Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kempingi na Hvarze oraz Bracu, kto był, który jest fajny?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joedoe
kempingi na Hvarze oraz Bracu, kto był, który jest fajny?

Nieprzeczytany postnapisał(a) joedoe » 31.05.2003 15:57

witam

zamierzam w te wakacje spędzić 7 dni na hvarze oraz 7 dni na wyspie brac, czy ktos z forumowiczów zwiedził kempingi na tych wyspach, które są godne polecenia?
Moje priorytety w kolejnosci ważnosci :D to:
- zacienienie (drzewa)
- fajna plaża
- ceny
- cisza spokój
- obecnosc bazy nurkowej

pozdrawiam i z góry dziekuje
nosiu1
Kempingi na Brac

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosiu1 » 06.06.2003 12:06

Kempingi na wspie Brac są bardzo małe i w dużej odległości od brzegu morza.
piter606

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter606 » 08.06.2003 20:51

A czy ktoś może coś powiedzieć na temat kempingu nudist Fkk w miejscowości VRBOSKA na HVARZE
pw1969
Plażowicz
VRBOSKA Nudist FKK

Nieprzeczytany postnapisał(a) pw1969 » 11.06.2003 21:28

piter606 napisał(a):A czy ktoś może coś powiedzieć na temat kempingu nudist Fkk w miejscowości VRBOSKA na HVARZE

W zeszły roku byliśmy 2 tygodnie na tym kempingu. Oceniam jako bardzo przyzwoity. Jest restauracja, mały sklepik, lodówki, 2 węzły sanitarne. W dużej części zacieniony, chociaż im bliżej morza tym mniej drzew. Dość duży, jak na południe Chorwacji,ale w porównaniu z tymi na Istrii to w sumie niewielki. Nadaje się bardziej do rodzinnego odpoczynku niż do imprezowania. Jeśli masz konkretne zapytania, napisz co chcesz wiedzieć, chętnie odpiszę. Piotr
DarekJ
Re: kempingi na Hvarze oraz Bracu, kto był, który jest fajny

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 12.06.2003 12:25

joedoe napisał(a):witam

zamierzam w te wakacje spędzić 7 dni na hvarze oraz 7 dni na wyspie brac, czy ktos z forumowiczów zwiedził kempingi na tych wyspach, które są godne polecenia?
Moje priorytety w kolejnosci ważnosci :D to:
- zacienienie (drzewa)
- fajna plaża
- ceny
- cisza spokój
- obecnosc bazy nurkowej

pozdrawiam i z góry dziekuje

Wszystkie te warunki spełnia kemping na Hvarze w miejscowości Jagodna (znajdziesz na bardzo dokładnej mapie a nie znajdziesz na wykazach kempingów).
Dojazd karkołomny ale i przez to atrakcyjny :x :lol:
Na miejscu:
- same drzewa
- plaża pod urwiskiem niesamowita
- cena niska
- zadupie, ale o to ci chodzi;na miejscu sklep i wino domowe
- całosezonowa baza nurków z W-wy (40Euro półgodzinne nurkowanie z instruktorem)
Miejsce jest wymarzone :D z jednym ale - w tamtym roku podczas pobytu tam pogryzły mnie jakieś muszki czy komary i okazało się że byłem na to uczulony bo długo po wyjeżdzie stamtad jeszcze ślady miałem. Żona nie miała tego. Być może lato w zeszłym roku było takie burzowo-deszczowe.

---
DarekJ
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 12.06.2003 13:46

Też szukam campu na Hvarze. Znalazłem tekst po chorwacku:
http://www.slobodnadalmacija.hr/20030127/novosti03.asp

Czy ktoś znający język chorwacki może powiedzieć, czy z tego tekstu wynika coś na temat autocampu Vira (4km od Hvaru). Czy ten autocamp w ogóle działa ????

Mariusz
jarwoj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarwoj » 14.06.2003 11:41

DarekJ napisał(a):Wszystkie te warunki spełnia kemping na Hvarze w miejscowości Jagodna...

... i jadę na Hvar. Przez ten opis i przez Prapratno.
Mam jeszcze dodatkowe pytanie, jak jest położona plaża względem pola namiotowego, jaka jest odległość w pionie i poziomie i jak wygląda sam brzeg?
DarekJ

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 16.06.2003 08:38

jarwoj napisał(a):
... i jadę na Hvar. Przez ten opis i przez Prapratno.
Mam jeszcze dodatkowe pytanie, jak jest położona plaża względem pola namiotowego, jaka jest odległość w pionie i poziomie i jak wygląda sam brzeg?

Plaża jest bardzo urozmaicona. Trochę skał w stylu Prapratno i trochę plaży z drobnych kamyczków pod wysokim urwiskiem na szczycie którego zaczyna się kemping. Kemping na terenie lasu, na zboczu góry w postaci usypanych półek. Ja tam przeżyłem w tamtym roku potężną burzę i wszystko zostało nieruszone - nawet kałuż nie było. Do plaży w lini prostej blisko a łagodną ścieżką 100m. Dojazd, wjazd i wyjazd na swoją półkę wymaga nieżlych manewrów, ale jeżeli docieraly tam też przyczepy...
Sanitariaty przeciętne, ale też cena niższa.
Kemping prywatny i nie ma go na żadnym wykazie kempingów. Dojazd od Jelsy drogą szóstej kolejności odśnieżania :wink: w kierunku Svetej Nedeli. Po drodze ciemny tunel (jakieś 200m) na szerokość jednego samochodu. Jak widzisz światełko, to znaczy, że jest wolny i można jechać. W nocy odwrotnie - światełko oznacza, że ktoś jedzie z przeciwka 8O . Potem droga na nachyleniu 20% i zakrętach 180st i zapomnij o barierkach. Ja jeżdząć po stacjach narciarskich w Alpach nie widziałem czegoś takiego.
Dalej dojeżdzamy do lepszej drogi i trzeba uważać, bo info o kempie jest znienacka.
Mojej żonie w czasie pierwszej jazdy tam włos się jeżył na głowie, ale teraz wspominamy to z uśmiechem.
inga!!!
Croentuzjasta
campy na HVARZE ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) inga!!! » 27.06.2003 15:30

nas terz interesuja campingi na Hvarze .... Ale najbardziej camping MINA w JELSIE czy byłeś tam kidys i jakie sa tam warunki . Czy sa czynne lodówki i czy jest dobra baza do nurkowania (amatorskiego ) :?: Czy jest tez dobry camping w samym hvarze ? Czy ktoś moze nam polecic dobry camping na hvarze :
- czynna lodówka ,
- bliski dostęp do morza ,
- morzliwość zaparkowania samochodu przy namiocie ,
- sanitariaty
- ceny
to wszystko co nam jest do szcescia potrzebne !!
czy to prawda ze droga między starym gradem a hvarem jest karkołomna :?:
DarekJ
Odkrywca
Re: campy na HVARZE ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 30.06.2003 09:19

inga!!! napisał(a):nas terz interesuja campingi na Hvarze .... Ale najbardziej camping MINA w JELSIE czy byłeś tam kidys i jakie sa tam warunki . Czy sa czynne lodówki i czy jest dobra baza do nurkowania (amatorskiego ) :?:

Dwa kempingi w Jelsie tylko widziałem i wyglądały dość zachęcająco.

inga!!! napisał(a):- czynna lodówka ,
- bliski dostęp do morza ,
- morzliwość zaparkowania samochodu przy namiocie ,
- sanitariaty
- ceny
to wszystko co nam jest do szcescia potrzebne !!

Ja wyzej wspominam o kempie w miejscowości Jagodna. Nie wiem czy mój opis zachęca czy zniechęca ale miejsce jest niesamowite. Jeżeli nawet zostaniecie w Jelsie to pojedźcie tam po drodze do Sv.Nedeli żeby zobaczyć.
Kemping nad samym morzem (urwisko). Samochody przy namiotach. Sanitariaty średnie (ale w tamtym roku widać było że bedą dalej rozbudowywac).Ceny naprawdę niskie w porównaniu ze znanymi kempingami.
Oczywiście skał jest dosyć do nurkowania z fajką ale jest też baza nurków z Polski i można sobie wykupić nurkowanie profesjonalne.
Lodówek brak. Z moich doświadczeń na lodówki kempingowe bym nie liczył. Niby mają być a potem okazuje się że popsute lub nieczynne. Zdecydowanie polecam zakup lodówki samochodowej z zasilaczem 220V. Używam takiej taniej od trzech lat i spisuje się znakomicie. Mam ją pod ręką i nie muszę latać by cokolwiek wyjąc na drugi koniec kempingu. A prąd i tak wykupuję dla oświetlenia.

inga!!! napisał(a):czy to prawda ze droga między starym gradem a hvarem jest karkołomna :?:

Jazda była karkołomna i jest dalej ale starą trasą. Teraz jest nowa bardzo ładna droga z tunelem.
inga!!!
Croentuzjasta
do Darka 3

Nieprzeczytany postnapisał(a) inga!!! » 30.06.2003 13:34

darek 3 pomóż !!! czy mógłybyś nam porównać camp w Jagodnej do rudine w OraŚac z góry dzieki :)
Ostatnio edytowano 30.06.2003 15:46 przez inga!!!, łącznie edytowano 2 razy
inga!!!
Croentuzjasta
do Darka 3

Nieprzeczytany postnapisał(a) inga!!! » 30.06.2003 13:43

Zabiłeś nam klina z tą Jagodną prosimy o rade :
urlop mamy podzielony na 2 części . w I połowie na Hvarze. Szukaliśmy inf. o campach , dostaliśmy namiar na Minę w Jelsie . Dużo osób ja chwaliło , aż tu niesamowity news o Jagodnej . Musimy wybrać najlepsze rozwiązanie !!! Nie mamy na tyle czasu by jeździć po hvarze i szukać dobrego miejsca tym bardziej że to końcówka drogi i my "oszczędni " Polacy jesteśmy zazwyczaj bardzo zmęczeni dlatego też postanowiliśmy zasięgnac twojej opinii w tej kwestii. W drugiej czesci wypoczywamy w RUDINE (ORAŚAC) byliśmy w zeszłym roku i bardzo nam sie podobało . Korzystając ze zniesionych wiz planujemy wypad do czarnogóry do ULCINJ podobno rewelacja !!! I jakie niskie ceny !!!
jesoli możesz to napisz na mój adres e-mail : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Z góry dziek :) i
espeso
Cromaniak
Re: VRBOSKA Nudist FKK

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 30.06.2003 14:48

pw1969 napisał(a):
piter606 napisał(a):A czy ktoś może coś powiedzieć na temat kempingu nudist Fkk w miejscowości VRBOSKA na HVARZE

W zeszły roku byliśmy 2 tygodnie na tym kempingu. Oceniam jako bardzo przyzwoity. Jest restauracja, mały sklepik, lodówki, 2 węzły sanitarne. W dużej części zacieniony, chociaż im bliżej morza tym mniej drzew. Dość duży, jak na południe Chorwacji,ale w porównaniu z tymi na Istrii to w sumie niewielki. Nadaje się bardziej do rodzinnego odpoczynku niż do imprezowania. Jeśli masz konkretne zapytania, napisz co chcesz wiedzieć, chętnie odpiszę. Piotr

Witam! mam nawet sporo pytań , wybieram się po raz pierwszy -boję się trochę i trasy i tego że jedziemy praktycznie w ciemno z 2 dzieciaków . Czy miejsca na kempingach nie daj boże trzeba rezerwować?! :roll: i jeszcze jedno szukam czegoś spokojnego ,mało ludzi ale żeby i jakość była ok!?
pozdrawiam :papa:
Melek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melek » 01.07.2003 08:46

Witam!!!! Poniewaz moja ekipa zbojkotowala moj pomysl wyjazdu na makarska, padlo haslo wyspa Hvar, miasto tez Hvar , tylko jest jeden problem ,nie znalazlem kampingu blisko miasteczka, wszystkie sa w oddalonych miejscowosciach.Ja bym chcial taki z ktorego na nogach (w wmiare krotkim czasie) mozna dojsc do centrum Hvaru.Moze ktos zna taki tajny kamp?
Pozdrowienia
PS.Tak wogole to szukam jakiegos kampu ,ktory jest blisko(do centrum na nogach) jakiej kolwiek imprezowej miejscowosci na wybrezu ,jak i na wyspach Cro.Wiem ze z imprezami w Cro. jest problem ale moze, ktos cos zna lub slyszal.
DarekJ
Odkrywca
Re: do Darka 3

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 01.07.2003 09:20

inga!!! napisał(a):Zabiłeś nam klina z tą Jagodną prosimy o rade :
urlop mamy podzielony na 2 części . w I połowie na Hvarze. Szukaliśmy inf. o campach , dostaliśmy namiar na Minę w Jelsie . Dużo osób ja chwaliło , aż tu niesamowity news o Jagodnej . Musimy wybrać najlepsze rozwiązanie !!! Nie mamy na tyle czasu by jeździć po hvarze i szukać dobrego miejsca tym bardziej że to końcówka drogi i my "oszczędni " Polacy jesteśmy zazwyczaj bardzo zmęczeni dlatego też postanowiliśmy zasięgnac twojej opinii w tej kwestii. W drugiej czesci wypoczywamy w RUDINE (ORAŚAC) byliśmy w zeszłym roku i bardzo nam sie podobało . Korzystając ze zniesionych wiz planujemy wypad do czarnogóry do ULCINJ podobno rewelacja !!! I jakie niskie ceny !!!
jesoli możesz to napisz na mój adres e-mail : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Z góry dziek :) i

Znam dobrze Rudine i w tej Jagodnej jest zupełnie inna sceneria. Caly kemping jest w lesie na połkach zrobionych na zboczu góry. Do plaży schodzi sie z wysokiej skarpy. Jagodna jest na całkowitym zadupiu i żeby sie gdzieś dostać (np do Jelsy) trzeba przejechać tą fajną trasę. Natomiast na miejscu jest sklep i wino domowe :) . Aby dojechać zakupiłem w keempiku dokładna mape - Wybrzeże Dalmatynskie (1: 200 000 - bardzo polecam; jest też inna część: Istria i północna Dalmacja).
Wracając do Rudine to też jest mój ulubiony kemping choć i tak numerem jeden dla mnie jest Prapratno. Jeśli nie byłaś tam na tym forum był opisywany.
Interesuje mnie też Czarnogóra, którą chcę w tym roku odkryć. Slyszałem o wąwozie Tary i Kotoru ale szczegółów nie znam jak i tego jak to można zwiedzić samochodem. Może wiesz coś wiecej?
Następna strona

Powrót do Kempingi