Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak Na Hvar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JAPIER
Globtroter
Jak Na Hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 12.05.2006 15:56

Rany ! Jestem zakręcony jak słoik.
Postanowiliśmy z rodziną wybrać sie w wakacje na HVAR (Ivan Dolac)
Ale za skarby swiata nie mam pojęcia czy w dzień czy w nocy
czy przez Wiedeń czy inną drogą.Czy na HVAR ze SPLITU czy z innego miejsca.
Jedziemy 4-osobową rodziną.Nie ukrywam, że staramy się kierować najniższymi kosztami (ale bez przesady)Bazuję na waszym doświadczeniu !
Poradźcie proszę !!!

Marek
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 12.05.2006 19:45

Kiedy jedziesz?
JAPIER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 12.05.2006 20:54

Mamy rezerwację od 03.08, na 2 tygodnie.
;-)
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 12.05.2006 21:52

JAPIER napisał(a):Mamy rezerwację od 03.08, na 2 tygodnie.
;-)

Jak wrócę, to Ci napiszę. Jadę 07.07. przez Drvenik-Sucuraj.

Crozdrawiam
J@nek
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 12.05.2006 23:48

JEdziesz wtedy, kiedy ja wracam :) obyśmy się nie spotkali na tej serpentynie :P
JAPIER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 13.05.2006 10:25

A konkretnie gdzie jedziesz ?
Pod płachtę czy na kwaterę ?
Tak myślałem płynąć tym przesmykiem, ale powiadali na forum iż tłuc się taki kawał do Derevnika i potem jeszcze przez Hvar to męka..No fakt zależy jaka wieś jest twoim celem wypoczynku, bo jeżeli Sucuraj to blisko.

Marek
Florcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Florcia » 13.05.2006 13:50

Płynęliśmy ze Splitu do Starego Gradu i już droga ze starego G. do Ivan Dolac jest wąska i kręta. Droga z Sucuraju jest ponoc jeszcze bardziej ekstremalna i po dniu w samochodzie nie mam ochoty na tego typu eksperymenty.
Pytalismy też o zdanie naszego gospodarza przed powrotem i on polecał także Stari Grad.
jacek20
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek20 » 13.05.2006 14:01

Z Drvenika promem do Sucuraju dostaniesz sie dosyc szybko ,tylko droga z Sucuraju do Jelsy jest "tylko dla odważnych"! Jeżeli czujesz się na siłach nią jechac to masz zagwarantowane niezapomniane przeżycia :D

Jeżeli zdecydujesz się płynąć ze Splitu , to droga do Jelsy jest ok.
tu www.chorvatsko.cz/lodni/osplit.html znajdziesz rozkład jazdy promów i ceny
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 13.05.2006 15:14

JAPIER napisał(a):A konkretnie gdzie jedziesz ?
Tak myślałem płynąć tym przesmykiem, ale powiadali na forum iż tłuc się taki kawał do Derevnika i potem jeszcze przez Hvar to męka..No fakt zależy jaka wieś jest twoim celem wypoczynku, bo jeżeli Sucuraj to blisko.

Marek

Zavala, ale kilka opisów trasy na forum zrobiło swoje, jadę przez Sucuraj!!!
Crozdrawiam
J@nek
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 13.05.2006 15:41

jacek20 napisał(a):Z Drvenika promem do Sucuraju dostaniesz sie dosyc szybko ,tylko droga z Sucuraju do Jelsy jest "tylko dla odważnych"! Jeżeli czujesz się na siłach nią jechac to masz zagwarantowane niezapomniane przeżycia :D

Bez przesady! Drogi na Havrze są poprostu wąskie i nalezy uważać. Droga z Sucuraju w stronę miasta Hvar jest w miarę normalna, jedynie pierwszy konatkt z nią powoduje wrażenie wąskiej.
Są plusy i minusy każdej z przepraw.

A) Split - Stari Grad:
W okresie wakacyjnym długie oczekiwanie na prom. W efekcie płaci się więcej. Plusem jest to, że nie trzeba zjeżdżać na Jadrańską, która bywa zatłoczona, skaraca się czas za kierownicą.

B) Drvenik - Sucuraj:
Szybka przeprawa, zdecydowanie taniej ( oczywiście również przy uwzględnieniu kosztów paliwa za odcinek jaki należy dodać od Splitu do Drvenika a potem na Hvarze), piękne widoki na Hvarze i przepięna droga Sucuraj - Jelsa (wcale nie straszna, ale trzeba zdjąć nogę z gazu). Pytanie tylko czy kierowca jedzie bez odpoczynku od samego początku czy nie?

Trzeba również w miarę dobrze zaplanować podróż jeśli płyniemy ze Splitu, bo promy nie kursują co 15min czy 30min.... i to też nalezy miećna uwadze.
JAPIER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 13.05.2006 18:23

J@nek napisał(a):

Marek

Zavala, ale kilka opisów trasy na forum zrobiło swoje, jadę przez Sucuraj!!!
Crozdrawiam
J@nek

No no lubisz extremalne doznania !!!
JAPIER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 13.05.2006 18:27

No własnie.
Biorąc pod uwagę kilkanaście godzin za kierownicą i upał to skłania mnie do przeprawy ze Splitu.Ceny znam to około 350 zł w dwie strony (czy coś koło tego)
Z tego co pamiętam to około 2 godziny się płynie.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 13.05.2006 19:08

Na 99% Ivan Dolac, choć zastanawiam się jeszcze nad Sucurajem (nie jestem zdecydowany do końca). Jadę na kwaterę (ale tu znów mam problem ze skompletowaniem pełnej obsady - 4 osób - do auta).
Coś się zaczynają komplikować te wakacje :(
JAPIER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 13.05.2006 19:12

Takze myślałem o Sucuraju.
ładnie tam.Ale wszędzie daleko.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 13.05.2006 20:04

A widziałeś Socuraj "na żywo" czy tylko na zdjęciach? Bo mnie w realu raczej tam się nie podobało (na pewno nie chciałabym tam spędzić wakacji). Bez porównania z Ivan Dolac- tam jest o wiele lepiej.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi