Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady Krk

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
korfu01
Croentuzjasta
Wodospady Krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 06.04.2008 15:21

Jeżeli temat poruszany przepraszam nie linczować, ale...............

mnie bardziej rozchodzi się czy ktoś opisał bardziej dokładnie pobyt tam właśnie. Znalazłem tylko na cro.pl stronę Chorwacką, dowiedziałem się ile kosztuje wejście ( oczywiście z tej strony) i paru drobnych rzeczy i jednej bardzo ważnej. Mianowicie podobno mozna płynąć statkiem ale trzeba wcześniej wykupić dodatkowy bilet czy coś takiego, bo raczej tak się nie dostanie.

Prosiłbym, jeżeli ktoś wie więcej niech mi to opisze, od której strony podjechać, co zwiedzać jak z tym rejsem statkiem ile on kosztuje i ile czasu potrzeba na zwiedzanie. O której najlepiej zacząć zwiedzać ( tu bardziej chodzi o możliwe tłumy-- będę na przełomie czerwca, lipca ) Dodam, że chcę to zobaczyć z rodzinka 2 + 1-10lat,1-6 lat. Oczywiście im więcej informacji cennych na pewno będą wykorzystane

:roll:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 06.04.2008 15:56

Wejścia sa albo w Skradińskim Buku (jedziesz do wsi Lozovac)
albo w Skradinie. W Skradińskim buku co kwadrans podwożą autobusy albo kawałeczek na pieszo do wodospadu trzeba przejść.

Rejsy statkiem sa różne. Ze Skradina do Skradińskiego Buka rejs jest bezpłatny. Ale tez po drodze nic ciekawego nie ma.
Od Skradińskiego Buka stateczki pływają w górę rzeki, aż do wodospadu Roski slap, róznymi trasami.

ceny - wejście i poszczególne rejsy (zależą od daty- uwaga tabelka)
http://www.npkrka.hr/html_en/cjenik_en.htm

ponizej masz ceny rejsów na róznych trasach

Na zwiedzanie trzeba od ok 4h (tylko wodospad Skradiński Buk i kąpiel przy wodospadzie) do całego dnia, jakieś 7h na rejs, zwiedzanie klasztoru, wodospad skradiński buk plus kąpiel. Ludzi jest w sezonei naprawdę dużo, lepiej wejść jak najwcześniej zeby pozwiedzać i koło 12-14 popływać, odpocząć i wrócić.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 06.04.2008 15:58

korfu01 napisał(a): Mianowicie podobno mozna płynąć statkiem ale trzeba wcześniej wykupić dodatkowy bilet czy coś takiego, bo raczej tak się nie dostanie.

Płynęliśmy z miejscowości Lozovac i nie było mowy o płaceniu za statek.
Doszedłem do nabrzeża, wsiadłem i wysiadlem pod prawie kasami. Tam wykupiłem bilet wstępu i w droge. Byliśmy we wrześniu więc ludzi aż tak dużo nie było Nie pamiętam ile czasu zajęło nam obejście. Uważam że można tam być nawet 8 godzin jeżeli zechcecie pokąpać się pod wodospadami :)
Warto tam być :)))
Tu znajdziesz kilka fotek http://www.olczyk.com/mirek/imagepages/image150.html
klikaj w fotke i do przodu :)
tu http://www.olczyk.com/mirek/chorwacja/ więcej fotek :)

Powodzenia
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 06.04.2008 16:06

na skrzyżowaniu przed dojazdem stoi młody człowiek i kieruje przeważnie na drogę autobusową ( w prawo), prosto dojedziesz do przystani skąd popłyniesz statkiem do wodospadu w cenie biletu, dalej już rejsy są płatne
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 06.04.2008 17:08

mirek109 napisał(a):Płynęliśmy z miejscowości Lozovac i nie było mowy o płaceniu za statek.
Doszedłem do nabrzeża, wsiadłem i wysiadlem pod prawie kasami. Tam wykupiłem bilet wstępu i w droge.

Sądząc po zdjęciach to płyneliście ze Skradina
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 06.04.2008 17:45

:lol: :lol: :lol: Coś mi się wodospady pomyliły! :oops:
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 06.04.2008 18:12

Kir napisał(a):Sądząc po zdjęciach to płyneliście ze Skradina

:(
:oops:
Racja Wprowadził mnie w błąd poprzedni post
Płynęliśmy ze Skradin :)
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 06.04.2008 18:56

mam prośbę o informacje czy ktoś zwiedził pozostałe wodospady PN KRKa czy warto bo kiedys zapytałem o Rosky slap to odopwiedz dostałem ze nie warto ale ja już bylem Skradinski buk to drugi raz nie chce ogladac tego samegoa z tego co widac to jest tam kilka innych wodospadów
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 06.04.2008 21:36

Archangel napisał(a):mam prośbę o informacje czy ktoś zwiedził pozostałe wodospady PN KRKa czy warto bo kiedys zapytałem o Rosky slap to odopwiedz dostałem ze nie warto ale ja już bylem Skradinski buk to drugi raz nie chce ogladac tego samegoa z tego co widac to jest tam kilka innych wodospadów

Też jestem zainteresowany odpowiedzią na Twoje pytanie :wink:
Skradinski oglądałem a będę w pobliżu, więc warto "zaliczyć" inne.
dzięki
pozdrav
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 07.04.2008 08:39

słyszałem od tych co byli, że nie warto, zajmuje dużo czasu i widoki nie zaciekawe,
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 07.04.2008 08:56

J 23 napisał słyszałem ale nie widziałem inni mówili a mi chodzi o wypowiedz tych co byli. Z tego co mi mówili to inne są z darmowym wstępem i można się tam schlodzić np. Manojlovac slap
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 07.04.2008 11:33

rejsy statkiem w górę rzeki są płatne, jak bym napisał, że nie warto to byś uwierzył?
mirr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirr » 07.04.2008 16:19

Witam przepraszam że się wcinam w wątek ale próbuje uzyskać kontakt z "KIR" chodzi o miejscowość Duba na Pelisacu . Szukam tam kwatery a z tego co wyczytałem to kiedyś tam byłeś . Jeżeli możesz coś doradzić to proszę napisz "korbielkm@wp.pl" . Będę wdzięczny, bo to już kwiecień i trzeba rezerwować . Pozdrawiam Mirek.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 08.04.2008 07:18

Małe sprostowanko dla jasności
nie ma w CRO wodospadów KRK
KRK to wyspa
wodospady KRKA
ptasznik5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptasznik5 » 11.04.2008 12:23

Jeśli zwiedzanie ma się ograniczyć do kąpieli pod wodospadem, to nie warto wydawać kasy na wstęp. Pojechaliśmy do Krka i byliśmy bardzo rozczarowani, bo informacje, które mieliśmy były niewystarczające, za rejs w głąb parku trzeba dodatkowo płacić, poza tym statki wypływały chyba co 1,5 godz. więc się okazało, że mamy za mało czasu żeby wszystko zwiedzić tak, jak byśmy chcieli. Zależało nam na "liźnięciu" ichniejszej przyrody, a nie tylko na kąpieli, czy rejsie. Dodatkowo poruszaliśmy się w tłumie ludzi, to tak jakby chciało się zobaczyć Tatry, więc wybrałoby się drogę do Morskiego Oka.
Jeśli miałabym polecać, to poleciłabym Plitwice, tam płacisz raz, dużo, ale naprawdę warto! Przeżycia i doznania niesamowite!

Jeśli ktoś ma pozytywne doświadczenia (a nie takie jak ja) to proszę się ze mną podzielić sposobem na zwiedzenie Krka, ale z możliwością obcowania z przyrodą, prawdziwego poznania Fauny i flory. :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone