Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.09.2007 08:12

Arek już jest :!:
Obrazek

Kliknij w obrazek a zobaczysz więcej :D

Pozdrav :papa:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.09.2007 08:52

Rysio napisał(a):Co do Olka to napisz jeszcze ile on kosztuje, bo nie sądzę że do 2500 zł. go kupisz. Dla mnie kryterium wyjściowym jest cena o której Zmrolka wspomniała, a jeśli 510 (nie wiem czy z IS czy bez) kosztuje 2890 zł do czego rozpoczynający przygodę w zasadzie musi doliczyć ok 200 PLN na kartę, 100 na podstawową torbę, 150 na polara czy uv-kę, zapasowy akumulator też w okolicach stówki, to z wyjściowego 2500 robi się 3450 - IMHO lekka różnica jest.

Rysio, nie strasz Zmrola :wink:
poza tym po kolei...
moja sugestia co do wyboru olka e510 is wynikała jedynie z tego, że chciałem dziewczynie dobrze doradzić :wink: argumenty powyżej...
teraz to wydatek nie mniej niż 2750 zł (wg skąpca), z krótkim kitem.
w styczniu prawie na bank będzie można go nabyć za 2800 zł ale w dual kicie, te trzy stówki nie robi chyba tak dużej różnicy, a w zestawie będzie obiektyw tele, który poza zestawem, obojętnie w jakim systemie, kosztuje nie mniej niż 600zł, a zazwyczaj ok 800zł.
mz nie można komuś polecać lustrzanki w przekonaniu, że kitowym obiektywem zadowoli się do końca życia :wink:
kartę pamięci 2 giga to za 50 zł już dzisiaj kupisz :wink:
polar hoya fioletowy to ok. 80 zł . :wink:
razem z torbą będzie to rzeczywiście ok. 3000 zł ale nie więcej.
:papa:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 29.09.2007 09:43

Poczekam na testy D300, głównie chodzi o poziom szumów na ISO 6400....
Wygląda na to że można robić nieporuszone zdjęcie do którego wystarczy tylko światło zapałki.....
Jeśli to prawda to N wykonał kawał dobrej roboty......
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.09.2007 09:55

Też jestem ciekaw jak to N wykombinował, z A700 już są sample na Fotopolis. Jak mi się moja puszka znudzi i A700 stanieje to .... :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.09.2007 10:01

D3 Nikona to już jest pełna klatka negatywu małoobrazkowego :D ale kosztuje ponad 17kPLN to tak w ramach ciekawostki :D i jest to już matryca made in NIKON :D no i czułość matrycy powala :lol: ISO 25600 :D
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 29.09.2007 10:02

Rysiu powiem Ci że ISO 3200 w A700 wygląda miodzio :D
mniej więcej tak jak ISO 800 w D200 :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.09.2007 10:10

Arek, nie podpuszczaj Rysia, bo jeszcze w dniu premiery A 700 nabędzie... :wink:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 29.09.2007 10:16

hehe na tym własnie polega "wejście w system".
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.09.2007 10:30

Jak cena zejdzie do 1000 baksów to pomyślę, na razie o 400 za dużo chcą :wink: konkurencja silna to i lusterka zaczynają zabawnie tanieć, w czym Sony z A100 miało znaczny udział, bo widziałem nawet w Dubrowniku na murach chyba 2 czy 3 szt. Ludzie nie związani wcześniej z innym systemem często wybierali właśnie Sony, tak jak i ja to zrobiłem czego nie żałuję, bo jak widać po A700 system rozwija się w dobrym kierunku. Na dzień dzisiejszy wiem jedno - lampy zewnętrznej nie kupię, Na chałturach które do tej pory popełniłem dałem rady bez tego wynalazku a jak puszkę zmienię to będzie zupełnie bezużyteczna dla mnie, tym bardziej że nie lubię zdjęć dopalanych :) Na razie zbieram na S ... 10-20 lub T ... 11-20 :wink:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 01.10.2007 08:12

No takiego wykładu to sie nie spodziewałam. Mam totalny mętlik w głowie ale chyba pójdę za radą Leszka i wybiorę sie do profesjonalnego sklepy nie dla idiotów. Miałam dwa typy przed wasza dyskusją Nikon D40 i Canona 400D. A teraz już sama nie wiem. Rafał tez ma rację poczekam do świąt do tego czasu dokształcę sie na różniastych forach fotograficznych i bacznie będę oglądać wasze zdjęcia. Na razie bardzo dziękuje za pomoc i Wasze sugestie.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 07.10.2007 18:26

Może ja poproszę o radę. Mam na oku :D Canon SX 100 IS , Olympus SP 550 UZ oraz Sony DSC-H3. Wszystkie maja duży zoom i stabilizację. Chcę kupić coś, co dla amatora będzie dobre. Sony taki "bajerancki" ale, czy ja wiem ?. Canon- czy ja wiem. ? Olympus - jakby za duży (ale można wytrzymać) bardzo duży zoom, chyba bezużyteczny . Bardzo proszę o wskazówki i owocną krytykę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.10.2007 18:53

kawo napisał(a):... Canon SX 100 IS , Olympus SP 550 UZ oraz Sony DSC-H3. Wszystkie maja duży zoom i stabilizację. Chcę kupić coś, co dla amatora będzie dobre. ....

te 3 modele w moim przekonaniu to jeden segmet - każdy z nich dla amatora jest OK
kawo napisał(a):...bardzo duży zoom, chyba bezużyteczny ....

niekoniecznie bezużyteczny - duży zoom daje Ci możliwośc zrobienia zbliżenia a pamiętaj, że nie zawsze możesz podejśc pod fotografowany obiekt tak blisko jakbyś chciał. Tak, że duży zoom optyczny to zaleta sprzętu. Nie mylic z zoomem cyfrowym - to jest praktycznie bajer z którego nie bedziesz korzystał. Zdjęcia na zbliżeniu zoomu cyfrowego to poprostu nic nie warta fotka, chyba, że w celach szpiegujących :lol:
kawo napisał(a):... Canon SX 100 IS , Olympus SP 550 UZ oraz Sony DSC-H3....

Tak jak wyżej pisałem - 3 aparaciki z jednego segmentu. Gdybym to ja mial wybierac z tej trójki to wybrałbym OLKA. Jako amator zadowolony bedziesz z każdego z nich - w razie wątpliwości weź każdy do ręki i zobacz jak Ci w niej leży. Myśle, że tyle z mojej strony bo nie ma sensu mądrzyc sie na temat balansu bieli, głębi ostrosci itp, itd. Jak znam zycie to 90 % amatorów i tak robi zdjecia na automacie.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 07.10.2007 19:27

Ale 'ludzie gadają", że Canon to jest klasyka a np. Sony że niby gorszy. Olympus ma wizjer ( ja lubię mieć ten wizjer) ale jakby za duży. Jak szperam w necie to każdy z tych modeli potrafi być przez niektórych krytykowany, że coś tam lepiej a coś gorzej. Mam mętlik w głowie. Robię zdjęcia tylko na automatycznych nastawach, o nastawach nie mam najmniejszego pojecia. Typowy amator który pstryknie czas od czasu, byle gdzie i byle komu. Potrzebuję taki uniwersalny, na wczasy i w mieszkaniu. Nie za duży gabarytowo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.10.2007 19:49

kawo napisał(a):Ale 'ludzie gadają", że Canon to jest klasyka a np. Sony że niby gorszy. ....

Ludzie różne rzeczy gadają :wink: Dokładnie tak samo gadają (żeby nie powiedziec, ze pi.... :wink: ) jak to że np. jeden model samochodu jest do d...y w porównaniu z innym. A najcześciej takie opinie pochodzą od kogoś kto ani tego ani tamtego nie miał w ręce. Nie zawracaj sobie głowy "pseudowypocinami" na róznych forach internetowych
kawo napisał(a):... Robię zdjęcia tylko na automatycznych nastawach, o nastawach nie mam najmniejszego pojecia. Typowy amator który pstryknie czas od czasu, byle gdzie i byle komu. Potrzebuję taki uniwersalny, na wczasy i w mieszkaniu. Nie za duży gabarytowo.

Tym bardziej daj sobie spokój z opiniami na necie. Tak jak we wcześniejszym poście mowiłem - każdy z tych modeli, jako amatorowi w 100 procentach spasuje. Ponieważ jak mówisz robisz na automacie to nie ma sensu rozglądac się (i przepłacac) za lustrzanką - te modele hybrydowe są wystarczająco OK dla okazjonalnych zdjęc. Aparat ma Ci ułatwic zycie więc - jeszcze raz powtórze - weź to do ręki i zobacz jak Ci to w ręce leży (nie do każdej dłoni dany sprzet pasuje)
Te modele i tak mają wystarczająco funkcji z których przypuszczam nie będziesz jako amator korzystał.
Stawiam jednak i tak na OLKA :lol:
:lol:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 08.10.2007 06:35

Piotrek... dziekuję. Może ktoś chciałby jeszcze mi "namieszać" w głowie ? Wszelka krytyka mile widziana.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone