Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Apartament czy studio?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
martam9
Autostopowicz
Apartament czy studio?

Nieprzeczytany postnapisał(a) martam9 » 26.04.2008 20:32

Wybieramy sie z dzieckiem w lipcu do Chorwacji - Porec. Mamy do wyboru duży apartament bez pięknych widoków lub małe (21m2) studio z pięknym widokiem i 80 m od morza. Zastanawia mnie tylko jak wygląda standardowe studio w Chorwacji? Dostałam odpowiedź, że jest kuchnia, ale nie mogę zrozumieć jaka, czy jako oddzielne pomieszczenie czy jako aneks kuchenny. Czy studio to tylko jedno pomieszczenie plus łazienka czy niekoniecznie tak musi być? Proszę o pomoc.
:(
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 26.04.2008 20:40

w większości przypadków studio to pokój z aneksem kuchennym (pokój + kuchnia w jednym) , gdy pomieszczenia te są osobno to już apartament
jonka83
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jonka83 » 27.04.2008 10:01

Potwierdzam, przeglądając oferty w Chorwacji widzę, że studio to właściwie pokój dla 2 osób, apartamenty natomiast składają się z kilku pokoi.
Studio jest trochę tańsze
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2008 10:14

jonka83 napisał(a):.... przeglądając oferty w Chorwacji widzę, że studio to właściwie pokój dla 2 osób, apartamenty natomiast składają się z kilku pokoi.Studio jest trochę tańsze

Nie tylko dla 2, są też studia dla np. 4 osób.
Co do wyposażenia to niczym sie studia od apartamentów nie różną. Tu i tu jest wszystko co nam potrzeba na czas wypoczynku.
Różnica tylko w ilości pomieszczeń
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2008 10:31

Martam9,
Wszystko zależy, co dla Ciebie najważniejsze... Zastanów się, ile czasu spędzasz w apartamencie...Jeśli większą część dnia siedzisz w "czterech ścianach", wynajmij coś o większym metrażu; jeśli zaś kwatera to dla Ciebie miejsce, gdzie praktycznie tylko i wyłącznie sypiasz, to jakie to ma znaczenie, czy to 21 czy 35 m2. Przecież nie rozważasz tu kupna mieszkania, w którym będziesz musiał żyć i funkcjonować pół życia...
A jak wygląda studio? Różnie.. najczęściej studio dla 3 osób to dwa pomieszczenia (jedna sypialnia, drugie pomieszczenie to jednocześnie kuchnia, jadalnia i dodatkowa rozkładana kanapa - o ile dodatkowe łóżko nie jest wstawione do sypialni) plus łazienka. Częśc kuchenna (aneks kuchenny) nie jest jakoś szczególnie rozbudowana; najczęściej posiada "mebelek" zawierający w sobie na górze zlewozmywak i dwie płytki grzewcze, a na dole małą lodówkę i szafkę...
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.04.2008 10:35

Kasiu.

Tak trochę OT. Gdzieś był wątek o tym, ale jak zwykla wszystko się rozjechało od "dobrych" rad ludzi niezorientowanych... 8)
Możesz podeslać jakieś linki na wgencje nieruchomości?
Chcialbym sie zorientować, jakie pieniążki trzeba położyć, aby kupić mieszkanie w cro gdzieś nad morzem, może na wyspie. Może być używka, etc.
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 27.04.2008 10:36

Może ja jestem minimalista, ale nie zwracam zbytniej uwagi na rodzaj kwatery. Byle była kuchenka, lodówka i natrysk. Całe to zakwaterowanie potrzebne jest w zasadzie do przenocowania, umycia się i ewentualnie upichcenia czegoś. Szkoda każdej chwili by je spędzać w kwaterze. Zwracam uwagę na okolice i plażę. Więc jakie znaczenie ma czy tam jest 28 pokoi z tv satelitarną i skórzaną kanapą. Byle by łóżka były w wystarczającej ilości. :twisted:
edytak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytak » 27.04.2008 19:41

witajcie :)
to mój pierwszy tutaj post.poczytałam was troszke i postanowiłam i ja poprosic o rade.
wybieramy sie w 2 rodziny do chorwacji.2 dzieci (3 i 7 lat).szukałam czegos gdzie były by plaze piaszczyste.znalazłam Pag.poszukałam jakis apartamentów.natknełam sie na strone
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
jutro mam wpłacic zaliczke.i tu zaczyna sie mój problem.nigdzie nie moge znalesc opini na temat tej agencji tego portalu.wszytskie ich terminy praktycznie wolne.cena za 10 dni w apartamencie 6+1 z 3 sypialniami i 2 łazienkami 400m od morza do plazy piaszcystej i zwirowej to niecałe 550 euro.czy słyszał ktos o tym portalu.prosze napiszcie mi cos bo ja nie wiem co robic.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2008 20:35

FUX napisał(a):Kasiu.

Tak trochę OT. Gdzieś był wątek o tym, ale jak zwykla wszystko się rozjechało od "dobrych" rad ludzi niezorientowanych... 8)
Możesz podeslać jakieś linki na wgencje nieruchomości?
Chcialbym sie zorientować, jakie pieniążki trzeba położyć, aby kupić mieszkanie w cro gdzieś nad morzem, może na wyspie. Może być używka, etc.

Cześć, były rzeczywiscie takie tematy...
forum/viewtopic.php?t=18103&highlight=nekretnine
forum/viewtopic.php?t=13285&highlight=nieruchomo+ci
forum/viewtopic.php?t=13256&highlight=nieruchomo+ci
forum/viewtopic.php?t=9946&highlight=nieruchomo+ci
Nie wiem, czy wśród podanych teraz przeze mnie linków jest temat, którego szukałeś...(mam nadzieję, że tak :D )
A poza tym dobrze "wrzucić" w wyszukiwarkę hasło "nekretnine"... Na pewno trafisz na wiele agencji nieruchomości...
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2008 20:45

FUX napisał(a):....Chcialbym sie zorientować, jakie pieniążki trzeba położyć, aby kupić mieszkanie w cro gdzieś nad morzem, może na wyspie....

FUX - kiedyś wrzuciłem na forum link od polskiego pośrednika, może o niego Ci chodziło ?
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje