napisał(a) turan » 29.12.2005 11:37
Witaj kkkasia,
Skoro będziesz w Dubrowniku, zachęcam Cię do małej wycieczki na górę Srd nad miastem (ponad 400 mnpm). Widok z góry fantastyczny! Jadąc od strony Splitu należy minąć zjazd do miasta, jadąc dalej w kierunku na Cavtat mijasz parking z miejscem widokowym po prawej stronie i dojeżdżasz do dwóch parkingów po lewej stronie (takie dzikie, pod skałami). Przy drugim z nich zaczyna się ścieżka w górę po kamiennych schodkach. Z każdego miejsca ścieżki jest piękny widok, ale najlepiej dotrzeć na samą górę. Po dojściu do asfaltowej drogi na górze skręć w lewo i po ok pół godzinie spaceru dojdziesz do białego krzyża, spod którego jest najlepszy widok. Najlepiej wycieczkę zaplanować na rano, do godz. 9 lub późne popołudnie/wieczór. Nie zapomnij zabrać aparatu fotograficznego!
Dla mnie Dubrownik ma najwięcej uroku wieczorem i w nocy. Upał nie dokucza, miasto tętni życiem, na placach często można spotkać występujące zespoły muzyczne.
Co do Trsteno - mi się podobało, ale ja mieszkałem w pobliżu, nie musiałem organizować specjalnej eskapady. Warto zobaczyć tego wspaniałego platana rosnącego przy Magistrali - jeden z najwiekszych w Europie: 60 m wysokości, 6 m srednicy pnia. Przywieziony znad Bosforu w XV wieku. Urokliwy jest mały port/przystań w Trsteno. Arboretum było do 1991 r. uważane za jedno z najpiękniejszych w Europie. Po zniszczeniach wojennych i zaniedbaniach ostatnich kilkunastu lat sporo straciło ze swojej atrakcyjności ale, moim zdaniem, warto je zobaczyć.
Pozdrawiam,
turan