Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kompendium PRAKTYCZNEJ wiedzy promowej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafalz.
Podróżnik
Kompendium PRAKTYCZNEJ wiedzy promowej

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalz. » 19.04.2006 21:57

tak wiem na hasło prom w opcji szukaj wyskakuje cała strona postów , reszte chyba admin zablolkował , ALE prośbe swoją kieruje do tych co promomami pływali (praktyków ) wsadźcie tu trochę "intrukcji obsługi promów" .
to znaczy jak zdobywać bilety w VELKIM SEZONIE , jak unikać bójek w kolejkach i spychania aut do morza (wyciąganie jest sakramęck odrogie ) , czym wylewać wode z tonacego promu itp .
Mnie najpraktyczniej interesuje przeprawa na Hvar (Zavala) a potem z Hvaru do Włoch .
Tak znowu wiem że najłatwiej wsadzić link do Jordalini - ale nie oto chodzi.
tylko
Skad płynąć na Hvar ? Z Drvenika - czy Splitu ? . na ile wcześnie ustawić się w kolejke ? Czy z Hvaru pływaja promy do Włoch ? Jeżeli tak to ile kosztują ?
Może ktoś tak płynął:?: :?: :?: - jak tak to proszę się pochwalić :wink: :wink: :wink:
ciao
rafał [/b]
velmo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) velmo » 19.04.2006 23:03

hallo
ja wiele nie pomoge, jak do tej pory nie plywalem jeszcze, w tym rok bedzie moj pierwszy raz -w sprawie promowania :D , dlatego tez mnie interesuje ten temat. natomiast znajomi w zeszlym roku "telepromowali" sie na hvar z dwernika, wlasnie dlatego zeby bylo taniej. wszyscy stwierdzili, ze oszczednosc to zadna i ze przedobrzyli w tej sprawie. zarowno podroz ze split do dwernika jest meczaca jak i jazda po hvarze nie daje wytchnienia. efekt: na pytanie zadane przez ciebie:spilt czy dwernik moj znajomy robi sie czerwony.
co do reszty pytan nie wypowiadam sie nie jestem ekspertem, ale z checia bede obserwowal tego posta.
pozdrawiam michal
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 20.04.2006 07:01

Trochę o przeprawie promowej Split - Hvar masz w poście
forum/viewtopic.php?t=10186&highlight=
co do pływania na trasie CRO-Italia nie mam informacji.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 20.04.2006 07:39

Witam,

Na Hvar można przepłynąć za Splitu (do Starego Grada) lub z Drvenika (do Sucuraju). Każda droga ma swoje plusy i minusy.

1. Ze Splitu
-należy przyjechać co najmniej 2 godz. przed odpłynięciem promu. Od razu ustawić się w kolejkę (trzeba najpierw ją prawidłowo zlokalizować, bo kolejek jest kilka) i udać się do kasy po bilety (za samochód i pasażerów). Potem - czas wolny aż do załadunku promu (ok. pół godz. przed odpłynięciem).
Rozkład jazdy i ceny dostępne na stronach Jadrolinii:
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1227
Płynie się ok. dwóch godzin.

2. Z Drvenika
-tu też obowiązuje rozkład jazdy, ale w sezonie, kiedy ustawiają się kolejki, promy (są 2) pływają na okrągło. Płynie się ok. 30 min.

Porównanie:
- ze Splitu jest drożej, ale wygodniej
- ze Splitu jest bliżej - nie trzeba tłuc się do Drvenika, co w sezonie może zająć nawet kilka godzin, a potem jeszcze wzdłuż Hvaru.

Ja zrobiłem tak - w tamtą stronę się śpieszyłem, więc popłynąłem ze Splitu a z powrotem jechałem bardziej krajoznawczo więc przez Drvenik. Nie żałuję.

A z tą "szaleńczą" drogą przez Hvar to duża przesada - może kiedyś, jak była tzw. "stara droga"... Dla żądnych wrażeń napisałem kiedyś takie krótkie opowiadanko z duuużym przymrużeniem oka... forum/viewtopic.php?p=82822 :wink:

PozdraV
J.
wsar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wsar » 06.06.2006 20:40

No jakoś nie mogę znaleźć informacji nt promów z Puli do Wenecji. W tym roku jadę na płw Istria i przy okazji chciałem "wskoczyć" na jeden dzień do tego miasta. Proszę o pomoc :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2006 21:03

wsar napisał(a):No jakoś nie mogę znaleźć informacji nt promów z Puli do Wenecji. W tym roku jadę na płw Istria i przy okazji chciałem "wskoczyć" na jeden dzień do tego miasta. Proszę o pomoc :?:

http://www.commodore-travel.hr/ponuda/
http://www.teamar.hr/hrv/izleti1.htm
Irek G
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irek G » 05.07.2006 06:43

Jacunio
Pierwszy raz będę płynął promem w HR. Napisz proszę ja dojechać do nabrzeża skąd odpłuwa prom na Hvar , gdzie jest kasa z biletami na prom? :oops:
guli
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guli » 20.07.2006 08:26

I jeszcze jedna informacja którą uzyskałem od Polaka na Hwarze. Z drwenika z 5 metrową przyczepą nie chcieli go zabrać a ze Splitu wyliczył koszt w jedną stronę na 700 zł. I w dodatku co sam potwierdziłek przyjęcie euro w kasie promowej zależy od kaprysu kasjera :(
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 20.07.2006 09:23

Irek G napisał(a):Jacunio
Pierwszy raz będę płynął promem w HR. Napisz proszę ja dojechać do nabrzeża skąd odpłuwa prom na Hvar , gdzie jest kasa z biletami na prom? :oops:

Ojej! Nie zauważyłem wcześniej Twojego pytania! :oops:
Może jeszcze się na coś przydam:

Dojazd do portu promowego jest dość dobrze oznaczony - po wjeździe do Splitu wypatruj stosownych drogowskazów. O ile pamiętam, są to białe drogowskazy z niebieskimi literkami i dwujęzyczną treścią: "Trajekt" i "Ferry" (jak coś pokręciłem, to proszę mnie poprawić!). Mogą też wystąpić piktogramy przedstawiające prom.
Kasa jest bezpośrednio przy kei (taki spory kiosk), na której ustawiają się kolejki do poszczególnych stanowisk. Kolejek jest kilka, więc trzeba się zorientować gdzie stanąć. Należy też przestrzegać poleceń obsługi.

PozdraV
J.
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 20.07.2006 14:53

Jacunio napisał(a):
... Kasa jest bezpośrednio przy kei (taki spory kiosk), na której ustawiają się kolejki do poszczególnych stanowisk. Kolejek jest kilka, więc trzeba się zorientować gdzie stanąć...

A za czem te kolejki stoją ?
Można popłynąć nie w tym kierunku co sie planowało ? :wink:
Ale są jakieś drogowskazy cy cuś inszego, a może trzeba pytać ostatnich w kolejce ?
A jak się czyta po ichniemu nazwę Sucuraj ? Przez "k" ?

Jeszcze tylko piątek, sobota i w drogę ::D:papa::hearts::D
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 20.07.2006 17:32

Ballah napisał(a):A za czem te kolejki stoją ?

Kolejki stoją za długie.
Ponieważ ze Splitu odpływa kilka promów w różnych kierunkach, to i kolejek jest kilka. Ostatniego w kolejce można zapytać, jak go znajdziesz, bo czasami trudno się zorientować gdzie jest koniec (pomoże obsługa) a czasami ostatniego już nie ma przy aucie, bo uciekł do cienia albo po bilety.

PozdraV i szerokiej drogi!
No i stopy wody pod kilem... :wink:
J.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi