Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznan - Orebic jaka trasa najlepsza?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 23.05.2006 16:13

ja od lat jeżdżę z Czempinia (35 km na południe od Poznania) przez Wrocław, Kudowę Słone, dalej Hradec Kralove, Svitawy, Brno, Wiedeń Graz, Maribor, Zagreb, Karlovac-autostradą do Splitu- Makarska albo dalej. Z domu mam do: Kudowy Słone 270 km, Mikulov- 503 km, Maribor-845 km, Karlovać-1032,Makarska-1423 km. Dodaj sobie rożnicę w km od Poznania do Czempinia oraz od Makarskiej do Orebića i powinno Ci wyjść ok. 1500 km trasy. Drogę w Polsce chyba znasz, w Czechach jedzie się dobrze, za autostradę k.Brna nie płaci się (bez poplatku), do Wiednia ładna jednopasmówka a potem do Splitu niemalże cała trasa to autostrada. Jakość tej autostrady to dla mnie rewelacja - trochę już pojeżdziłem po Europie i nic lepszego nie spotkałem. Jak Ci pasuje to możesz odwiedzić Medżugorje i Mostar - z Makarskiej w obie strony to ok. 260 km drogi która jest jednym wielkim zakrętem bo prawie nie ma prostych odcinków, jednakże jest dobrej jakości.Ja do Makarskiej jechałem "na raz", zajęło mi to 17 godz. Wyjeżdżałem w południe, lecz teraz uważam że należało wyjechać bardzo wczesnym rankiem. Pozdrav.
rekja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekja » 25.05.2006 09:44

Jeszcze raz wszystkim wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze ciągle jestem na etapie wybierania, ale chyba w tamtą stronę pojadę przez BiH (rekreacyjnie) wyjadę wczesnie rano, a powrót wyjazd popołudniu i autostradą tak jak koledzy sugerują. Dam znać po powrocie co i jak było. Wyjazd chyba 17 czerwca o "bladym" świcie :). Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2006 20:20

auganov napisał(a):......za autostradę k.Brna nie płaci się (bez poplatku).....

Jadąc od Svitav przez Brno, w kierunku Wiednia nie płaci się za autostradę na odcinku Brno Zachód - Brno -zjazd w kierunku Wiednia, ale potem na trasie Brno - Mikulov jest płatny odcinek tzw. drogi szybkiego ruchu. Uważajcie więc, bo czasami POLICIE czeskie stoją z lornetkami i sprawdzają winietki !!! Dlatego też twierdzę, że zamiast na Kudowę , warto jechać na Boboszów - kupić winietkę...i dalej Mohelnice - Olomouc - Brno - Wiedeń...ostatecznie wybór należy do Was.
Pzdr
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 25.05.2006 20:56

Janqes napisał(a):Patrząc na miasta:

Poznań - Zgorzelec - Drezno - Hof - Chemnitz - Ranensberg - Monachium (oczywiscie wszysto omijamy obwodnicami) - Salzburg - Villach - Ljubljana - Brod nad Kupi - Bosiljevo - Split - Omis (do tego miejsca moj czas przejazdu wyniósł 25h) - Makarska - Ston - Orebic.

bardzo proszę o dokładniejsze informacje w temacie odcinka 'ljubljana - brod nad kupi - bosiljevo' oraz o jakości autostrady 'drezno - chemnitz - hof'
archie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) archie » 28.05.2006 21:49

slapol napisał(a):
mycha222 napisał(a):jacunio napisał
Ja ostatnio jechałem Przez Boboszów.....

czy przez Boboszow mozna jechac malą ciężarówką?tzn do 3.5tony i jadac przez Svitavy na Brno dalej na Mikulov nie bede mial problemu z zakupem winiety?
Rafał z Poznania

Najszybsza (optymalna) trasa to Boboszów-Mohelnice(początek czteropasmówki)-Olomouc-Brno-Mikulov.Winietka i tak jest potrzebna na odcinek pomiedzy Brnem i Mikulovem (chyba, że chcecie jeździć po okolicznych wioskach). Nie ma więc sensu jechac na Svitavy, bo ta trasa jest mniej komfortowa i wolniejsza.
Przetrenowane kilkanaście razy.
Pozdravki

Witam ziomka

A co Ty na to Slapolu
Kudowa-Hradec kralove-Pardubice-Havlicky Brod-Jihlava-Znojmo(CZ-A)- Stockerau-Wiedeń
bez "poplatku" i całkiem niezła trasa - polecam

archie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2006 20:51

archie napisał(a):
slapol napisał(a):
mycha222 napisał(a):jacunio napisał
Ja ostatnio jechałem Przez Boboszów.....

czy przez Boboszow mozna jechac malą ciężarówką?tzn do 3.5tony i jadac przez Svitavy na Brno dalej na Mikulov nie bede mial problemu z zakupem winiety?
Rafał z Poznania

Najszybsza (optymalna) trasa to Boboszów-Mohelnice(początek czteropasmówki)-Olomouc-Brno-Mikulov.Winietka i tak jest potrzebna na odcinek pomiedzy Brnem i Mikulovem (chyba, że chcecie jeździć po okolicznych wioskach). Nie ma więc sensu jechac na Svitavy, bo ta trasa jest mniej komfortowa i wolniejsza.
Przetrenowane kilkanaście razy.
Pozdravki

Witam ziomka

A co Ty na to Slapolu
Kudowa-Hradec kralove-Pardubice-Havlicky Brod-Jihlava-Znojmo(CZ-A)- Stockerau-Wiedeń
bez "poplatku" i całkiem niezła trasa - polecam

archie

Archie,
nie jechałem "Twoją" trasą, wydaje mi sie nieco dłuższa......ale jeśli szybsza to nie mam nic przeciwko - może to jest lepsze rozwiązanie. Moje zdanie jest takie: opłata winietkowa w Czechach jest symboliczna (w stosunku do kosztów całych wakacji) i nie ma co uciekać za mocno w bok by się od niej uchronić.
Ostatecznie nie liczyłem kilometrów obydwu tras - proponuję je potraktować alternatywnie.
Pozdravki
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Poznan - Orebic jaka trasa najlepsza? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone