Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyłącz prądu pod grzałkę :)

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szym0n
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szym0n » 21.06.2008 10:17

Jadąc do Chorwacji będę musiał zatrzymać się na campingach w których prąd jest "included" więc postanowiłem oszczędzić nieco gazu i wziąć ze sobą małą grzałkę elektryczną, poza tym będę musiał gdzieś ładować baterie od aparatu i dlatego zastanawia mnie jak wygląda przyłącze prądu w praktyce (zawsze korzystałem z gazu) dla osoby podróżującej tylko z namiotem? Dostanę przedłużacz pod namiot?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.06.2008 10:23

Jak jest "included" to powinieneś dostać prąd pod namiot, ja widziałem, że ludzie dostawali prąd pod namiot, gdzie nie był "included" :lol:, ale na wszeeeelki wypadek przedłużacz można ze sobą wziąść taki ze 25m ;)
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 21.06.2008 10:39

IMHO nie na wszystkich kempingach "dostaniesz" prąd do namiotu. Jednak radzić sobie można w ostateczności ładując komórkę lub laptopa (cokolwiek) w łazience lub kuchni. Zazwyczaj są w nich dostępne gniazda. Wielokrotnie widziałem ludzi tak sobie radzących. W Prapratnie prąd do namiotu dostaniesz bez problemu :-)
szym0n
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szym0n » 21.06.2008 16:59

Leszek Skupin napisał(a):ale na wszeeeelki wypadek przedłużacz można ze sobą wziąść taki ze 25m ;)

W razie czego można użyć jako asekuracji w górach Velebitu/Dinary :)
Dzięki za info.
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 21.06.2008 17:16

Witam.

A jak jest z gniazdkami elektrycznymi, będą pasować nasze wtyczki. Ktoś wcześniej pisał, że nie pasują. Wybieramy się pierwszy raz więc pytam jak jest na kampach.
W razie czego gdzie taką wtyczkę mogę dostać.

Pozdrawiam. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2008 18:49

"Prąd pod namiot" jest dostępny na wszystkich kempingach, albo jest wliczony w cenę parceli (na niektórych obligatoryjnie) albo trzeba za chęć jego posiadania w namiocie dodatkowo zapłacić (opłata za dobę ok.2-3 euro)
Kabel trzeba mieć swój a jeśli chodzi o jego długość , to 25 m może czasem nie wystarczyć - lepiej mieć o długości 50 m.
Na większości kempingów do przyłączenia się do prądu potrzebna jest specjalna wtyczka.

A jaka - odsyłam do patentów :wink: :lol:
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 22.06.2008 09:31

Dzięki Janusz za patent... :wink:

Taka wtyka do 220V ??? Rozumiem, że ta duża wtyczka to standard, którą kupię u nas.

Pozdrawiam.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 22.06.2008 09:52

Jak byłem we Włoszech to prąd był zaraz przy parceli jedna skrzynka na cztery parcele.
A czytam że przydał by się kabel 50 metrowy? Na dużych campingach też trzeba tak daleko ciągnąc prąd? Skoro pisze że parcela posiada przyłącze elektryczne?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.06.2008 10:09

porto napisał(a):Dzięki Janusz za patent... :wink:

Taka wtyka do 220V ??? Rozumiem, że ta duża wtyczka to standard, którą kupię u nas.

Pozdrawiam.

Uwaga 8O
Wtyczka i gniazdo powini mieć kontakt na uzemienie ochronne :?
Lepiej go mieć, bo to ochrona zycia :roll:

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 22.06.2008 17:00 przez mirko, łącznie edytowano 1 raz
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 22.06.2008 10:34

Seavolv napisał(a):Jak byłem we Włoszech to prąd był zaraz przy parceli jedna skrzynka na cztery parcele.
A czytam że przydał by się kabel 50 metrowy? Na dużych campingach też trzeba tak daleko ciągnąc prąd? Skoro pisze że parcela posiada przyłącze elektryczne?

przecież to wszystko jest bardzo zmienne osobniczo: zależy JAKI camp (nie wszędzie rozmieszczenie podłączeń takie samo), zależy JAKIE sobie miejsce wybierzemy- zawsze biorę ok 50m+jakieś sprzęty do dłubania gdyby trzeba było coś kombinować+zdrowy rozsądek przy tym ew.kombinowaniu

czy duży, czy mały czy jedna skrzynka na cztery czy na dziesięć to jest BEZ ZNACZENIA, znaczenie ma tylko to JAK DALEKO będzie do skrzynki z danego miejsca.

natomiast potwierdzam możliwość ładowania małego sprzętu w gniazdkach budynków socjalnych - bardzo rozpowszechnione.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.06.2008 16:19

Seavolv napisał(a):Jak byłem we Włoszech to prąd był zaraz przy parceli jedna skrzynka na cztery parcele.

Lepiej mieć dłuższy niż krótszy :wink: (oczywiście kabel do prądu :lol: )
szym0n
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szym0n » 22.06.2008 17:42

Czy wizualnie wygląda to tak że jest skrzynka z gniazdkami do której podłączamy przedłużkę do namiotu? Mając prąd w cenie a nie mając przedłużki da radę się tam podłączyć bezpośrednio urządzeniem z odp. wtyczką? Są campy z przedłużaczem na wyposażeniu? Nie będę raczej taszczył na plecach 50 m przedłużacza :)
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 22.06.2008 19:13

Janusz Bajcer napisał(a):Lepiej mieć dłuższy niż krótszy :wink: (oczywiście kabel do prądu :lol: )

i nie tylko kabel Januszu :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.06.2008 22:39

szym0n napisał(a):Są campy z przedłużaczem na wyposażeniu? Nie będę raczej taszczył na plecach 50 m przedłużacza :)

Przedłużacz musisz nieć swój i nie musisz go taszczyć na plecach, bo pieszo do Chorwacji raczej nie idziesz i do tego jeszcze z pobytem na kempingu.
Ktoś tu na forum pisał , że chyba za kaucją dostał specjalną wtyczkę , lecz nie jest to regułą.
Ewa Góra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 26.06.2008 10:52

A tak wogóle-to jeśli masz prąd w cenie, to czemu zabierasz "grzałeczkę" a nie np.czajnik elektryczny 2200V. + ze dwie lampki do oświetlenia + kuchenka elektryczna jedno/dwu miejscowa.I tak płacisz .A komfort bywania w namiocie jest o wiele przyjemniejszy.
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone