Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2007: Tarnów - Mostar/Tucepi/Orebic

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2007 19:17

Witam Buber!!!
Widzę, że już szczęśliwie dojechaliście nad Jadran.
Pozdrowienia!

P.S. W wolnej, bardzo wolnej chwili :D napisz jeszcze co tam słychać.
Slick
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slick » 04.06.2007 10:29

Hej Buber

krajanie czekają na ciag dalszy relacji ;)

pozdrav z Tarnov
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.06.2007 11:15

Bubeeeer :!::!: Pozdrów Jadran :D.

Zazdraszczam Ci :oops:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 04.06.2007 22:12

Rrrrrany! Dopiero teraz odnalazłam Twoją relację Buber!!! Witaj! I superowych wakacji!

A w Mostarze to chyba nadawałeś z "naszej" kafejki :) - po schodkach w dół się schodziło? I komputer na komputerze? Bo jak tak - to nasza kafeja!!! :lol:

Bawcie się dobrze!!!
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 04.06.2007 23:28

Buber napisał(a): Wiecie wieczorny Mostar, bosniackie dziewczyny :wink: i od razu czlowiek pisze o glupotach i nie wszystko.

He, chyba mamy podobny gust:
forum/viewtopic.php?t=10592&start=5

Mostarskich dziewczyn do dzis nie zapomniałem.
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 05.06.2007 15:31

Trójmiasto równiez pozdrawia, :papa:
tym bardziej, że za 2 miesiące również jedzie do Orebica (ale trasą przez Niemcy).
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 06.06.2007 18:13

Volare - ciesze sie ze tuchow sie odezwal - pracowalem tam ladne 3 lata i mam pare milych wspomnien z okolic; sorry ze nie odpisalem od razu - nagle czasu zabraklo :D - z pogode jest troche w kratke - na ogol sloneczko, ale poxnym wieczorem i rano czasem poleje (np. niedziela). czasem 10 km na poludnie jest totalnie inna pogoda. w tej chwili nad sv Jurem bura chmura a na dole ok.
Slick pozdrawiam - musimy sie gdzies spotkac w realu (pewnie na kochanym rynku :lol: )
Kir i shtriga - moi drodzy gdyby m.in. nie Wasze relacje pewnie w tym roku nie byloby Mostaru. Kafejka oczywiscie ta sama - schodki w dol. W Rose niestety internet kaput.
Garsc informacji - moze przydatnych
Hotel neptun - dojazd dobrze oznakowany (nawet poziomo). O hotelu napisal juz duzo Irish. Ja mieszkam w dependanse - wszystko co trzeba jest, miejsca duzo (nie trzeba przeciskac sie bokiem obchodzac lozka), ze staroci jedynie stolarka okienna, a la pozny Gierek. Z minusow - daleko do portu c.a. 20 minut - hotel lezy na krancu tucepi polozonym najblizej makarskiej.
W Tucepi najlepiej w porcie pobrac sobie w infocenter mapke i takie tam.
W tym tez porcie 3 bankomaty, konzum i studenac. Duzy market Konzuma znajduje sie niedaleko przy skrzyzowaniu na drodze do Vrgoracu. Kursy 1E = 7,24-7,25Kn. 1kugla w tym sezonie 5kn, najwiecej daja za internet cafe - pierwsza lodziarnia w strone portu.
OFERTA tzw. turystyczna - Wycieczki do Bola i do Jelsy (razem), banany (40kn), skutery(150kn za 10 minut), parasailingi (300kn) i takie tam - duzo tego wszedzie. Lezaczek 25K za godzine.
Buty do plywania - przy hotelach 40kn, w porcie 50kn.
Internet cafe - jedno jedyne - miedzy hotelami a portem, czasem ciezko znalezc bo zasloniete przez ciuchy czynne 10-13 i 17-22, za godzine 30 kn, mozna przepalic plyte i inne.
Robie sobie wycieczki bo nie jestem typem plazowym i tak:
Makarska parking 7kn/1g. - wszedzie jedna cena - najlepiej przy samym porcie blisko klasztoru franciszkanow. Muzeum muszlowe jest czynne 10-12, z wyjatkiem niedziel i prazdnikow - za 10 Kn., warto isc na polwysep do twierdzy (ruin) i kosciolka - piekne widoki.
Omis parking na kwitek 4kn/1g., twierdza 10kn. (koniecznie)
Wyjazd na Sv. Jure - nie bylem jeszcze - gosc przy ulazie powiedzial mi ze mozna juz od 6.00. -= osoba 25kn.
Robia droge miedzy Sestanowacem a Brela - asfalt juz wylany - szeroki highway, ale na poboczach kamyczki, spychacza i inne. Wg monikak71 exit w sestanovacu chyba jeszcze nie dziala - zjezdzala w Splicie.
Wlasnie - spotkalem w Tucepi monikak71 z mila ekipa, a dzisiaj bylem u Plumka i Suzi.
TO NIE JEST TEKST REKLAMOWY :!: :!: :wink:
Ten kto majac mozliwosc, nie byl w Zivogoscach Blato w Mr olimpia, to w Chorwacji nie byl i wiele stracil.
Trafic mozna wg opisu na stronie plumkowej, tyle ze z drogi glownej nie ma drogowskazu paintball, a jest normalny Zivogosce Blato.
Pozdrav - nastepny meldunek pewnie z Orebica.
Buber
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 06.06.2007 18:27

Buberku pozdrów odemnie Orebic(skoro następna relacja z tego miasteczka) bo tam zostawiłam moje (ukryte chorwackie) serce :wink:
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 10.06.2007 22:16

Witaj Buber :D My już w domku, zazdrościmy Wam bardzo, nawet nie wiesz, jak bardzo, aż mi wstyd :oops:
Miło nam było Was poznać, pozdrawiamy serdecznie, a specjalne szczególne pozdrowienia przesyła Kacperek Hubertowi - chyba bardzo go polubił
:lol: To pewnie ta wspólna sympatia do kretów :wink:
Bawcie się dobrze!
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 11.06.2007 00:18

Pozdrowienia dla Ciebie i mojego ukochanego Tucepi:)))
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2007 13:01

Cześć Buber. Miło czytać relację "live". Fofum jest przez to jeszcze "żywsze"

Pozdro Igor
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.06.2007 13:23

Bubeeeer :!: Ty Sadystoooo :!: :lol:. Szczęściarz jeden no :D. Buber, a tak na poważnie to życzę Wam super pogody (cokolwiek by to miało znaczyć), fantastycznych humorów (ale tam chyba nie można popsuć sobie humoru :lol:), no i wypoczynku przede wszystkim :!:

Pozdrav :papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 12.06.2007 15:21

monikak - dobrze ze calo i zdrowo dojechaliscie, ale autobusowi nikt nie podskoczy :wink: .
Ines - Tucepi jako miejscowosc tzw. turystyczna jest the best.
Iggu na razie to nie relacja tylko takie rzeczy praktyczne, wlasciwa relacja bedzie potem i podejrzewam ze troche w twoim stylu choc tego nie da sie podrobic.
Tekla czyzby serce zostalo np. w slasticarni :wink:.
Lesiu - pogoda w Tucepi w krate, Orebic - lampa.

A teraz bedzie o hotelu Bellevue, gdzie mieszkam. Duzo napisze bo obiecalem Asi; a w tym watku bo wiem ze inni tez tam sie wybieraja. Ze mna jest tak ze najpierw wybieram miejsce, a potem hotel dla rodziny. Hotel dlatego ze na urlopie nie chce nam sie dbac o jedzonko. Po Tucepi wymyslilem sobie Orebic - hotel jak wyzej, z mojego ulubionego, niezawodnego tui - oferta AI.

I co - no ciapsko. Hotel to 3 sprawy - sam hotel (ponoc po remoncie niektore pokoje z klima,), apartamenty - z zewnatrz wygladaja ok. i paskudne dependansy. Opisywane w katologu tui "budynki boczne" to wlasnie dependansy - ja trafilem do C. Standard - pokoje hostel (byla przez 2 dni nawet szkolna wycieczka), a nie hotel, ale do przyjecia - jest TV i nawet mala lodowka.
Najgorsze to lazienka - klita 1x1,5 m, paskudne kafelki, skrzypiacy kibelek z ruchoma w poziomie decha klozetowa i zagrzybiona zaslonka na prysznic. Sufit to jakies metalowe szyny. Z plusow do swietlowki w ichni dziwny sposob jest polaczona kabelkiem suszara. Ponoc we wszystkich dependansach tak jest z lazienka. Lepsza mialem w akademiku 17 lat temu.
Posilki - sala gdzie czasem przyleca muszki, mala roznorodnosc (8 stanowisk) - 2-4 nadaja sie do jedzenia. Salatke mozna skompletowac sobie samemu, ale 2 sosy do wyboru to czysty olej.
Lody - nie radze jesc - po polgodzinnym pobycie w otwartej zamrazarce leja sie.
Picie - wiekszosc to woda z barwnikiem, do picia na gorze to tylko ichnia kola, na dole (przy basenach) orange. Piwo - woda, wino np. jest rozowe - bo to rozwodnione na maxa czerwone.
Posilki sa wydawane - sn. 7-10, obiad 12.30-14.00., kol 19-21.. + kawa 16-17. Trzeba przyjsc na poczatku bo czasem jak cos sie skonczy to dalej nie ma (np. zupa, ryby itp. lepsze), albo to co zostalo jest zimne.

Teraz plusy - mili i pomocni ludzie w recepcji, pokoje sa dobrze sprzatane codziennie, mozna zjesc na tarasie a tam piekny widok na Korcule, basen maly ale czysty. A i najwazniejsze - rewelacyjny entertaiment team z super lederem Uwe. Nie przepadam za tego typu hotelowymi zabawami i ogladam je tylko wieczorem, ale to co gosc wyprawia z dziecmi i z doroslymi to jest rewelacja. On i ten hotel to dwie rozne bajki.

Orebic to przeciwienstwo Tucepi - mila troche senna i cicha miejscowosc (w sumie 3-4 konoby i chyba jedna slasticarnia) - prawdziwa Dalmacja. Otoczenie - super - gora i Korcula blisko - dla mnie lepiej niz tez piekna makarska riwiera.

Oferty sportowe - zero; bo Korcula blisko. Warto odwiedzic infocenter -8-13., poza niedzielami. Fajna mapa Peljesaca 1:100 000 do kupienia za 25kn (jest tam tez Mljet), a na odwrocie wycinek z orebicem i Korcula 1.66000; koniecznie odwiedzic klasztor (muzeum: 8-12, 16-19.) a wlasciwie cmentarz na gorze spoko dojedzie autem - zostawic przy cmentarzu. Plaze - piaszczysta Trstenica na poczatku, przy porcie - spoko ale waska i fale wzbudzane przez statki, obok mojego hotelu zatoczki (troche wegetacji) i dalej w kierunku Viganj 2-3 przy dalszych hotelach po 100-150 m kamienie i piasek (czysto). Statek do Korculi co 1h za 12 kn. Z hotelu o 9.05. we wtorki i czwartki (10 minut i dzieci za darmo).

Reszta - poszukajcieto co napisali kiedys aneta jacek, Fux, Bocian i inni.
CDN.
Ostatnio edytowano 13.06.2007 07:36 przez Buber, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 12.06.2007 20:52

Buberku - posiedź tam jeszcze ze trzy tygodnie -bedzie szansa na małe spotkanie :D :D
Pozdrav.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 12.06.2007 21:09

Buber napisał(a):Volare - ciesze sie ze tuchow sie odezwal - pracowalem tam ladne 3 lata i mam pare milych wspomnien z okolic; sorry ze nie odpisalem od razu - nagle czasu zabraklo :D - z pogode jest troche w kratke - na ogol sloneczko, ale poxnym wieczorem i rano czasem poleje (np. niedziela). czasem 10 km na poludnie jest totalnie inna pogoda. w tej chwili nad sv Jurem bura chmura a na dole ok.
Slick pozdrawiam - musimy sie gdzies spotkac w realu (pewnie na kochanym rynku :lol: )
Kir i shtriga - moi drodzy gdyby m.in. nie Wasze relacje pewnie w tym roku nie byloby Mostaru. Kafejka oczywiscie ta sama - schodki w dol. W Rose niestety internet kaput.
Garsc informacji - moze przydatnych
Hotel neptun - dojazd dobrze oznakowany (nawet poziomo). O hotelu napisal juz duzo Irish. Ja mieszkam w dependanse - wszystko co trzeba jest, miejsca duzo (nie trzeba przeciskac sie bokiem obchodzac lozka), ze staroci jedynie stolarka okienna, a la pozny Gierek. Z minusow - daleko do portu c.a. 20 minut - hotel lezy na krancu tucepi polozonym najblizej makarskiej.
W Tucepi najlepiej w porcie pobrac sobie w infocenter mapke i takie tam.
W tym tez porcie 3 bankomaty, konzum i studenac. Duzy market Konzuma znajduje sie niedaleko przy skrzyzowaniu na drodze do Vrgoracu. Kursy 1E = 7,24-7,25Kn. 1kugla w tym sezonie 5kn, najwiecej daja za internet cafe - pierwsza lodziarnia w strone portu.
OFERTA tzw. turystyczna - Wycieczki do Bola i do Jelsy (razem), banany (40kn), skutery(150kn za 10 minut), parasailingi (300kn) i takie tam - duzo tego wszedzie. Lezaczek 25K za godzine.
Buty do plywania - przy hotelach 40kn, w porcie 50kn.
Internet cafe - jedno jedyne - miedzy hotelami a portem, czasem ciezko znalezc bo zasloniete przez ciuchy czynne 10-13 i 17-22, za godzine 30 kn, mozna przepalic plyte i inne.
Robie sobie wycieczki bo nie jestem typem plazowym i tak:
Makarska parking 7kn/1g. - wszedzie jedna cena - najlepiej przy samym porcie blisko klasztoru franciszkanow. Muzeum muszlowe jest czynne 10-12, z wyjatkiem niedziel i prazdnikow - za 10 Kn., warto isc na polwysep do twierdzy (ruin) i kosciolka - piekne widoki.
Omis parking na kwitek 4kn/1g., twierdza 10kn. (koniecznie)
Wyjazd na Sv. Jure - nie bylem jeszcze - gosc przy ulazie powiedzial mi ze mozna juz od 6.00. -= osoba 25kn.
Robia droge miedzy Sestanowacem a Brela - asfalt juz wylany - szeroki highway, ale na poboczach kamyczki, spychacza i inne. Wg monikak71 exit w sestanovacu chyba jeszcze nie dziala - zjezdzala w Splicie.
Wlasnie - spotkalem w Tucepi monikak71 z mila ekipa, a dzisiaj bylem u Plumka i Suzi.
TO NIE JEST TEKST REKLAMOWY :!: :!: :wink:
Ten kto majac mozliwosc, nie byl w Zivogoscach Blato w Mr olimpia, to w Chorwacji nie byl i wiele stracil.
Trafic mozna wg opisu na stronie plumkowej, tyle ze z drogi glownej nie ma drogowskazu paintball, a jest normalny Zivogosce Blato.
Pozdrav - nastepny meldunek pewnie z Orebica.
Buber

Cieszę się ,Buber ,że byłeś w Neptunie jednym z moich ulubionych hoteli
w Cro nie mówiąc już o Tucepi.Myślę,że Ci się spodobał -jak możesz to napisz mi czy o tej porze było już dużo gości,czy odpowiadało Ci wyżywienie i basen/a głownie barek przy basenie/. :lol:
Ja w tym roku <muszę> tam znowu jechać bo ciężko by mi było nie być tam- pobyt na przełomie czerwca i lipca już się nie mogę doczekać.

pzdr dla wszystkich tucepimaniaków
:papa: :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

2007: Tarnów - Mostar/Tucepi/Orebic - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies