Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa czy Ląd ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rega123
Podróżnik
Wyspa czy Ląd ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rega123 » 12.03.2009 08:38

Witam,
pierwszy raz będziemy jechać do Chorwacji, chcę w okolice Splitu - z Waszych doświadczeń, ląd ( chce bardziej odsłonięty ku morzu) czy wyspa - co do wyspy obawiam się tego przemieszczania się z wyspy na ląd i spowrotem, jak to wygląda? płatne są przejazdy? Ewentualnie którą wyspę polecanie z tych okolic, i też raczej odsłoniętą.
Dziękuję pozdr.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 12.03.2009 12:03

Witaj,
Na pierwszy raz chyba lepszy będzie ląd.
Masz możliwość swobodnego poruszania się w rożne miejsca bez przeprawy promowej...
Na Wyspy Brac, Hvar czy Korcula dostaniesz się promem, który niestety mało nie kosztuje :(
Zresztą w sezonie może być problem na dostanie się na taki prom lub czasem trzeba czekać w długiej kolejce..
Wyspy Pag czy Krk są połączone mostami...ale to już bardziej na północ.
Wyspy są piękne, ale ja zaczęłam je zwiedzać dopiero jak zobaczyłam całe wybrzeże...
W okolicach Splitu możesz zatrzymać się np. Na Riwierze Makarskiej...
W jakim terminie jedziesz , bo jeśli czerwiec lub wrzesień to najlepiej jechać w ciemno :)

Pozdrawiam
Rega123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rega123 » 12.03.2009 12:38

Hej, dziękuję, jadę w lipcu, szukam czegoś przez internet, - ofert trochę jest - ale zastanawiam się właśnie która z miejscowości w pobliżu jest odsłonięta , na tyle, by się nie udusić :))
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 12.03.2009 13:45

Zdecydowanie wyspa.Obojetnie jaka :D
Choć oczywiście wszystko zalezy od tego jak chcesz spedzić te wakacje.
Jeżeli nastawiacie sie na plażowanie i zwiedzanie w niewielkim zakresie (2-3 wycieczki) to naprawde nie ma co obawiać sie przeprawy promowej. Koszty to już inna sprawa, sama musisz ocenić czy możesz je zakceptować.
Wyspy (oczywiście nie wszystkie) są .moim zdaniem spokojniejsze,bardziej ,jak ja to nazywam,chorwackie.

Napisz jaki typ wypoczynku preferujesz,bedzie łatwiej coś doradzić.
Pozdrawiam
Rega123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rega123 » 12.03.2009 14:14

Ogólnie nastawiłam się na to iż wyspa nie, wolę posiedzieć na lądzie, pojeździć , pozwiedzać, - nawet wypuścić się daleko.
Więc ląd. Wiem, czytam każdy poleca co innego, i inną miejscowość, ale preferuję urokliwe widoki, nie ciźba i zabawa, a spokój, ( apartament z klimą najlepiej) znacie coś ? Wysłałm już kilka zapytań - ale w sumie mało kto odpisuje, lub sa już pozajmowane...
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 12.03.2009 14:26

Rega123 napisał(a):Ogólnie nastawiłam się na to iż wyspa nie, wolę posiedzieć na lądzie, pojeździć , pozwiedzać, - nawet wypuścić się daleko.
Więc ląd. Wiem, czytam każdy poleca co innego, i inną miejscowość, ale preferuję urokliwe widoki, nie ciźba i zabawa, a spokój, ( apartament z klimą najlepiej) znacie coś ? Wysłałm już kilka zapytań - ale w sumie mało kto odpisuje, lub sa już pozajmowane...

Na pierwszy raz zdecydowanie ląd..szukaj w małych mieścinach na riwierze Makarskiej lub w pobliżu Sibenika czy Trogiru..
Wyspy mają niepowtarzalny klimat, są cudne, ale ograniczają w pewien sposób...Choc pewnie każdy inaczej to odbiera :)
Na forum jest wszystko...masz bank kwater gdzie masz dużo namiarów na kwatery..masz opisane miasteczka..wystarczy poświecić troszkę czasu i poczytać, a na pewno znajdziesz co Cie interesuje :)
Rega123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rega123 » 12.03.2009 14:32

Dziękuję bardzo , więc dalej będę szukać...a gdzie jest ten "bank kwater" podasz link.
Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 12.03.2009 14:33

Rega123 napisał(a):znacie coś ? Wysłałm już kilka zapytań - ale w sumie mało kto odpisuje, lub sa już pozajmowane...

Poszukaj w tym wątku :) albo w banku kwater
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.03.2009 17:36

Rega123 napisał(a):Witam,
pierwszy raz będziemy jechać do Chorwacji, chcę w okolice Splitu - z Waszych doświadczeń, ląd ( chce bardziej odsłonięty ku morzu) czy wyspa - co do wyspy obawiam się tego przemieszczania się z wyspy na ląd i spowrotem, jak to wygląda? płatne są przejazdy? Ewentualnie którą wyspę polecanie z tych okolic, i też raczej odsłoniętą.
Dziękuję pozdr.

Jak wylądujesz na wyspie , to o lądzie przypomnisz sobie dopiero w dniu wyjazdu :D Zdecydowanie polecam wyspy :!:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.03.2009 17:39

To zależy też jak chcesz spędzić ten czas (na plaży można leżeć wszędzie)
Rega123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rega123 » 12.03.2009 18:00

Zdecydowanie, nie chcę tylko leżeć na plaży :))) Zwiedzanie aktywne
Rega123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rega123 » 12.03.2009 18:01

Wpadła mi w oko - Brela - skały i morze ...nie wiem tylko czy to co na reklamie- jest rzeczywiste :))
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.03.2009 18:02

Skoro zwiedzanie i to aktywne więc ląd - promy nie kursują jak metro. Na wyspę/y można wyskoczyć w ramach tegoż zwiedzania.
Myślę, że czytałeś już to?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.03.2009 18:19

Wyspy to prawdziwe wakacje! Na wyspach możesz zobaczyć to, czego na lądzie nie uświadczysz (pradziwa tradycja, pewnien rodzaj "egzotyki"; niepowtarzalny klimat...). Poza tym, moim zdaniem, pobyt na wyspie nie wyklucza zwiedzania nawet na lądzie (choć i na samych wyspach do zabaczenia tyle, że urlopu braknie).
Są wyspy bardzo dobrze z lądem połączone...
Może najlepszy kompromis: półwysep Pelješac (odrobina wyspowej egzotyki - bo jednak nieco od lądu odseparowany, a jednak ze stałym lądem połączonym; ... i region bardzo atrakcyjny).
Ale przede wszystkim należy wybrać region (to podstawa); dopiero wtedy planować, dokąd konkretnie, a i co zobaczyć.
Wszystkiego zobaczyć się nie da (nawet w obrębie jednego regionu), zwłaszcza w sezonie.
Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 12.03.2009 18:57

Rega123 napisał(a):Wpadła mi w oko - Brela - skały i morze ...nie wiem tylko czy to co na reklamie- jest rzeczywiste :))

O Breli na forum jest bardzo dużo informacji..opcja szukaj i wyskoczy Ci wiele postów i zdjęć...

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=211 ... ight=brela
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=220 ... ight=brela

Pozdrawiam :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne