Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na chorwacje przez zachodnie węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciek127
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek127 » 19.07.2006 07:47

mam pytanie czy ktoś może jechał ostatnio do chorwacji omijając budapeszt przez zachodnie węgry jeśli tak to prosił bym o szczegółowy w miare opis trasy tzn. przez jakie miejscowości, nie chciał bym się zgubić w budapeszcie. Wyjazd już jutro a ja sam nie wiem którędy jechać czy cze-aust-sło-chor czy może sło-węg- chor. Tak wogóle to mój pierwszy wyjazd do chorwacji i moze dlatego tak się zagubiłem.Proszę o pomoc.
lipek11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lipek11 » 19.07.2006 08:02

Witam,
od siebie polecam trasę przez SK,A,SLO. Jest to trasa zdecydowanie szybsza ponieważ w większości poruszasz się autostradami, a dodatkowym ułatwieniem jest nowa obwodnica Wiednia. Ja wyjeżdżam w niedzielę i również będę jechał tą trasą.
Pozdrawiam
biochemik
Podróżnik
ja też jadę podobnie

Nieprzeczytany postnapisał(a) biochemik » 19.07.2006 08:42

Jadę 12.08 i mam zamiar przenocować w Keszthely nad Balatonem, więc zaplanowałam przejazd z Cieszyna przez Frydek-Mistek w Czechach, a następnie przez autostradę słowacką do Bratislawy, a stamtąd już nad Balaton krajowymi drogami.Do Austrii planuję wtedy nie wjeżdżać.
:? Nie wiem czy dobrze sobie zaplanowałam trasę.
Na powrót z Dalmacji planuję przejazd przez Słowenię,Austrię i Czechy, podobno szybciej się jedzie.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 19.07.2006 08:56

Maćku127, jechałem 23 czerwca z Krakowa. Trasa Kraków - Zwardoń - Czadca (tu zakup winietki) - Poważska Bystrzyca - Bratysława - Rajka - Moson...var - Csorna - Szombately - Redics - Lendawa (SLO) - Mursko Sredisce (CRO) - Cakowec - dalej autostradą. bardzo fajna droga przez Węgry. Szybka i o świetnej nawierzchni. Są miejsca gdzie da sie przycisnąć ale przez miejscowości jedź przepisowo. Jak przekroczysz granicę SLO/HUN to jedz cały czas autostradą, aż do zjazdu na drogę "86" jest ona bezpłatna. Polecam jazde przez zachodnie Węgry.
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 19.07.2006 09:04

maciek127 napisał(a):mam pytanie czy ktoś może jechał ostatnio do chorwacji omijając budapeszt przez zachodnie węgry jeśli tak to prosił bym o szczegółowy w miare opis trasy tzn. przez jakie miejscowości, nie chciał bym się zgubić w budapeszcie. Wyjazd już jutro a ja sam nie wiem którędy jechać czy cze-aust-sło-chor czy może sło-węg- chor. Tak wogóle to mój pierwszy wyjazd do chorwacji i moze dlatego tak się zagubiłem.Proszę o pomoc.

Jechałem w sobote z Cro.
Jak chcesz jechać przez zach Węgry to Budapeszt mijasz dalekim łukiem.
Jedziesz na Zwardoń, albo Cieszyn (tu zahaczasz Czechy, ale winietki nie potrzebujesz, dochodzi dodatkowa granica, ale omijasz fatalną droge na Zwardoń).
Dalej do Żyliny, potem już masz autostrade (winietka na 30dni - 30pare zł, kupisz na stacji albo granicy) do samej granicy Węgierskiej.
Od granicy H-SK, jedziesz niby ekspresówką (bezpłatna) do Monso.... - trasa jest tutaj opisana gdzieś (nie mam przy sobie mapy, ani spisu).
Przez Węgry jedziesz ich krajówką nr 86.
Potem przez Słowenie, wjazd do Cro, jedziesz jeszcze kawałek do autostrady, a potem już masz cały czas autostrade - opłaty na bramkach w kunach, kartą, albo euro(drobne bo wychodzi np 5.05E i wtedy wydają po niekorzystnym kursie)
Musisz siąść z atlasem/mapami i zobaczyć.
Mnie średnia wyszła jakieś 65km/h, ale Vmax 120km/h
Jak jedziesz z Bochni to nie pchaj się na Budapesz, sam przejazd do Budapesztu zajmie kupe czasu.
maciek127
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek127 » 19.07.2006 09:10

ale jak wyjade z polski około godziny 17 to przez te wegry w nocy dam rade czy sie zgubie
kamil99
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil99 » 19.07.2006 09:11

Lider16 napisał(a):Maćku127, jechałem 23 czerwca z Krakowa. Trasa Kraków - Zwardoń - Czadca (tu zakup winietki) - Poważska Bystrzyca - Bratysława - Rajka - Moson...var - Csorna - Szombately - Redics - Lendawa (SLO) - Mursko Sredisce (CRO) - Cakowec - dalej autostradą. bardzo fajna droga przez Węgry. Szybka i o świetnej nawierzchni. Są miejsca gdzie da sie przycisnąć ale przez miejscowości jedź przepisowo. Jak przekroczysz granicę SLO/HUN to jedz cały czas autostradą, aż do zjazdu na drogę "86" jest ona bezpłatna. Polecam jazde przez zachodnie Węgry.

Czy ten krótki odcinek od granicy SLO/HUN do zjazdu na drogę 86 jest bezpłatny?

pzdr
kamil99
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil99 » 19.07.2006 09:12

Lider16 napisał(a):Maćku127, jechałem 23 czerwca z Krakowa. Trasa Kraków - Zwardoń - Czadca (tu zakup winietki) - Poważska Bystrzyca - Bratysława - Rajka - Moson...var - Csorna - Szombately - Redics - Lendawa (SLO) - Mursko Sredisce (CRO) - Cakowec - dalej autostradą. bardzo fajna droga przez Węgry. Szybka i o świetnej nawierzchni. Są miejsca gdzie da sie przycisnąć ale przez miejscowości jedź przepisowo. Jak przekroczysz granicę SLO/HUN to jedz cały czas autostradą, aż do zjazdu na drogę "86" jest ona bezpłatna. Polecam jazde przez zachodnie Węgry.

aha i jeszcze jedno :D , czy odcinek przez Czechy jest bezpłatny?

pzdr
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 19.07.2006 09:21

Lider16 napisał(a):Maćku127, jechałem 23 czerwca z Krakowa. Trasa Kraków - Zwardoń - Czadca (tu zakup winietki) - Poważska Bystrzyca - Bratysława - Rajka - Moson...var - Csorna - Szombately - Redics - Lendawa (SLO) - Mursko Sredisce (CRO) - Cakowec - dalej autostradą. bardzo fajna droga przez Węgry. Szybka i o świetnej nawierzchni.

Dokładnie tak jechałem, droga jest OK, jest troche autostrady, ale i troche zwykłych dróg, niestety do Zwardonia jedzie się kiepsko - nie wiem czy nie lepiej śmigać na Cieszyn, dalej do Żyliny, nie jest lepiej (budują autostrade).
Przez Węgry też śmigasz, gorszymi drogami - nie wiem gdzie tam można pocisnąć, pomijając przepisy, droga miejscami jest nieźle wybita i postawili ograniczenia do 70km/h. Ja jadąc teraz, trafiłem już dodatkowo na traktory i kombajny, ale to tylko 200km.

przez miejscowości jedź przepisowo.

Jadąc do Cro przez Budapeszt widziałem 2x policje z ustawionymi fotoradarami - więc trzeba uważać, choć wracając nie spotkałem ani jednego patrolu, dopiero w PL przed Suchą Beskidzką suszyli.
[/quote]
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 19.07.2006 09:24

kamil99 napisał(a):aha i jeszcze jedno :D , czy odcinek przez Czechy jest bezpłatny?
pzdr

Oba są bezpłatne, przecież masz napisane :x .
Winietke musisz kupić tylko na Słowacje, w Cro zapłacisz na bramkach.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 19.07.2006 09:52

Jechałam trasa Zwardoń,żylina,Bratysława,Mosonmagyarovar.Szombathely,Zalaegerszeg,Nagykanizsa,Letenye,a potem HR.Słowenia ominięta,bo po co dodatkowe przestoje(byc może)?Przez Węgry najpierw ichnia droga nr 86,w Kormend odbicie na drogę nr76,potem 74.Droga luźna,łatwa i przyjemna.
Trzy razy jechalismy ta trasą-zawsze było ok.Na terenie zabudowanym TRZEBA jechac zgodnie z przepisami.A że w nocy jedziesz?Noi chyba zaden problem-pilnuj tylko numerów dróg. :)
biochemik
Podróżnik
winietka w Czechach

Nieprzeczytany postnapisał(a) biochemik » 19.07.2006 10:54

kamil99 napisał(a):

aha i jeszcze jedno :D , czy odcinek przez Czechy jest bezpłatny?

pzdr

No właśnie!Jak to jest?Myślałam, że winietka w Czechach obowiązuje na wszystkie drogi, nie tylko na autostrady i expresowe.
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 19.07.2006 12:51

Odcinek przez czechy jest za fri;-)) ale o niebo lepiej przez cieszyn niz przez zwardoń,dochodzi jedna granica wiecej ,ale odprawa expresowa(nawet do paszportów nie zerknęli)w Bratyslawie kieruj sie na Gyor , wyjedziesz na nowe przejscie graniczne,dalej droga szybkiego ruchu az zjazdu w kierunku CSORNA,potem cały czas droga E-65 (przez węgry 208 km)SZOMBATHELY,KORMEND i LENDAVA. W słoweni tylko ok 10-12 km i juz granica cro.Obierz kurs na Zagrzeb,potem Karlovac,a tam potem dalej albo autostrada albo na Plitvickie Jezera p.s.gyor i kormend pisze sie przez o z dwoma kreseczkami;-))
Ostatnio edytowano 19.07.2006 15:13 przez beatusia, łącznie edytowano 1 raz
motolider
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) motolider » 19.07.2006 14:31

maciek127 napisał(a):mam pytanie czy ktoś może jechał ostatnio do chorwacji omijając budapeszt przez zachodnie węgry jeśli tak to prosił bym o szczegółowy w miare opis trasy tzn. przez jakie miejscowości, nie chciał bym się zgubić w budapeszcie. Wyjazd już jutro a ja sam nie wiem którędy jechać czy cze-aust-sło-chor czy może sło-węg- chor. Tak wogóle to mój pierwszy wyjazd do chorwacji i moze dlatego tak się zagubiłem.Proszę o pomoc.

Polecam kolejny raz trasę przez Budapeszt. Ważne żeby pokonywać Budapeszt po godzinie 21. Nie sposób się zgubić bo wystarczy kierować się według oznaczeń na Balaton M7. Jak Pracowałem kiedyś pod granicą Chorwacką to próbowałem różnych opcji ale trasa Chyżne Sahy Budapeszt i M7 do samej granicy, pokonywana w nocy była idealna. Jak ostatni raz jechałem to winietka kosztowała 30 zł na 10dni. Mi to pasowało bo wyrabiałem się w tej opłacie na powrót. Trasa jest początkowo w Słowacji bardzo kręta ale po godzinie jazdy od naszej granicy jest już idealnie do samej Chorwacji. Na Węgrzech mają dość dobre autostrady. Winietka na 1 miesiąc wychodzi około 60zł.
Snowboarder77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snowboarder77 » 19.07.2006 14:34

to ja ewa napisał(a):Jechałam trasa Zwardoń,żylina,Bratysława,Mosonmagyarovar.Szombathely,Zalaegerszeg,Nagykanizsa,Letenye,a potem HR.Słowenia ominięta,bo po co dodatkowe przestoje(byc może)?Przez Węgry najpierw ichnia droga nr 86,w Kormend odbicie na drogę nr76,potem 74.Droga luźna,łatwa i przyjemna.
Trzy razy jechalismy ta trasą-zawsze było ok.Na terenie zabudowanym TRZEBA jechac zgodnie z przepisami.A że w nocy jedziesz?Noi chyba zaden problem-pilnuj tylko numerów dróg. :)

Cześć!
Czy Jechałaś może kiedyś z piątku na sobotę? Chcę ominąć słoweńskie korki , a nie wiem czego mogę się spodziewać na Węgrzech! :) ???
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone