Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd pierwszy raz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.01.2007 17:24

platon napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):

P.S. Skończyłem powyższy temat i nie dlatego, że mi się argumenty słowne skończyły tylko dlatego, że to do niczego nie prowadzi i nie ma większego sensu

P.S. 2 Napisz coś w temacie :D

Myślałem zielony żeś skończył ,a tyś się dopiero rozkulał w temacie,to znaczy ty nie w temacie jak zwykle. :D
Napisz jeszcze 100 postów o fajkach ,a potem jeszcze 100 jak ci dziś minął dzień.Szczególnie lubię twoją huśtawkę nastrojów. :wink:
Facet co założył temat i zamierza pojechać pierwszy raz do cro, a przeczytał twoje posty pewnie już zrezygnował z jazdy przez Słowację lub Austrię i pewnie pojedzie przez Ukrainę. :D

Andrzejku a co wniosły Twoje 4 posty do tego tematu :?: znów Cię zielony kolor razi :?: bo innego powodu dop......a się do postów Lesia to ja nie widzę w przeciwieństwie do Twoich.....

Napisz choć jednego sensownego jak Ty np 527 raz jechałeś przez przez Austrię :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.01.2007 17:36

rich72 napisał(a):
platon napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):

P.S. Skończyłem powyższy temat i nie dlatego, że mi się argumenty słowne skończyły tylko dlatego, że to do niczego nie prowadzi i nie ma większego sensu

P.S. 2 Napisz coś w temacie :D

Myślałem zielony żeś skończył ,a tyś się dopiero rozkulał w temacie,to znaczy ty nie w temacie jak zwykle. :D
Napisz jeszcze 100 postów o fajkach ,a potem jeszcze 100 jak ci dziś minął dzień.Szczególnie lubię twoją huśtawkę nastrojów. :wink:
Facet co założył temat i zamierza pojechać pierwszy raz do cro, a przeczytał twoje posty pewnie już zrezygnował z jazdy przez Słowację lub Austrię i pewnie pojedzie przez Ukrainę. :D

Andrzejku a co wniosły Twoje 4 posty do tego tematu :?: znów Cię zielony kolor razi :?: bo innego powodu dop......a się do postów Lesia to ja nie widzę w przeciwieństwie do Twoich.....

Napisz choć jednego sensownego jak Ty np 527 raz jechałeś przez przez Austrię :lol:

Ok :wink: Jadąc przez Austrię po raz enty prostu nie zauważa się kiedy droga minie.Nie widać policjantów,nie myśli się o nalepce,cenie paliwa.
Słucha się radia po austriacku ewentualnie płyt nie po austriacku,podziwia krajobrazy.Jedzie się tak do czterech godzin,czasem po równym, czasem w górę czasem w dół.I Tyle. :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.01.2007 17:39

oj nalepkę to akurat trzeba mieć :wink: a nawet powinieneś mieć 2 - jedną autostradową a drugą cro.pl

Ps. A słuchałeś kiedyś radia węgierskiego :?: to dopiero jazda szybko leci :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.01.2007 19:29

rich72 napisał(a):oj nalepkę to akurat trzeba mieć :wink: a nawet powinieneś mieć 2 - jedną autostradową a drugą cro.pl

Ps. A słuchałeś kiedyś radia węgierskiego :?: to dopiero jazda szybko leci :wink:

Czyli włączamy radio i szybko leci przez Węgry lub szybko leci przez Austrię.
Reasumując . :wink: Kto jedzie pierwszy raz do cro,a wiadomo z góry ,że jeszcze pojedzie tam nieraz, to jak jedzie z Katowic to tam jedzie przez Czechy,Austrię ,a wraca przez Węgry,Słowację.Czasy pewnie będzie miał wyrównane byle przy powrocie przez Kubalonkę nie jechał. :D
P>S.
Już tam zielony wie co przeskrobał . :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.01.2007 22:53

platon napisał(a):
rich72 napisał(a):oj nalepkę to akurat trzeba mieć :wink: a nawet powinieneś mieć 2 - jedną autostradową a drugą cro.pl

Czyli włączamy radio i szybko leci przez Węgry lub szybko leci przez Austrię.
Reasumując . :wink: Kto jedzie pierwszy raz do cro,a wiadomo z góry ,że jeszcze pojedzie tam nieraz, to jak jedzie z Katowic to tam jedzie przez Czechy,Austrię ,a wraca przez Węgry,Słowację.Czasy pewnie będzie miał wyrównane byle przy powrocie przez Kubalonkę nie jechał. :D
P>S.
Już tam zielony wie co przeskrobał . :wink:

przez Kubalonkę można byle nie przez Milówkę :wink: a od Zielonego się od.. paparapa bo Cię zjem :wink: :mrgreen:
piotrek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek » 24.01.2007 09:34

Witam

ale się wątek rozchulał...........

Wielkie dzięki za pomoc.
Pojadę trasą przez Słowację i Austrię, postaram się nie zgubić na zjazdach z autostrad i jakoś to będzie.

Planuję wyjazd z rana w niedzielę, spanko gdzieś w okolicy Karlovaca i potem spopkojnie na rivierę. Zakładam, że z noclegiem po drodze nie powinno być problemu mimo iż to będzie niedziela wieczór.

Wiem ,że mmógłbym jechać non stop ale nie o to mi chodzi, jak nawet nadgonię na autostyadach to wolę się gdzieś zatrzymać i popatrzeć na zieloną trawkę.

Czytając ten wątek i podobne wezmę na drogę trochę euro i kun żeby nie było jakiejś jazdy na bramach czy z winietami, bo za paliwo to kartą.

Jeszcze raz pozdrawiam i dziekuję i obiecuję że przez Ukrainę nie pojadę :D a wszystkie uwagi były cenne.

P.S.
Jak zobaczycie niebieskie clio III na przełomie czerwca/lipca które nnie wie gdzie jechać to nie trąbcie starezy cromaniacy bo ......... to będę ja.

pozdr
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.01.2007 10:10

My od paru lat zawsze jeździmy przez Czechy (kawałek) ,Słowację , Austrię , Słowenię i Chorwację - autostradą. Ruszamy z W-wy najczęściej w sobotę wcześnie rano i nocujemy w okolicach Graz - Maribor. Mimo , że to łikend , jakoś mamy farta i nie staliśmy w olbrzymich korkach ani w Mariborze , ani w tunelach w Chorwacji. Pamiętam jak jeździłem Starą Drogą w Cro , to zawsze ze 4 h stałem w korku. Jak jeździłem przez Węgry to zawsze trafiałem na jakąś akcję policyjną i było dużo patroli i zawsze gubiłem się w Budapeszcie lub ktoś z ekipy się gubił (jeździmy na 3-5 aut).
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.01.2007 12:04

Sławomir Wocial napisał(a):My od paru lat zawsze jeździmy przez Czechy (kawałek) ,Słowację , Austrię , Słowenię i Chorwację - autostradą. Ruszamy z W-wy najczęściej w sobotę wcześnie rano i nocujemy w okolicach Graz - Maribor. Mimo , że to łikend , jakoś mamy farta i nie staliśmy w olbrzymich korkach ani w Mariborze , ani w tunelach w Chorwacji. Pamiętam jak jeździłem Starą Drogą w Cro , to zawsze ze 4 h stałem w korku. Jak jeździłem przez Węgry to zawsze trafiałem na jakąś akcję policyjną i było dużo patroli i zawsze gubiłem się w Budapeszcie lub ktoś z ekipy się gubił (jeździmy na 3-5 aut).

Sławek a gdzie Cię aż do Budapesztu wywiało :wink: stara droga teraz jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna bo 90% albo i więcej ruchu przeniosło się na autostradę - śladów korków nie stwierdzono jak również wzmożonego ruchu i aby tak pozostało bo nią w przyszłym roku pojadę proponuję wszystkim jechać tak jak Sławek napisał :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.01.2007 12:34

Droga przez Budapeszt prowadziła oczywiście wtedy gdy jechaliśmy przez BiH na południe Cro! Dlatego tak jechaliśmy. Niedogodności dla mnie to : w Polsce tyle samo jechałem np do Bielska co potem od Bielska do granicy (czasowo) słabo przez Słowację , nudne Węgry i przeklęty aczkolwiek przepiękny Budapeszt , trudność w znalezieniu noclegu za Viroviticą i poranna kolejka na granicy Cro/Bih na Savie. Starą Droga jeździłem oczywiście tak jak teraz tylko gdy nie było jeszcze autocesty , czyli PL,CZ,SK,A,SLO,HR (Stara Droga na południe)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.01.2007 12:39

rich72 ile czasu zajmie Ci przejazd Stara Droga od Zagrzebia do Splitu , powiedzmy bez korków i z półgodzinnym postojem na siku/picie? Pytam tylko dla tego , że chcę porównać z autocesta. Pozdrav.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 24.01.2007 12:50

piotrek napisał(a):Witam

Czytając ten wątek i podobne wezmę na drogę trochę euro i kun żeby nie było jakiejś jazdy na bramach czy z winietami, bo za paliwo to kartą.

pozdr

Za kuny w Polsce przepłacisz, piszesz jednak że będziesz jechał w niedzielę.

Czy doświadczeni crobywalcy mogliby wyjaśnić jak funkcjonują kantory na granicy w niedziele i inne święta :?: .
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.01.2007 13:14

Sławomir Wocial napisał(a):rich72 ile czasu zajmie Ci przejazd Stara Droga od Zagrzebia do Splitu , powiedzmy bez korków i z półgodzinnym postojem na siku/picie? Pytam tylko dla tego , że chcę porównać z autocesta. Pozdrav.

powiem tak od Karlovaca do Zivogosce Porat jest około 6 h jazdy :wink:
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 24.01.2007 13:33

Więc czy opłaca się pchać na autostradę???
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 24.01.2007 13:34

gospodarz napisał(a):
piotrek napisał(a):Witam

pozdr

Za kuny w Polsce przepłacisz, piszesz jednak że będziesz jechał w niedzielę.

Czy doświadczeni crobywalcy mogliby wyjaśnić jak funkcjonują kantory na granicy w niedziele i inne święta :?: .

Moze nie jestem zbyt doświadczony bo w CRO byłem tylko raz ale w piątek wieczorem (23 czerwiec - ok. 19) kantor w Mursko-Sredisce był zamkniety. Za to za autostrady bezproblemowo płaciłem kartą.
Pozdrawiam
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 24.01.2007 13:41

Sławomir Wocial napisał(a):rich72 ile czasu zajmie Ci przejazd Stara Droga od Zagrzebia do Splitu , powiedzmy bez korków i z półgodzinnym postojem na siku/picie? Pytam tylko dla tego , że chcę porównać z autocesta. Pozdrav.

Ekhem, wtrące się bo nie jeżdżę autostradą Zagrzeb - Split
Sobota 2006.09.02, stacja benzynowa Jasterbansko, ok. 30km za Zagrzebiem, godzina 2030 czasu zulu
Tankowanie LPG (3,05kn/l), lekkie prostowanie kości i w drogę...nie, nie autostradą na Split. Zjeżdżamy z Karlowacu na starą drogę na Plitwice i Zadar z 2 przyczyn: 1 sentyment, 2 mamy mnóstwo zapasu czasowego. Przy jeździe autostradą na wybrzeżu bylibyśmy o 0130.

Na starej drodze 'podczepiam się' do 2 samochodów: pierwszy jest z BIH, drugi ma chorwacką rejestrację ze Splitu. W takim mikrokonwoju jedziemy dość szybko (ciągle ok. 100km/h) starą, krętą i dość wąską drogą. Bardzo miło wspominam ten odcinek drogi.

Niedziela, 2006.09.03, stacja benzynowa, ok. 30km przed Zadarem, godzina 0000 czasu zulu
Przed Sv. Rokiem wpadam na autostradę, a zaraz po przejechaniu tunelu Sv.Rok (5700m) zjeżdżam na stację benzynową.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone