napisał(a) Bozena Kljaković » 11.06.2003 12:52
WUBEK napisał(a):Jako Polak od wielu pokolen moge sie wypowiedziec na temat: bigosu, zrazow, wspanialych wedlin i kotletow.
Bedac w Chorwacji raz usmazylem kalmary oraz probowalem to samo zrobic z dwiema osmiornicami. O ile kalmary mozna bylo zjesc, to osmiornic nie (twarda guma). Przyczyna niepowodzen to brak dobrych przepisow kulinarnych. W chorwacji mamy dostep do muli, krewetek itp, tylko jak to przygotowac???
Piszcie. Dzielcie sie przepisami.
Pozdrawiam
Witaj
widze ze jestes lubicielem morskich dan,osmiornica jest bardzo dobra a trzeba ja przygotowac w ten sposob ; swieza z morza osmiornice wyczyscic pozniej ja dobrze stłucz na kamieniu ,umyj ja i włoz do garnka z mało oleju oliwkowego na małym ogniu ja dus az nie bedzie miekka,dodaj troche soli lub wegety,mozes tez dołozyc jedna cebule ale nie kroic na kawałki,podczas duszenia dolewaj odrobinke wody.
Tak samo osmiornice swieza mozesz zamrozic na jedna noc i tak zmarznieta włozyc do garnka z woda gotowac ja do miekosci ,pokroic na kawałki ostudzic ,zimna osmiornice posolic,dodac pieprzu,oleju z oliwy i troche octu winnwgo,pietruszki,taka sałatke mozesz wymieszac z ugotowanymi w skorupie ziemniakami tez ochłodzonymi,pokroic na małe plastry i wymieszac z osmiornica.
Krewetki :swieze nie z lodu umyc,w miedzy czasie przygotowac w garnku płytkim olej z oliwy dozo posiekanego czosnku i pietruszki,zalac to z białym wytrawnym winem dobrze zagrzac włozyc krewetki i dusic przez 10 min.mozesz na koncu dodac troche soli lub wegety ale predzej sprobuj bo krewetki sa od siebie słone.
Kalmary najbardziej lubie z grylu w prosty sposob wyczyscic wrzucic na gryla talerz zalac oliwa i to jest to.
Smacznego