Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.12.2008 19:31

maslinka napisał(a): U nas też zawsze problem ze słoikami z mięsem. Bierzemy je, a potem robimy wszystko, żeby ich nie zjeść :wink: (tyle jest pyszności w okolicznych konobach, że odechciewa się samodzielnego pichcenia).

No właśnie, te konoby ze wspaniałym jedzonkiem :P :P :P ... Jedynym ratunkiem dla zabranych słoiczków jest taki dzień zupełnie BEZ konoby :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.12.2008 19:44

Lidia K napisał(a): Jak to bujanie wytrzymała załoga.:? Choroba nikogo nie dopadła?

Tego dnia wszystkim udało się przeżyć bujanie bez sensacji :lol:, a ja o plasterkach w ogóle zapomniałam, że je gdzieś mam na dnie torby...

Lidia K napisał(a): Dalszy ciąg tego dnia zapowiada się na pustkowiu. A wysepka też taka bardzo mało zaludniona. Jakąś ścieżynkę widać. Będzie spacer :?:

Czasu na spacer po Škardzie nie było... A nawet gdyby udało się coś wykroić, to brzegi w zatoczce były tak zarośnięte kolczastą gęstwiną, że nikomu nawet nie przyszłoby do głowy, żeby się przedzierać (nie mieliśmy tyle samozaparcia, co Wy penetrując okolice na hvarskim półwyspie :wink: ). Ta googlowa ścieżka jest jakaś podejrzana, od strony wody nic nie wskazywało, żeby istniała naprawdę :lol:
Ostatnio edytowano 13.02.2020 19:52 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.12.2008 21:06

Myśleliśmy, że zatoczka będzie całkiem bezludna, ale się przeliczyliśmy. Inni też mieli pomysł, żeby się tu zatrzymać...

1-IMG_8692MS.JPG

Z tym, że to bardziej oni byli zmartwieni faktem, że ktoś jeszcze pojawił się w Lojišće :wink:. Kapiel na golasa sprawiała im pewnie wielką przyjemność, ale raczej nie chcieli, żeby mieć wtedy obok obce i na dodatek tekstylne :lol: towarzystwo, bo :roll: zebrali się czym prędzej i odpłynęli. Mamy więc jednak zatoczkę tylko dla siebie :lol: .

2-IMG_7825ZS.JPG

Tym razem usługi przewoźnika zaoferował Zbynek, do pontonu zabiera mnie i Iwonę. Płyniemy na sam koniec zatoczki, tam będzie z pewnością zacisznie i cieplutko :)
Niezbyt głęboką wodę do zanurzania się miałabym co prawda nieco bliżej, chociażby przy skałkach, do których już dotarła wpław część naszej ekipy.

3-IMG_7824ZS.JPG

Miejsce na samym końcu też jest jednak dobre, zarówno na kąpiel jak i na łapanie słonecznych promieni, na dokładkę mamy stąd widok prawie na całą zatoczkę.

4 -P9240748.JPG

Pozostała część załogi ma wreszcie w Lojišće to, czego nie udało im się w pełni doświadczyć na Susaku :wink: . Życie podwodne jest tu dość bogate, dno pełne różnych zakamarków - więc mają co tu obserwować :D. Chociażby taka rozgwiazda, która zostanie wyciągnięta na moment z wody, żeby pozować do fotki, a wkrótce potem wróci sobie tam, gdzie jest jej miejsce.

5-IMG_8702MS.JPG

6-P9247714.JPG

Rybek też tu trochę jest, a czasem można zajrzeć w oczy jakiejś ośmiornicy lub kałamarnicy...

7a-P9247730.JPG

7-P9247723.JPG

8-P9247725.JPG

9-P9247726.JPG

10-P9247722.JPG

Nic więc dziwnego, że nikt nie spieszy się z powrotem na pokład, pluskanie trwa i trwa... W końcu jednak burczenie pustych brzuchów przypomina o tym, że najwyższy czas wrócić na łódkę i upichcić obiadek.

11-IMG_8697MS.JPG

12-IMG_7831.JPG

Może słoiczkowe mięsko specjalnie egzotyczne nie jest, ale za to jak wszystkim smakuje! Zbynkowa Madzia, która nam te specjały przygotowała przed wyjazdem (cały czas jest z nami duchem, już drugi rok z rzędu, chociaż ciałem nie chciała dołączyć do załogi), jest przez nas wychwalana pod niebiosa 8) .

Najedzeni, wymoczeni, opaleni ... to :idea: możemy płynąć dalej. Kierunek :arrow: BOJKA!
Ostatnio edytowano 15.02.2020 16:04 przez dangol, łącznie edytowano 3 razy
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.12.2008 21:19

Piękne zdjęcia podwodne :) Jeszcze nigdy nie udało mi się wypatrzyć pod wodą rozgwiazdy, a co dopiero kałamarnicy! Zatoczka bardzo urokliwa i co najważniejsze, tylko dla Was :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.12.2008 21:50

A ja mogę się pochwalić ośmiornicą na żywca :wink: ale Twoje zdjęcia mnie urzekły.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.12.2008 23:44

JacYamaha napisał(a):A ja mogę się pochwalić ośmiornicą na żywca :wink: ale Twoje zdjęcia mnie urzekły.

Jacku, to zdjęcia Lecha :D , nie moje. Ja z przyczyn oczywistych :wink: fotek podwodnych zrobić nie mogę...

A ośmiornica na żywca warta jest pochwały 8) . Też kiedyś (w moim ulubionym hvarskim Zaraće) udało nam się mieć bliskie spotkania z taką ośmiorniczką :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.12.2008 02:14

Widziałem kiedyś łąkę której nie ma. A teraz...

Dzisiaj w Uvali Lojišće
się uwalić, się nałoić
sen cudowny nam się ziści
tam nam trzeba dobić!

Mapa mówi że to prawda
a rozsądek że to ściema
że wiedzie w głąb wyspy Škarda
ścieżka której nie ma...

Ośmiornicy zwiali z paszczy
rozgwieździe spojrzeli w oczy
lecz nie poszli ścieżką w chaszcze
wolą tyłki moczyć!

Do konoby dziś nie płyną
na bojce zamoczą sznura
koty w porcie z głodu zginą
jak nie złowią szczura!
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 23.12.2008 10:59

Jestem pod ogromnym wrażeniem umiejętności tworzenia rymowanej opowieści Zawodowca (niektórzy to mają talenty jest co podziwiać :) ) a i tej opisanej i obfotografowanej przez morską świtę naszej moczącej się w wodach zatoczek Dangolki. Tam pod wodą tak jak autorka nie będę. Tylko sobie pooglądam te śliczności

Co to za przyjemność wskoczyć na forum poczytać, popatrzeć i uśmiechnąć się.

Przesyłam uśmiechy :D :D :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.12.2008 12:00

dangol napisał(a):[A ośmiornica na żywca warta jest pochwały 8) . Też kiedyś (w moim ulubionym hvarskim Zaraće) udało nam się mieć bliskie spotkania z taką ośmiorniczką :D

Oooo, dziękuję. Mam nową lekturę... :)
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 23.12.2008 13:35

Jak ja lubię z Tobą oglądać nieznane :D
pozdrawiam :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.12.2008 14:03

zawodowiec napisał(a):Był raz marynarz który
żywił się wyłącznie szmalcem
szmalec jadł do konfitury
i ciasta z zakalcem.

Płynie "Pollux" biało-złoty
ma w lodówce kabanosy
mają więc wyżerkę koty
oraz albatrosy.

Na pokładzie szmalcu nima
nie pożywi się zwierzyna
zrobiliśmy więc z rekina
wegetarianina!

Lech w pontonie fotki cyka
a załoga żagle stawia
i tak szybko mu umyka
aż ktoś puścił pawia

Lech przyśpiesza, wiosło lata (*)
jacht odpala katarynę
nie zostanę, nie ma bata
tak szybko nie zginę!

Wiosło coraz szybciej furczy
Lechu drugi oddech łapie
dystans już się szybko kurczy
choć pot z niego kapie

Ledwo zipie kataryna
i wiatr w żaglach również siada
Lech już ręką burtę trzyma
dorwę tego gada!

Mieli dzisiaj spać na bojce
miast na lądzie karmić kotka
wygrał zew konoby w porcie
patrz następna zwrotka

W porcie również było miło
mieli w knajpie lizać palce
lecz jak zwykle się skończyło
obżarli się szmalcem!

Familija z Ilovika
tak się często rozmnażała
że aż podwójna chrzcielnica
pod ich domem stała.

Dlaczego na dwa dzielona
ludzie ciekawi pytali
bo co roku z mężem żona
bliźniaki majstrowali!

Dzisiaj w Uvali Lojišće
się uwalić, się nałoić
sen cudowny nam się ziści
tam nam trzeba dobić!

Mapa mówi że to prawda
a rozsądek że to ściema
że wiedzie w głąb wyspy Škarda
ścieżka której nie ma...

Ośmiornicy zwiali z paszczy
rozgwieździe spojrzeli w oczy
lecz nie poszli ścieżką w chaszcze
wolą tyłki moczyć!

Do konoby dziś nie płyną
na bojce zamoczą sznura
koty w porcie z głodu zginą
jak nie złowią szczura!

(*) W orginale ten wers miał być:
Lechu się w pontonie buja...

Normalnie powinni rozpisać konkurs na najlepsze komentarze do relacji :lool:

Dangolko :) piękne zdjęcia spod wody :D

Pozdrav :papa:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 23.12.2008 14:42

Bardzo podobały mi się podwodne fotki. :D Chciałabym kupić jakiś dobry aparacik, bo obudowom trochę się sprzeciwiam. :wink:

Podwodnym światem jestem oczarowana. Marzy mi się kurs nurkowania, a wiem, że we Wrocławiu można zrobić. :D
Pozdrawiam słonecznie. 8)
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 23.12.2008 15:34

Wykwalifikowany balaście! No bomba!!! Podwodne foty też mi się spodobały - i też z podobnych powodów jak i Lidii :D

Zawodowcu - Ty masz jakieś kłopoty ze snem chyba :lol: :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam i podziwiam :wink: :D :D :D
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 23.12.2008 15:49

anjas napisał(a):Bardzo podobały mi się podwodne fotki. :D Chciałabym kupić jakiś dobry aparacik, bo obudowom trochę się sprzeciwiam. :wink:

Podwodnym światem jestem oczarowana. Marzy mi się kurs nurkowania, a wiem, że we Wrocławiu można zrobić. :D
Pozdrawiam słonecznie. 8)

Jeśli chcesz nurkować i robić zdjęcia, proponuję zaprzyjaźnić się z obudowami :) Nie ma sensownych aparatów cyfrowych, które wytrzymają ciśnienie panujące na 10m i głębiej... tak więc pozostaje aparat i obudowa.

Sorki za off topic :)
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 23.12.2008 17:50

Tomek dzięki za poradę :!: Oczywiście wezmę pod uwagę. Jestem nowicjuszką w tych sprawach. Może masz rację, poszukam czy coś na forum jest na ten temat i bardziej zainteresuje się podwodnymi foto. :D
Pozdrawiam. Ania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies