. Jest w sam raz, nie za cienka ani za gruba.
marekb
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1171
Dołączył(a): 13.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 20.04.2009 20:32

ja z ok 60dag mąki pieke 4 pizze wielkosci normalnego piekarnika- nie wiem jaki to rozmiar, w kazdym razie cienki spód. Muszę upolowac jakis kamień, nie wiem czy to na szamotce, czy może jakis granit, sjenit czy piaskowiec wystarczy wtedy nagrzewasz na max i wsuwasz jak należy na gorący
moscatel
Croentuzjasta
Posty: 231
Dołączył(a): 24.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 21.04.2009 14:56

0,5 kg mąki
2,5 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
300 ml ciepłej wody

Z drożdży, wody, 2 łyżek mąki i cukru zrobić zaczyn, poczekać aż "ruszy", dodać resztę składników, dobrze zagnieść, poczekać aż wyrośnie, rozciągnąć na blasze, dodać sos, ser, dodatki, zostawić do wyrośnięcia na jakieś 10 minut w ciepłym miejscu.

Z tej porcji wychodzi mi duża piekarnikowa blacha pizzy na grubym cieście.

Ja piekę w ok.200 st. przez 8 minut, ale mam stary gazowy piekarnik, nie wiem, jak to się przekłada na te nowoczesne wynalazki z termoobiegiem :)

No i najlepszym sposobem na wyrobienie ciasta jest posiadanie maszyny do chleba :)
marekb
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1171
Dołączył(a): 13.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 21.04.2009 15:09

no w elektrycznym 200stC i 8 minut wyjdzie ci surowa, nawet na cienkim ciescie. chyba że na kamieniu rozgrzanym, to nie wiem.
Ja dodaje do ciasta trochę rozmarynu i tymianku..;)
mottom
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 763
Dołączył(a): 02.09.2008
pizza

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 21.04.2009 15:46

A ja daję żonie wolną rękę :) (sam nie zabieram się za piekarnik :( ) - wychodzi pizza "po polsku" - palce lizać
Pepe12345
zbanowany
Posty: 328
Dołączył(a): 19.07.2007
Re: pizza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 21.04.2009 16:15

mottom napisał(a):A ja daję żonie wolną rękę :) (sam nie zabieram się za piekarnik :( ) - wychodzi pizza "po polsku" - palce lizać


Noooo świetny przepis. Dzięki wielkie.
waldeq
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 236
Dołączył(a): 01.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 21.04.2009 18:40

Proponuję dodać do tradycyjnego ciasta trochę...gotowanych i uduszonych ziemniaków:) Po upieczeniu ciasto jest bardziej wilgotne. Nie podaję proporcji bo ja wszystko robię "na oko" ważne, żeby nie stracić konystencji. Jeśli chciałbym przeliczać to 1/4 ziemniaków i 3/4 mąki.
marekb
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1171
Dołączył(a): 13.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 21.04.2009 19:17

mysle ze dla zatrzymania wilgotnosci dobra bedzie po prostu skrobia ziemniaczana
marcin10
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 434
Dołączył(a): 10.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 21.04.2009 19:29

Dla leniwych :D proponuję ciasto, a własciwie półprodukt z Knora.
Przygotowanie ciasta i sosu wg przepisu na opakowaniu. Dodatki wg własnego kulinarnego widzimisię. Do piekarnika na 12 minut i gotowe. Wypróbowałem na wiele sposobów i mogę polecić.
Pozdrawiam
marekb
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1171
Dołączył(a): 13.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 21.04.2009 19:39

a dla bardziej leniwych proponuję memory 5, siara i wszystko jasne... :lol:
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 21.04.2009 20:38

I czemu ja tych przepisów nie znałam wcześniej... :lol: Mimo, że chyba dość dobrze radzę sobie w kuchni, to do pizzy nie miałam długo odwagi.
Niedawno jednak wreszcie sukcesem zakończyłam coś takiego znalezionego właśnie pod tym linkiem. Wychodzi super. Skopiuję tu tak z grubsza, żeby nie trzeba było otwierać:

"CIASTO:
- mąka - 3 szklanki
- drożdże - pół kostki
- olej lub oliwa z oliwek - 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
- woda - 1 szklanka
- szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)

SOS:
- koncentrat pomidorowy - pół słoiczka
- czosnek - 2 ząbki
- sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
- oregano, bazylia - płaska łyżeczka

Jak przyrządzić?
CIASTO
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, można je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.

SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma :))) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.
Całość piekę 11 do 12 minut".

Oczywiście można poczarować pomidorkami zamiast koncentratu itd. itp. A na górę to wiadomo - jak komu pasuje. Ja lubię "Hawaje" :lol:
wojtap
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 186
Dołączył(a): 27.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 21.04.2009 21:20

shtriga napisał(a):SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma :)))


Dzięki za ten przepis na sos. Ciasto zazwyczaj było dobro ale ketchup jako podstawa to nie było najlepsze rozwiązanie.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone