Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasze regiony turystycznie (czyli co warto zobaczyć)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.05.2008 14:48

AnetaA, no pięęękne miejsce :D, mogłabyś napisać bliżej gdzie to jest :?: Chodzi mi o rejon Polski... :oops: bo nie wiem :oops:

:papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.05.2008 15:00

Leszku, opisywane i obfocone miejsca znajdują się na Dolnym Śląsku, konkretnie w okolicach Wałbrzycha :D

http://www.sokolowsko.pl/

PS Ten ceglany obiekt na zdjęciu z Sokołowska nie tak dawno został strawiony przez wielki pożar :( dlatego tak wygląda.........
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 14.05.2008 10:55

Tak jak pisze Kulka to okolice Wałbrzycha-ciekawe miejsce rzeczywiście,wielu rzeczy jeszcze nie widzieliśmy,więc zapewne tam wrócimy.Choćby sam Wałbrzych,Świdnica czy Szczawno, no i zamki w okolicy.A i do granicy bliziutko-my spędziliśmy jeden dzień zwiedzając skalne miasto-robi wrażenie.Niestety termin nie był trafiony, bo strasznie dużo ludzi,więc zero ciszy i intymności.A Sokołowsko,jak napisał Wiech kiedyś tętniło życiem, a teraz ... coż trochę uśpione to miejsce, ale mam nadzieję,że się powoli już budzi i znów zaroi się od kuracjuszy,bo miejsce śliczne i mikroklimat ma odpowiedni-głównie dla alergików i chorujących na górne drogi oddechowe.A to spalone to było sanatorium czy dom zdrojowy, ale pożarły go w dość krótkim czasie dwa pożary i tak biedny marnieje,kupę kasy trzeba,ponoć był jakiś inwestor ale się nie dogadał z władzami (tymi całkiem na górze chyba) i wystraszył się tych kosztów.Wokół jest fajny park, ale dziś niestety już do parku niepodobny,a szkoda... widzieliśmy tam takie cudo...

Obrazek

i jezcze coś z Sokołowska

Obrazek

Na mnie Sokołowsko zrobiło dość przygnębiające wrażenie,zważywszy jego przeszłość,ale miejmy nadzieję,że coś jeszcze się zmieni.I aby oddać sprawiedliwość to zaraz na wjeździe jest piękny obiekt NFZ-tu.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.05.2008 11:23

AnetaA napisał(a):wielu rzeczy jeszcze nie widzieliśmy,więc zapewne tam wrócimy.Choćby (...) Świdnica

Trochę o samej Świdnicy

Najcenniejszym zabytkiem miasta jest ewangelicko-augsburski Kościół Pokoju pw Św Trójcy

Historia Kościoła

Strona oficjalna

Trochę zdjęć
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.06.2008 19:37

Ostatnio edytowano 30.03.2010 19:03 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.06.2008 20:27

Ostatnio edytowano 30.03.2010 19:06 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.06.2008 18:25

Ostatnio edytowano 31.03.2010 18:50 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.07.2008 18:15

Ostatnio edytowano 31.03.2010 18:51 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.07.2008 09:01

Dangolko, widzę, że stałaś się przewodnikiem w tym temacie :D SUPER :!: i miejsca i fotorelacje :D

Pozdrav :papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.07.2008 17:35

Leszek Skupin napisał(a): Dangolko, widzę, że stałaś się przewodnikiem w tym temacie :D

Tak wyszło :mrgreen:. Ale na szczęście inni :papa: też od czasu do czasu jeszcze tu pokazują fajne miejsca, których tyle blisko nas :D . Miałeś Leszku świetny pomysł na ten temat 8) - bo przecież Chorwacja i inne bliższe lub dalsze kraje to w ciągu roku tylko epizod, najczęściej weekendy i inne wolne :P chwile spędzamy jednak u nas.

Leszek Skupin napisał(a): SUPER ... miejsca D

Ja mam "za płotem" Sudety i ich Pogórze, Ty - Ziemię Kielecką, inni - kolejne super miejsca 8)... I szkoda, że często jednak kończy się tylko na oglądaniu w necie tego, co pokazał ktoś inny, bo za mało mamy urlopu, żeby dotrzeć w te miejsca, które są dalej od nas, a weekendy są za krótkie.
Świętokrzyskie "poznałam" na przykład głównie dzięki pokazanym tu fotkom i linkom i cały czas liczę na to, że kiedys będzie mi po drodze, żeby zobaczyć to wszystko w realu. A w domowym archiwum mam kilka zdjęć, które zrobił Grzesiek w czasie ubiegłorocznej jesiennej poróży służbowej w okolice Kielc, kiedy przypadkiem "zabłądził" na Święty Krzyż, gdzie akurat w tym czasie miało miejsce poświęcenie organów. Organy sfotografował od środka - była niepowtarzalna okazja na to nietypowe ujęcie, bo rekonstrukcja organów jest dziełem naszego przyjaciela Organmistrza.
Leszek Skupin
Weteran
Zatwarnica, czyli gdzieś na końcu świata

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.09.2008 12:02

Na 19-tej stronie tego wątku pisałem o naszej wyprawie do Szczawnicy. Tegoroczny nasz wypad można by było zatytułować: "Zatwarnica czyli gdzieś na końcu świata".

W Zatwarnicy a w zasadzie kilka kilometrów dalej gdzie nie dojeżdżają już prawie żadne samochody zaczyna się Bieszczadzki Park Narodowy, gdzie w Suchych Rzekach mieliśmy bazę, ale o tym za chwilę.

Jak to z nami bywa piątek po południu umówiliśmy się na wyjazd z Anetą i Piotrkiem.... ale stało się coś nadzwyczajnego w naszych corocznych wrześniowych wypadach. Otóż nie można pominąć faktu, że dołączył do nas kolejny nasz przyjaciel Albert z synem Karolem. I tak oto znów na dwa samochody wyruszyliśmy szukać przygód w Polsce. Pogoda jak wszyscy wiecie w całej Polsce opłakana, zimno, mokro, duże opady deszczu - szczególnie na południowym wschodzie kraju, a my pchamy się w samo "oko cyklonu". Nawet SMS'owałem do PiotrkaB do Rzeszowa z pytaniem jaka u nich pogoda... Łudziłem się, że może jednak coś się przejaśnia, ale dostałem odpowiedź: "Leje to mało powiedziane, ja już nie pamiętam jak wygląda błękitne niebo..." No to mnie dobił :? Ale nic to. Wyjazd zgodnie z planem :twisted: Nie ważne gdzie, nie ważne w jaką pogodę... ważne z KIM :!: Przez całą drogę do, lało. Na miejsce dojechaliśmy ok. godziny 0.00. Jaką drogą musieliśmy dojechać na miejsce pokażę Wam na samym końcu ;). Teraz idziemy spać, a z rana w góry :D

Godzina 9.15 gotowi do wymarszu :D
Obrazek
Od lewej Ania, Adam, Agnieszka, ja, Piotrek, Karol, Albert i Kubuś

Aneta niestety ze względu na pogodę została z Julką w naszej bazie w Terenowej Stacji Edukacji Ekologicznej w Suchych Rzekach.
Obrazek

Rzeczka, którą normalnie można było przejść w tym miejscu w zwykłych traperach wyglądała tak
Obrazek

A szlak prowadzący na Połoninę Wetlińską a dokładnie na Przełęcz Orłowicza był grząskim bagnem
Obrazek

Ale i przy takiej pogodzie można różne ciekawe rzeczy zobaczyć ;)
Obrazek

Obrazek

Po dwóch godzinach spaceru prawie całkiem przemoknięci wróciliśmy z dziećmi do naszej Stacji i przebrawszy co mokrzejsze ubrania wyruszyliśmy samochodami z naszym przewodnikiem Arkiem, który jest leśnikiem, w trasę objazdową po Bieszczadach. Wiedzieliśmy, że szybko na bazę nie wrócimy ;)

Pokazywał nam działalność bobrów
Obrazek

A poruszaliśmy się takimi drogami ;)
Obrazek
Prawie offroad :lol:

Kolejny ślad działania bobrów.
Obrazek

Od niego dowiedzieliśmy się, że na ziemi żyją dwa gatunki zwierząt podporządkowujących sobie wodę dla własnych potrzeb: bobry i ..... ludzie :lol: Te stworzenia potrafią wybudować tamę o długości kilkudziesięciu metrów, wysokości 1,2 - 1,3 m i zatopić kilka hektarów lasu 8O

Tak jeżdżąc i podziwiając piękno przyrody naszych Bieszczadów dojechaliśmy do Mucznego gdzie w karczmie "Wilcza Jama" zjedliśmy obiad.
Obrazek

Najbardziej klimatyczne chyba miejsce w Bieszczadach, choć tego nie wiem na pewno. W każdym razie zatkało mnie z wrażenia jak tam weszliśmy :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Postanowiliśmy zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie
Obrazek
Tym razem cała nasza ekipa z Arkiem i Elą (stoją z prawej strony)

Pogoda nie była zbyt zachęcająca do podróży, ale pojechaliśmy dalej na południe wzdłuż Sanu. W pewnym momencie Arek zatrzymał samochód wysiadł i powiedział pokazując pobliskie wzgórza: "To już jest Ukraina". Za Sanem, który meandrował sobie u podnóża gór była już Ukraina :D

Obrazek

Tego dnia byliśmy 30 m w linii prostej od Ukrainy, przejeżdżaliśmy przez mosty, mosteczki, kładki, kładeczki nad wijącymi się strumieniami i rzeczkami. No coś przepięknego. Nawet ta pogoda nie była w stanie zepsuć wrażeń :D. Dojechaliśmy ok 10 km od granicy z Ukrainą na sam dół najdalej wysuniętego cypla Polski. Jeszcze za Ustrzyki Górne, jeszcze za Wołosate.

c.d.n.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.09.2008 14:09

Wieczorem, już po ciemku dojeżdżamy na bazę, siadamy posłuchać bieszczadzkich opowieści, sami trochę opowiadamy o Chorwacji, w między czasie pęka 0,5l i koło północy postanawiamy, że rano o 5 pobudka a o 6 idziemy na rykowisko :D Oj, się będzie działo się będzie działo. może nie tyle co u Zawodowca ;) ale trochę będzie.

Pisać dalej :?: :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.09.2008 14:19

Leszek Skupin napisał(a):Wieczorem, już po ciemku dojeżdżamy na bazę, siadamy posłuchać bieszczadzkich opowieści, sami trochę opowiadamy o Chorwacji, w między czasie pęka 0,5l i koło północy postanawiamy, że rano o 5 pobudka a o 6 idziemy na rykowisko :D Oj, się będzie działo się będzie działo. może nie tyle co u Zawodowca ;) ale trochę będzie.

Pisać dalej :?: :roll:

A ako netko rekao to mora / treba da kažu B :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 22.09.2008 14:47 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.09.2008 14:29

Janusz Bajcer napisał(a):A ako netko rekao to mora / treba da kažu B :wink: :lol:

Się kurde zastanawiałem dobrą chwilę o co Ci chodzi :lol: :?: 8O

Zobaczę czy dzisiaj dam radę, bo wreszcie mam trochę pracy ;) W każdym razie po kawałku coś tam będę wrzucał ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2008 15:29

Leszek Skupin napisał(a):....Pisać dalej :?: :roll:

Ale głupie pytania zadajesz :lool:
Szkoda tylko, że pogode mieliscie do d.....
Ale tak bywa, czasami......a jak się "zaszczepiliście" Bieszczadami to zawsze można powrócić jak pogoda będzie OK.
Grunt, że wyjazd się udał :wink:
Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nasze regiony turystycznie (czyli co warto zobaczyć) - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies