napisał(a) meeg » 11.08.2006 09:56
Witam.
W Primostenie jest plaża z drobnymi kamyczkami, z bardzo łagodnym zejściem do wody - mieści się ona w tej zatoczce obok nr 10 na mapie - właśnie od strony północnej. Właśnie na tej plaży jest najwięcej rodzin z dziećmi. Otoczona jest gajem piniowym. Pomiędzy drzewami jest wysypany drobny biały grysik tak, że osoby nie lubiące leżeć w pełnym słońcu mogą leżeć w cieniu. Plażowicze mają dodatkowo organizowane atrakcje - np. o godz. 11 godzinny aerobik w wodzie. Jedyny może mankament to to że z tej plaży nie widać otwartego morza.
Jest też plaża w centrum przy promenadzie gdzie też jest dość łagodne zejście, ale tutaj są większe kamienie, a często popołudniu fale - więc z małym dzieckiem może niekoniecznie. Ta plaża jest też dość upalna - cała nasłoneczniona. Tutaj z tyłu jest promenada z barami, straganami, itp., Na plaży z boku są trampoliny do skakania, które w dzień na słońcu strasznie "pachną" gumą. Będąc na tej plaży ma się po lewej starówkę i troche widoku na otwarte morze.
Kolejne plaże są na półwyspie "hotelowym" od strony południowej i południowo - zachodniej. Tutaj są skałki, aczkolwiek są też łagodne zejścia - my leżakowaliśmy na końcu koło basenu i mieliśmy super zejście do wody - synek znajomych (8 lat) bez trudu sobie radził. Tutaj są fajne widoki na morze - bardzo często pojawiaja sie fale.
Są też plaże od strony portu - też dość łagodne - ale tutaj bywałam dość żadko i nie zwracałam uwagi na plaże.
W przyszłym tygodniu wrzucę zdjęcia z Primostenu - m.in. są na nich plaże.
Podsumowując - jest tu dużo różnego typu miejsc do plażowania - a jeśli chodzi o dzieci - widziałam nawet malutkie smyki, więc bez obaw.
Pozdrawiam serdecznie