Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Voditel Brodice - egazmin

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gracka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gracka » 02.09.2005 11:22

We wrześniu jadę na żagle do Chorwacji. Nasz kapitan zachęcał nas byśmy rozwazyli zdawanie egzaminu na wzmiankowanego w temacie Voditela. Czy któryś z obecnych tu żeglarzy ma za sobą taki egzamin? Ponoć wygląda dość formalnościowo...
Będę wdzięczna za info.
A w ogóle to ktoś będzie w okolicach 16-17 września w Sukosanie? Chyba z tamtąd będziemy brać łódkę...
pozdr
morka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka » 02.09.2005 15:38

Cześć!
Jak się umie to faktycznie formalnościowo :) Mam za sobą swój egzamin i kilkaset egzaminów moich kursantów ;)
Egzamin nie jest trudny, ale wymagają troszkę. Najwięcej trzepią z:
- światła statków,
- przepisy lokalne,
- prawo drogi,
- mapa (skróty chorwackie, pozycja, kurs itp.)
- system IALA
- radio (wzywanie pomocy, zwykłe procedury itp.)
Nigdy natomiast nikt nie miał problemów językowych - choaciaż uczęszczając do tutejszej Akademi nie będzie ich wcale :).
Ja jestem na miejscu w Sukosanie, więc jakby co służę poradą (pirs 4 lub 5 Keje Adriatic Charter)
Pozdrawiam
Piotrek Lewandowski
---------------------------------
MORKA Szkoła Żeglarstwa
www.morka.pl
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 24.10.2005 10:58

cześć
mam pytanie (nie mogę doszukać w przepisach...) czy żeby pływać po wodach chorwackich absolutnie nieodzowny i wymagalny jest "Voditiel"? czy któryś z patentów jakie można zrobić w Polsce na wodach śródlądowych nie wystarcza? i w jakich przypadkach? (powierzchnia ożaglowania, długość czy masa łodzi...??)

będę wdzięczna za pomoc.
a tak przy okazji z kim w razie czego z wiosną (teraz to chyba trochę za późno?) bezpiecznie wyruszyć po "zdobycie Voditela" :)
morka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka » 11.12.2005 13:10

espeso napisał(a):cześć
mam pytanie (nie mogę doszukać w przepisach...) czy żeby pływać po wodach chorwackich absolutnie nieodzowny i wymagalny jest "Voditiel"? czy któryś z patentów jakie można zrobić w Polsce na wodach śródlądowych nie wystarcza? i w jakich przypadkach? (powierzchnia ożaglowania, długość czy masa łodzi...??)

będę wdzięczna za pomoc.
a tak przy okazji z kim w razie czego z wiosną (teraz to chyba trochę za późno?) bezpiecznie wyruszyć po "zdobycie Voditela" :)

Cześć!
Dawno mnie nie było na forum - nadrabiam zaległości.
Postaram się odpowiedzieć jak najbardziej wyczerpująco na Twoje pytania:
- do czarteru na wodach chorwackich wystarcza np. nasz "sternik jachtowy" - chociaż ma ograniczenie powierzchni żagla, ale chorwaci się nie czepiają. Dużo ważniejszy dla Chorwatów jest papier uprawniający do obsługi UKF-ki. Ich patent "Voditelj" ma to załączone.
- drugie pytanko - z kim? No np. zapraszam do siebie :), ale poważnie jest wiele firm organizujących tego typu kursy, również do Voditela można podejść eksternistycznie.
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek Lewandowski

--------------------------------
MORKA - Szkoła Żeglarstwa
www.morka.pl
Perast
Autostopowicz
Ekstarnistyczny Voditel

Nieprzeczytany postnapisał(a) Perast » 12.12.2005 13:02

Cześć
Mam pytanie czy może ktoś wie jak zdaje się eksternistycznie egzamin na Voditjela Brodice - tzn gdzie i kiedy się odbywa egzamin, czy trzeba się wcześniej zapisać itp
Będę wdzięczny za wszelkie rady
Pozdrawiam
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 15.12.2005 11:18

morka
bardzo dziękuje za informacje. Cieszę się że temat powrócił. Cóż, za oknem szaro i zimno to myślami chociaż do słońca i Chorwacji :lol:
Ja zaczynam (my zaczynamy :wink: ) dopiero swoją wodną przygodę. Po przeanalizowaniu różnych kwestii, na początek zdecydowaliśmy się na łódkę (łupinkę) motorową. Rozejzymy się że tak powiem , najpierw po jeziorkach a potem mam nadzieje po wybrzeżu Adriatyku. To nie znaczy, że nie marzą nam się żagle. Marzenia trzeba mieć i je spełniać,tak że kiedyś na pewno. Nie wiem jeszcze dokładnie jak wyglądają wymagania co do motorowodniaków...? Ale wiem już że jeśli zdecyduję się robić patent Voditel to w Morce :D

Słoneczne pozdrowienia [/quote]
morka
Podróżnik
Re: Ekstarnistyczny Voditel

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka » 22.12.2005 16:56

Perast napisał(a):Cześć
Mam pytanie czy może ktoś wie jak zdaje się eksternistycznie egzamin na Voditjela Brodice - tzn gdzie i kiedy się odbywa egzamin, czy trzeba się wcześniej zapisać itp
Będę wdzięczny za wszelkie rady
Pozdrawiam

Cześć!
O wymaganiach pisałem wcześniej.
Zapisywać się nie trzeba, egzaimny odbywają się w kapitanatach portu co piątek (chyba, że wypada jakieś święto). Oficjalnie w gablotce w kapitanacie jest napisane, że trzeba się umówić na egzamin.
Pozdrawiam
Piotrek Lewandowski

-------------------------------------
MORKA - Szkoła Żeglarstwa
www.morka.pl
andrzejkarczewsk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejkarczewsk » 15.08.2006 22:22

Witam!
Powtórzę słowa Piotrka Lewandowskiego:
"...Jak się umie to faktycznie formalnościowo..."
Byłem jednym z tych kursantów. Nie ma zadnej bariery językowej, ale wiedzę oczywiście trzeba posiadać!
Pozdrawiam
Andrzej Karczewski
morka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka » 05.10.2006 06:22

andrzejkarczewsk napisał(a):Witam!
Powtórzę słowa Piotrka Lewandowskiego:
"...Jak się umie to faktycznie formalnościowo..."
Byłem jednym z tych kursantów. Nie ma zadnej bariery językowej, ale wiedzę oczywiście trzeba posiadać!
Pozdrawiam
Andrzej Karczewski

Cześć!
No faktycznie trzaba umieć. W tym roku poległ pierwszy kursant z mojej firmy, ale jakoś się nie uczył. Może posłuchał dobrych rad tych co to twierdzą, że zdaje każdy.
Aha i na wiosnę jeden z moich kursantów widział jak oblali niemca, ale podobno był naprawdę tępy.
Pozdrawiam i do zobaczenia na wodzie (Adriatyckiej)
Piotrek Lewandowski
Grekar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grekar » 09.10.2006 17:16

Witam

Do kpt.Lewandowskiego:

Prosze wyjasnic mi co jest lepiej zrobic, patent ISSA czy Chorwackiego Kapitana?
Ktore z nich jest lepiej posiadac?
Czy tymi patentami moge plywac na karaibach i plynac przez atlantyk?

Pozdrawiam
Grzegorz
morka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka » 30.01.2007 12:19

Grekar napisał(a):Witam

Do kpt.Lewandowskiego:

Prosze wyjasnic mi co jest lepiej zrobic, patent ISSA czy Chorwackiego Kapitana?
Ktore z nich jest lepiej posiadac?
Czy tymi patentami moge plywac na karaibach i plynac przez atlantyk?

Pozdrawiam
Grzegorz

Witam!
Naprawdę dawno mnie tu nie było.
Może po krótce tak:
ISSA - to certyfikat kompetencji - nie daje uprawnień, tylko stwierdza, że posiadzacz jego "umie i potrafi" - jest honorowany w wielu krajach min. w Chorwacji, nie wiem czy na Karaibach - proponuje bezpośrednio zapytać firmy czarterowej (polecam Punt-a)
Voditelj - to już są uprawnienia państwowe, ale oficjalnie tylko na wody chorwackie - i znowu problem, bo są honorowane również i gdzie indziej, ale najlepiej pytać w firmach czarterowych.
Pozdrawiam
Piotrek

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone