Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.10.2008 12:14

Leszek Skupin napisał(a):
JacYamaha napisał(a):"...Gdyby tak ktoś przyszedł i powiedział:
Stary, czy masz czas?
Potrzebuję do załogi jakąś nową twarz,
Amazonka, Wielka Rafa, oceany trzy,
Rejs na całość, rok, dwa lata, to powiedziałbym:
Gdzie ta keja, a przy niej ten jacht,
Gdzie ta koja wymarzona w snach,
Gdzie te wszystkie sznurki od tych szmat,
Gdzie ta brama na szeroki świat..."
Nabijam fajkę i czekam :wink:

Obrazek
O ho hooooo przechyły i przechyły

Przechyły przed nami ! :lol: Wiaterk w tym roku pieścił nam żagle, na silniku pływania dzięki temu tylko jakieś 10% całego czasu (rok temu było pół na pół), a jak wiatr, to i przechyły :wink:

marsylia napisał(a):ja bym nie dała rady na takim rejsie - pływałam po Mazurach i jak zabujało mocniej, to...było ciężko, a co dopiero po morzu

Trening czyni mistrza :D . W tym roku radziłam sobie znacznie lepiej, a za którymś kolejnym razem to być może będę nawet skakać :wink: po dziobie jak kozica :lol: - w końcu jestem spod znaku Koziorożca :wink:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 09.10.2008 18:34

i ja znalazłam się tutaj...
jeeeeeeej ile zdjęć!
też (sz)czekam na CD ;) :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 09.10.2008 19:06

Dangolko, Morska Wilczyco-Kozico, ale jazda!!! :D :D :D
Czuję się, jakbym z Wami płynęła, po dłuuugim oczekiwaniu. :)

Też czekam na dalszy ciąg.

Pozdrav
Jola
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 09.10.2008 20:12

Mój podziw dla Ciebie Danusiu nie gaśnie. I pierwszy raz w życiu widzę jak wyglądają warunki do spania w takim czymś :lool: To dziobowe miejsce mnie urzekło :lol: :lol: :lol: :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.10.2008 21:22

Kukljica przed nami :D . Mijamy falochron oświetlony ostatnimi promieniami zachodzącego słońca...

1-P9200354.JPG

Obok przycumował jakiś jacht :arrow: fajne miejsce, piękne stąd widoki, w pobliżu wspaniałe miejsca do kąpieli w krystalicznie czystej wodzie... Płyniemy jednak w głąb zatoki portowej, gdyż dzisiejszy wieczór chcemy spędzić w jakiejś konobie, byłoby więc dobrze, aby powrót na łódkę był krótki :wink:.

No i gdzie się zatrzymać?
Wypatrujemy kogoś, kto by wskazał nam miejsce i podał muring - a tu nic :!: Żywej duszy na nabrzeżu, przy pomostach :o też nie widać nikogo zainteresowanego naszą łódką. Musimy sobie sami poradzić :D . Wybieramy miejsce przy środkowym pomoście po północnej stronie portu.

2-P9200356.JPG

Obok stoi kilka łódek, ale te :roll: już chyba czekają na zimę, pusto na nich. Wygląda na to, że stanęliśmy :oops: po złej stronie portu, ale nie będziemy zmieniać miejsca, chyba że ktoś tu przybiegnie i na nas nakrzyczy :wink:

3- IMG_7700 ZS.JPG

Ubieramy się ciepło (wieczorna aura już tego :cry: od nas wymaga) i ruszamy na krótki rekonesans po Kukljicy.
Na cyplu, tuż w pobliżu, jest osiedle turystyczne Zelena Punta z domkami ukrytymi w piniowym lasku pagórka Zaglav. Wszystko wskazuje na to, że sezon tu się już skończył :roll:

4- IMG_7701 ZS.jpg

Bliziutko przy nabrzeżu kilka restauracyjek (w drodze powrotnej zasiądziemy w którejś z nich :) ), dalej przy promenadzie rozlokowały się kawiarenki i lodziarnie, a w południowym narożu portu są sklepy i kioski z gazetami i pamiątkami. Ogólnie miejscowość robi na nas pozytywne wrażenie, ładnie tu w tych przedwieczornych kolorach, a zadziwiająca wręcz cisza jeszcze dodaje Kukljicy uroku 8) .

5- P9200357.JPG

6- IMG_7703 ZS.JPG

7- P9200358.JPG

8- P9200359.JPG
Ostatnio edytowano 14.02.2020 00:14 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
traper
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) traper » 10.10.2008 21:48

Jak sobie radziliście w 8 osób na takiej małej przestrzeni. Słyszałem, że to trudne.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.10.2008 22:04

traper napisał(a):Jak sobie radziliście w 8 osób na takiej małej przestrzeni. Słyszałem, że to trudne.

Jakoś nie zauważyłam :lol:, żeby to było trudne.
Być może dla przyzwyczajonych do wszelakich wygód i dużopowierzchniowych apartamentów :wink: , taka mała przestrzeń na jachcie byłaby problemem :wink:. Miara luksusu i ciasnoty nie jest jednakowa dla każdego 8)
Ostatnio edytowano 13.02.2020 18:46 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.10.2008 22:16

dangol
Pisz, pisz (a dobrze Ci to idzie) i foty wklejaj... 8)
traper
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) traper » 10.10.2008 22:38

Patrzac na fotki i czytając relację mam wrażenie sielanki. Chciałbym też takk popłynąć, ale czy to nie jest wyidealizowane.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.10.2008 13:07

traper napisał(a):Patrzac na fotki i czytając relację mam wrażenie sielanki.

W mało sielankowych chwilach nie ma czasu ani warunków :wink: na pstrykanie fotek :lol: .

traper napisał(a):Chciałbym też tak popłynąć, ale czy to nie jest wyidealizowane.

Jak ktoś naprawdę chce popłynąć w rejsik, to raczej nie wyszukuje :wink: powodów, dla których ma tego nie robić :lol:.
Zawsze zresztą, zamiast tygodnia na łódce, można wybrać :idea: jednodniową opcję fish-picnic, też jest trochę pływania :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.10.2008 15:28

Kierujemy się w stronę parafialnego kościoła św. Pawła.

1- P9200361.JPG

Zbudowano go w XV w., ale oczywiście obecny kształt jest z późniejszych okresów, głównie z 2 poł. XVII w., dzwonnica jest jeszcze nowsza (poł. XVIII w.).
To z tego kościoła wyrusza doroczna procesja do kaplicy Matki Boskiej Śnieżnej - wspominałam o niej w ubiegłorocznej relacji.
Kościół św. Pawła niestety jest zamknięty :( . Obchodzimy więc go tylko dookoła, oglądamy nieliczne nagrobki znajdujące się na terenie otoczonym murkiem wokół świątyni, oglądamy napis głagolicą wyryty nad wejściem do kościoła...

2-P9207532 LGO.JPG

3- P9200362.JPG

4- P9200363.JPG

Jest już coraz ciemniej dalsze "zwiedzanie" Kukljicy ograniczamy więc do kilku bocznych uliczek wychodzących na pola i figowe zagajniki.

5- P9200364.JPG

6- P9207535 LGO.JPG

Wracamy na nabrzeże.

7- P9200366.JPG

Wybrana wstępnie (ze względu na obiecująco brzmiącą nazwę :wink: ) konoba "Vinko" ... jest zamknięta :cry: . Obok mamy jeszcze "Stari Mlin" i mile wyglądającą tako oto restauracyjkę, na którą ostatecznie pada nasz wybór :D .

8- P9200369.JPG

Winko tu też niezłe 8). I przemiła obsługa :D .

9 -IMG_7707 ZS.JPG

Gdy tak siedzimy, jemy i pijemy ... nagle wokół zaczyna się :o niezły jarmark. To dziesiątki samochodów na klaksonach :roll: zmierzające w stronę Zelenej Punty. Chyba jakieś weselisko :D , tyle że ślub był nie w zamkniętym św. Pawle w Kukljicy, ale w jakimś innym miejscu, może właśnie w kaplicy MB Śnieżnej? To by :idea: wyjaśniało te pustki w miasteczku, prawdopodobnie na weselisko zaproszono większość wioski :) .

Pomimo planowanej przez nas dłuższej biesiady w konobie, nic z tego nie będzie! Po kilku literkach winka marzymy już tylko o jak najszybszym przekonaniu się, na ile wygodne są obsadzone przez nas jachtowe koje :wink:.
Ostatnio edytowano 14.02.2020 00:26 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 13.10.2008 18:12

Witam
Czytam twoją relację i w końcu zaczynam czuć zapach morza. Od kilku lat namawiam żonę na taki rejs i jest promyk nadziei, może w przyszłym roku.
Pozdrawiam
Rafał
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.10.2008 21:02

klopot napisał(a): Od kilku lat namawiam żonę na taki rejs i jest promyk nadziei, może w przyszłym roku.

Żony ulegają mężom :wink: , nawet dwa lata z rzędu, jak ja z Iwoną :D.
Masz przed sobą jeszcze kilka miesięcy, żeby promyk nadziei zamienił się w spełnienie planu 8) .
Pozdrawiam serdecznie, Danka
Ostatnio edytowano 13.02.2020 18:47 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 13.10.2008 23:01

Morska Szczurko Dangolko, u Ciebie jak zwykle jest niezwykle ciekawie i klimatycznie. Nawet opis czekania na odebranie łajby się czyta jak powieść sensacyjną. Dzięki że nas zabierasz na takie fajne wycieczki :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.10.2008 17:27

zawodowiec napisał(a): Nawet opis czekania na odebranie łajby się czyta jak powieść sensacyjną

Kamilu, połechtałeś tymi pochwałami moje ego :), ale... cóż to za sensacje? Czysta amatorszczyzna :( :!: Prawdziwie sensacyjne, mrożące w żyłach krew opowieści, snują tylko zawodowcy :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies